BIST 9.541
DOLAR 32,60
EURO 34,87
ALTIN 2.493,98
HABER /  GÜNCEL

Metrobüsteki o sesin sahibi konuştu

Toplu taşıma araçlarındaki o sesi merak ettiniz mi? Her gün 5 milyon İstanbullu'nun sesini dinlediği isim konuştu.

Abone ol

İstanbul’da toplu taşıma araçlarında ses sentezi teknolojisiyle durak isimlerini seslendiren, her gün yaklaşık 5 milyon insanın kulaklarında aşina olan sesin sahibi Gül Selçuk, her gün milyonlara ulaşan sesiyle insanlarla sürekli iç içe olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu söyledi.

SESTEK firmasının geliştirdiği ses sentezi teknolojisi İstanbul’da toplu taşıma araçlarında, durak isimlerini seslendirmek için kullanılıyor.

gul.20141027092330.jpg
Metrobüs'teki durak anonslarını yapan Gül Selçuk

KENDİ SESİMLE YOLCULUK YAPMAK GARİP 

Uzun yıllardır medya sektöründe çeşitli kurumlarda görev yapan Gül Selçuk, toplu taşıma araçlarını kullanırken kendi sesiyle yolculuk yapmanın garip bir duygu olduğunu ifade etti. SESTEK teknoloji firmasının üretimi olan sistemin özellikle görme engelliler için çok yararlı olduğuna dikkat çeken Gül Selçuk konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“İnsanlara yardımcı olmak güzel bir duygu. Her gün milyonlarca insana yardımcı oluyorum. Çünkü herkes İstanbul’da oturmuyor başka yerden gelenler de var. Ben bile İstanbul’un bilmediğim yerlerine giderken nerede olduğu, hangi durakta olduğumu bilmek adına da güzel bir teknoloji. Diğer yandan da kendi sesimi duyduğum zaman enteresan geliyor. Uykuda olan insan için benim sesimi her durakta duymak nasıldır bilmiyorum ama insanlara yardımcı olmak duygusu bende daha ağır basıyor. Her gün milyonlarca insanla iç içeyim, güzel bir duygu.”

Text-to-Speech olarak da bilinen konuşma sentezi teknolojisinin geliştirilmesi sürecinde binlerce kelime seslendirdiğini belirten Selçuk, 14 yaşında başladığı seslendirme işinde insanlara sesiyle ulaşabildiği için sıcak bir bağ oluştuğunu sözlerine ekledi.