BIST 9.486
DOLAR 32,50
EURO 34,74
ALTIN 2.488,66
HABER /  GÜNCEL

Meteorun ardından büyük temizlik

Rusya'nın Güney Urallar bölgesine düşen ve 1000'i aşkın kişinin yaralanmasına yol açan meteorun ardından, Çelyabinsk kentinde kırılan pencere cam parçalarıyla dolu sokaklar temizleniyor.

Abone ol

Cuma günü bir meteorun çarptığı Rusya'nın Güney Urallar bölgesinde sokaklarda büyük bir temizliğe başlandı.

Yaklaşık 1200 kişinin yaralanmasına yol açan meteorun çarpışma anında yol açtığı şok dalgaları, Çelyabinsk kentinde binlerce binanın pencerelerini indirdi.

Yaralanmaların çoğunun havada uçuşan cam parçalarından kaynaklandığını söyleyen Rus yetkililer, meteorun neden olduğu maddi hasarın 30 milyon doları aştığını tahmin ediyor.

Gölde arama

Meteorun donmuş bir göle düştüğü bildirilirken, bir grup dalgıç uzaydan gelen bu davetsiz misafiri gölün tabanında aramaya koyuldu.

Öte yandan Rusya'da meteorun düşüşüyle ilgili komplo teorileri halen tartışılıyor.

İki askeri üs arasında bir bölgede bulunan Çelyabinsk kentine aslında füze düştüğünü iddia eden komplo teorisyenleri, ateş-topu halindeki cismin arkasındaki duman izinin ve yardım çalışmalarını sadece ordunun yapmasının bu kanıyı güçlendirdiğini söylüyor.

Ancak bu iddialar hiçbir yetkili ya da bilim insanı tarafından doğrulanmadı.

Işık topu

Çelyabinsk'den görgü tanığı Sergey Hamitov, olay anını gazetecilere anlatırken, "Önce bir ışık topu görüp ne olduğuna bakmak için dışarı fırladık, sonra gök gürültüsü gibi hakikaten çok güçlü bir ses geldi" dedi.

Yetkililer büyük bir meteorun dünyanın yakınından geçerken atmosferde kısmen yandığını, bunun sonucunda kopan parçaların dünyaya düştüğünü söyledi.

Moskova'nın 1,500 kilometre kadar doğusunda bulunan 46 bin nüfuslu Çelyabinsk ve yakınlarında çok sayıda fabrika, bir nükleer enerji santrali ve Mayak nükleer atık ve dönüştürme deposu bulunuyor.

Dünyaya bu tür meteor düşüşü çok sık yaşanmıyor ama 1908'da Sibirya'ya düşen dev bir meteorun 2 bin kilometrekarelik bir alanı yakıp yıktığı biliniyor.