BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.309,53
HABER /  DÜNYA

Mesut Yılmaz öyle bir laf etti ki..

Yunanistan Mesut Yılmaz'ın sözlerine sert tepki gösterdi. Atina konuyu AB'ye taşımak istiyor

Abone ol

Eski başbakan Mesut Yılmaz’ın “Yunanistan’da orman yakmak devlet sırrıydı” sözlerinin ardından Atina tazminat talebinde bulundu.

Yunan politikacılar Türkiye’den orman kundaklamaları sebebiyle oluşan zararı ödemesini isteyerek AB’yi göreve davet etti. Yunan Dışişleri’de “ciddi bir olay” diye nitelendirdiği açıklamalarla ilgili “Türk yetkililerden açıklama bekliyoruz” dedi. Mesut Yılmaz’ın Birgün gazetesinde cuma günü yayımlanan “Yunanistan’da orman yakmak devlet sırrıydı” demecinde, eski Başbakanlardan Tansu Çiller’in “Yunanistan’a orman yangını misillemesi yapılması için örtülü ödenekten kaynak ayırdığına” ilişkin iddiası Yunanistan’daki sağ partilerin sert tepkisine neden oldu.

ERDOĞAN'DAN TAZMİNAT İSTEDİ

Habertürk’ün haberine göre Yunan hükümetinin büyük ortaklarından muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi’nin Dış Politika Sorumlusu Panos Panayotopulos, Erdoğan hükümetinden zararı tazmin etmesini istedi. Panayotopulos, “Yılmaz’ın istihbarat teşkilatının eylemleri çerçevesinde derin devletin Yunanistan ormanlarını yaktığına ilişkin itirafı, Türk-Yunan ilişkilerine derin bir gölge düşürdü. Erdoğan hükümeti, bu karanlık noktalara ilişkin Yunanistan’a derinlemesine bilgi vermek ve Yunanistan’ın maruz kaldığı büyük zararı karşılamak zorundadır” dedi.

TEKLİFLERİ DE HAZIR

Bakan Bakoyanni de, Yunanistan’ın hakkını araması için 3 aşamalı bir teklifte bulundu:

1) Dışişleri Bakanlığı kanalıyla AB ve uluslararası platformlarda Türkiye suçlanmalı,

2) Yeniden ağaçlandırma çalışmaları ve genel ekonomik etkileri sebebiyle Türkiye’den tazminat talep edilmeli,

3) Çevre Bakanlığı, adaların yeniden ağaçlandırılması çalışmalarını en kısa sürede tamamlamalı.

YANLIŞ ANLAŞILDIM

Mesut Yılmaz sözlerine ilişkin bugün yaptığı yazılı açıklamada 'yanlış anlaşıldığını' ileri sürerek, şunları kaydetti:

"Konu tamamen bir yanlış anlamadan kaynaklanmaktadır. Sayın Enver Aysever ile yaptığım bir telefon görüşmesinde devlet sırrı kavramının hangi hallerde geçerli olduğu sorusu üzerine bunun münhasıran dış politika konularıyla ilgili olduğu, örneğin 90'li yıllarda Ege sahillerimizde meydana gelen orman yangınlarının Yunan gizli servisiyle ilişkili olduğuna ilişkin değerlendirmelerin, bu bilgiler kanıtlanmadıkça yayınlanmasının dış politikamız açısından sakıncalı olacağı ifade edilmiştir. Anlaşılacağı gibi olay Yunanistan'daki değil Türkiye'deki orman yangınlarıyla ilgilidir.

Bu kapsamda örtülü ödenek konusu hiç söz konusu olmamıştır. Esasen haberin başlığıyla içeriği karşılaştırıldığında da bu açıkça görülmektedir."