BIST 9.793
DOLAR 32,49
EURO 34,93
ALTIN 2.431,92
HABER /  GÜNCEL

Meslek hastalığı rakamları şaşırttı

İş Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Güven, özeleştiri yaparak, "Hekim olarak meslek hastalığını bilmiyoruz" dedi.

Abone ol

İş Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Güven, özeleştiri yaparak, "Hekim olarak meslek hastalığını bilmiyoruz" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Rana Güven, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) rakamlarına göre, Türkiye'de meslek hastalığı vakasının 2008'de 539 olduğunu belirterek, "Bu mümkün değil. Bizim hesaplarımıza göre yılda 43 bin ile 130 bin meslek hastalığı vakası bekleniyor. Bu ne demek? Biz hekim olarak bilmiyoruz meslek hastalığını" dedi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ile Avusturya İş Sağlığı Akademisi arasında geliştirilen, 'İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliğini Geliştirme Projesi' (İSGİP) ile ilgili bilgilendirme toplantısı Zonguldak'ta yapıldı.


MESLEK HASTALIĞI...

Konuşmasında, Türkiye'de meslek hastalığına yakalanan hasta sayısı konusunda çok dertli olduğunu belirten Güven, "Meslek hastalıklarında hiç derdimi deşmeyin. SGK rakamlarına göre 2008'de meslek hastalığına 539 kişi yakalanmış. Bu mümkün değil. Bizim klasik bilgimize göre bir toplumda çalışanların binde 4 ile 12'isi kadar aktif yeni başlayan bir meslek hastalığı vakası tespit edilmesi gerekiyor. Beklenen sayı bu. Bunu hesapladığımızda yılda 43 bin ile 130 bin meslek hastalığı vakası bekleniyor Türkiye'de. 2008 rakamı 539. Bu mümkün değil. Bu ne demek? Biz hekim olarak bilmiyoruz meslek hastalığını. Gelen hastamıza, 'Ne iş yapıyorsun?' sorusunu sormuyoruz" dedi.

Meslektaşlarının tümünü kötülemek, bütün yükü onların omuzuna yüklemek istemediğini de kaydeden Güven, şöyle devam etti:"Ama benim meslektaşım bir penisilinle betanın önlendiğini, benim meslektaşım gelen hastasına, 'ne iş yaparsın?' dediğinde, onun meslek hastalığı ihtimalini yakalayabileceğini öğrenmeden mezun oluyor Tıp Fakültesi'nden. Burada hepimizin vebali olduğunu düşünüyorum. Bunun değişmesi lazım."

Meslek hastalığı vakalarının yüzde yüz önlenebileceğini, iş kazalarının yüzde 98'inin önlenebilir hadiseler olduğunu vurgulayan Güven, "O zaman sağlık ve güvenlik tedbirlerini uygulayarak işletmelerde bununla baş edebiliriz. Neye ihtiyacımız var, topyekün bir bilgiye ve topyekün farkındalığa ihtiyacımız var" diye konuştu.

Durmuş SEVİNDİK