BIST 8.987
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.299,22
HABER /  EKONOMİ

Çalışma hayatını değiştiricek düzenleme

Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından başlatılan girişim, çalışanları mesai sonrası özgürlüklerine kavuşturucak.

Abone ol

Almanya'da Çalışma Bakanı mesai sonrası çalışanların rahat bırakılmasını isteyerek işle ilgili aranma ve elektronik postalara dair tartışmaya son noktayı koydu.

Alman Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ursula von der Leyen bu sözleriyle çalışanların mesai saatleri dışında rahat bırakılmasıyla ilgili girişimi başlattı. İş saatleri dışında yollanan işle ilgili elektronik postalarla ilgili şikâyetler bu konudaki tartışmaları da beraberinde getiriyor.

UYGULAMA YAYGINLAŞIYOR

Mobil cihazlar bilgi akışını kolaylaştırıyor ancak mobil erişilebilirlik çalışanların işini zorlaştırıyor da. Alman şirketler arasında çalışanlarına mesai saatleri dışında işle ilgili elektronik posta yollanmasına son verme uygulaması yaygınlaşıyor.

Bazı şirketler posta yollamama kararı alırken bazıları da çalışanların mesai dışında elektronik postaya cevap verme zorunluluğu olmadığını açıklıyor. Sendikalar çalışanların korunması için mesai dışında erişilemez olma hakkının yasal olarak verilmesi gerektiğini savunuyor.

DEPRESYONA YOL AÇIYOR

Araştırmalar çalışanların her an ulaşılabilir olmalarının performanslarını olumsuz etkilediğini, depresyona yol açtığını gösteriyor. Brezilya bu konuda ilerici bir adım atarak çalışma saatleri dışında e-postalarını cevaplayan çalışanlara mesai ücreti verilmesini kararlaştırmıştı.