BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

Meryem Uzerli'nin eski sevgilisi kaosa yol açtı

Meryem Uzerli’nin eski sevgilisi ve çocuğunun babası Can Ateş’in piyasayı milyonlarca euro dolandırdığı kesinleşti.

Abone ol

Martin&Martin Sigorta Brokerliği şirketinin sahibi Can Ateş, topladığı paralarla yurtdışına kaçmış...

Ünlü dizi oyuncusu Meryem Uzerli ile yaşadığı ilişkiyle uzun süre gündemde kalan işadamı Can Ateş’in geçtiğimiz aylarda piyasaya yüklü miktarda borç bırakarak kayıplara kaçtığı iddia edilmişti.

Bu gelişmeler sonrası Can Ateş’in nasıl piyasayı dolandırarak yurtdışına kaçtığının detayları ortaya çıktı. Hürriyet sigorta yazarı Noyan Doğan, Ateş’in piyasayı dolandırma öyküsünü yazdı.

Noyan, Ateş'in kurduğu şirket vasıtasıyla müşterisinden topladığı primlerin hiçbirini sigorta şirketlerine yatırmayıp cebine atttığı ve kaybolduğunu yazdı. Yazar daha sonra sigorta sektöründe yaşanan kaosa ilişkin çarpıcı tespitlerde bulunuyor:

SİGORTA SEKTÖRÜNDE KAOS ÇIKTI
"Şimdi gelelim bu olay üzerine son günlerde yaşanan kaosa. Sigorta şirketleri, Can Ateş'in müşterilerine, 'Priminiz ödenmedi, ödeyin, poliçeniz iptal olacak' diyerek, yazı göndermeye başladı. Haksızlar mı? Değiller, çünkü sigorta acentesi sigorta şirketinin, broker ise sigortalının yani, müşterisinin temsilcisidir. Çalışacağı broker konusunda seçici davranması gereken sigortalıdır. Hal böyle olunca da firmalar, sigorta şirketlerine, 'adam senin poliçeni bana sattı, primi de ödedim, sorumluluk sende' deyince, ortalık iyice karıştı.

Haksızlar mı? Değiller, koca koca sigorta şirketlerinin brokeri seçerken titiz davranması, mali yapısını kontrol etmesi gerekiyor, çünkü şirketin poliçesini müşteriye veriyor. Sonuç mu? Sonuç yok; muhtemelen hem sigorta şirketleri hem de Can Ateş'in müşterileri yatıp kalkıp, 'aman hasar olmasın' diye dua ediyorlardır. Son olarak konu hakkında şöyle bir yorumda bulunayım: Pazarda 100'ün üzerinde broker faaliyet gösteriyor ama gerçek anlamda broker sayısı 25'i geçmez. Geri kalanlar, 'Oğlum, kızım acente denmesini istemiyor, broker kulağa daha hoş geliyor' diyerek kurulmuş, aslında acente olarak faaliyet göstermesi gereken kuruluşlar. Bir kere bu işin bu tarafına el atılması gerekiyor. Ve brokerlerin de Ayşe teyze, Ahmet amca ile uğraşmaması, kurumsal işleri yapması gerekiyor.

Ayrıca, mali yapılarının da sürekli denetlenmesi gerekiyor ki, bir daha Can Ateş benzeri vakalar yaşanmasın. Muhtemelen bu olay tüm kesimler için ciddi bir ders olmuştur. Bundan sonra sigorta şirketleri, tıpkı acentelerde olduğu gibi brokerlere prim toplama yetkisi vermeyip, sigortalıların ödemeyi kendilerini yapmalarını isteyecektir: kurumsal tüketiciler de, çalışacağı brokere seçerken daha dikkatli hareket edecektir."