BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,92
ALTIN 2.432,29
HABER /  GÜNCEL

Merve Kavakçı büyükelçi oldu

Yeni büyükelçiler kararnamesi belli oldu. Kararnameyle 18 Nisan 1999 seçimlerinde İstanbul milletvekili olarak seçilen ve başörtü sebebiyle Meclis'e alınmayan Merve Kavakçı Malezya'ya büyükelçi olarak atandı.

Abone ol

Yeni büyükelçiler kararnamesi yayımlandı. Kararname ile Merve Kavakçı Kuala Lumpur; Murat Mercan Tokyo Büyükelçisi oldu. Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Ahmet Gün BM Daimi Temsilciliği görevine getirildi.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliğine Murat Mercan, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği görevine Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Ahmet Muhtar Gün, Kuala Lumpur Büyükelçiliğine Merve Kavakçı atandı.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU HEPSİNİ ARADI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun atanan büyükelçileri telefonla arayarak veya bizzat görüşerek görev yerlerini tebliğ ettiği öğrenildi.

ATANAN BÜYÜKELÇİLER ŞÖYLE:

Yaz kararnamesiyle atanan büyükelçilerden bazıları şöyle:
La Paz-Serap Özcoşkun, Manama-Kemal Demirciler, Seul-Ersin Erçin, Tokyo-Murat Mercan, Malabo-Şebnem Cenk, İslamabad-Mustafa Yurdakul, Tiflis-Ceren Yazgan, Valetta-Başak Türkoğlu, Sofya-Hasan Ulusoy, Kabil-Oğuzhan Ertuğrul, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği-Ahmet Muhtar Gün, Libreville-Süphan Erkula, Stockholm-Emre Yunt, Brüksel-Levent Gümrükçü, Gatemala- Süleyman Gökçe, Santa Domingo-Ela Görkem, Budapeşte- Akif Oktay, Kuala Lumpur-Merve Kavakçı."

MERVE KAVAKÇI KİMDİR?

Kavakçı, 19 Ağustos 1968'de Ankara'da doğdu. Babası, 1970'li yıllarda Atatürk Üniversitesi İlahiyat fakültesi dekanıydı. Anne ve babası 1974 yılından sonra üniversitelerde ilk türban eylemi yapanlar arasında anılmaktadır.

ÇOCUKLUĞU ERZURUM'DA GEÇTİ

Merve Kavakçı'nın çocukluğu Erzurum'da geçti. TED Ankara Koleji'ni bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi tıp fakültesine girdi. Burada iki yıl okuduktan sonra baş örtüsü yasağı nedeniyle okuldan ayrıldı. Daha sonra ABD'ye giderek Texas Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği eğitimi aldı. Üniversite birinci sınıftayken Ürdün asıllı ABD vatandaşı Ali Ahmad Abushanab ile evlendi. ABD vatandaşlığını evliliği dolayısıyla kazandığını söyledi, ama ABD'nin vatandaşlıkla ilgili prosedürleri öne sürülerek vatandaşlığı daha önceden kazanmış olduğu da iddia edildi.

Bu evliliğinden Fatma Gülham ve Meryem Ali isminde iki kızı oldu.  Eşinden ayrıldıktan sonra Türkiye'ye döndü, siyasi hayatına başladı. 29 Ekim 1999'da Sivaslı iş adamı Bekir Lütfü Yıldırım ile evlendi. 2005 yılında şiddetli geçimsizlik nedeniyle ayrıldılar. Temmuz 2010'da Adalet Partisi milletvekillerinden Nadir Latif İslam'ın oğlu doktor Cihangir İslam ile üçüncü evliliğini yaptı. Kavakçı'nın Harvard Universitesi'nden kamu yönetimi yüksek lisansı ve Harvard Universitesi'nden siyasal bilim doktorası var.