BIST 9.722
DOLAR 32,58
EURO 34,99
ALTIN 2.420,94
HABER /  EKONOMİ

Merkez'in başı yeni hükümetle de dertte

Hürriyet gazetesi yazarı Erdal Sağlam, Ankara'nın ekonomi kulislerini sarsan 'faiz indirimi' tartışmalarını bugünkü köşesine taşıdı.

Abone ol

"Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde, kendisini Hükümete anlatmakta zorluk çeken Merkez Bankası yönetiminin işi, yeni Başbakan Ahmet Davutoğlu ile de zor olacak gibi görünüyor."

Bu yorum Hürriyet gazetesi ekonomi yazarlarından Erdal Sağlam'a ait. Sağlam yorumuna dayanak olarak ise Başbakan Davutoğlu'nun Merkez Bankası'na gönderdiği iddia edilen 'faiz indirim' mesajını gösterdi. 

Erdal Sağlam'ın Ankara'nın ekonomi kulislerini sallayan o iddialarla ilgili köşesinden aktardıkları şöyle:

"...

Her şeyden önce aynen Erdoğan'ın yaptığı gibi Davutoğlu'nun Para Politikası Kurulu (PPK) öncesi Merkez Bankası yönetimine "faizleri indirin" dediğini öğrendik. Bu sözlerin hemen ardından Başbakanın bu isteğin Merkez Bankası'na müdahale anlamı taşımayacağını, bunu Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'ya söylediğini öğreniyoruz. Başbakan Davutoğlu, Başçıyı çok eskiden tanıdığını belirterek "Eski dostuma baskı yapmam" diyor.

Zorlarsanız bu sözleri, "Aslında Merkez'e faiz indirim baskısı yapılabilir ama eski dost olduğu için yapsa bile baskı sayılmaz" anlayışı, diye okuyabilirsiniz.

Neresinden baksanız, çağdaş yönetim anlayışına ters bir anlayış olduğu kesin...

...
Mevcut Merkez Bankası yönetimi, maalesef siyasi etkiden kendini kurtaramadı bağımsızlık algısını güçlü kılamadı ama yine de piyasalann güvenini korudu. Belki de Başbakanlar ve bazı bakanların sürekli piyasayı bozacak açıklamalanna rağmen, "gerektiğine yakın bir yerde durabildi" demek lazım. Tabi ki Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve mali disiplini korumanın önemini bilen bazı bakan ve bürokratlann varlığı da Merkez'in başarısına epey katkı sağladı.

FAİZE FARKLI BAKIŞ

Erdoğan ile Davutoğlu'nun Başbakanlıklarında, benzer bir anlayışı da uluslararası rating kuruluşlarına ilişkin bakışta görüyoruz. Davutoğlu kendi açıklamasına göre, aynen Erdoğan gibi sadece içeride değil dışarıdaki tüm kuruluşların da kendilerine yardımcı olmaları gerektiğini düşünüyor olsa gerek. Ratingciler sanki "tek risk siyasi risktir" demişler gibi, seçimi AKP kazanıp, emtia fiyatları da düşünce puanımızın artınlması gerektiğini söylemiş.

Açıklamasına okuyunca iki Başbakan arasındaki en büyük farkı ise faize bakışlarında gördük. Bilindiği gibi; Tayyip Erdoğan'dan Başbakanlığı döneminde "enflasyon faizi belirlemez, faiz enflasyonu belirler" sözünü sıkça duymuştuk. Davutoğlu ise ekonomi politikasının bir bütün olduğunu belirtip, tanm fiyatlanndan örnek vererek, "demek ki tarım politikaları enflasyonu, enflasyon da faizi etkiliyor" demiş. Bunun ardından söyledikleri yine politik ağırlıklı sözler ama en azından faiz konusunda ideolojik bakış açısını görmemek bile, bizi biraz sevindirdi.