BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.434,72
HABER /  EKONOMİ

Merkez'den hükümete 'yoğurlu' yanıt!

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, faiz koridorunun üst bandını neden değiştirmediklerini bu sözlerle açıkladı.

Abone ol

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladı.

Başçı, toplantıda hükümet kanadından Merkez Bankası'na yöneltilen 'faiz indirimi' eleştirilerine ne ilginç bir yanıt verdi.

"Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer."

Erdem Başçı, enflasyon sunumu sonrası gazetecileri sorularını yanıtladı. Başçı, faiz koridorunun üst bantının değiştirilmemesine ilişkin soruya şöyle yanıt verdi:

"Bu sorunun cevabı: Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer. Bu yüzden indirmedik. Bu oran TCMB'nin bundan sonraki olası şoklara karşı tedbirli ve şoka hazır olduğunu gösteriyor. Fed'in desteği çekeceği ve Ocak ayındaki iç siyasi belirsizlikler yüzünden biz aslında yüzde 12 seviyesinde tuttuk. Bu iki gelişme büyük şoklar oldu. Üst bant, bundan sonraki olası şoklara karşı tedbirli olduğumuz gösteriyor. Yüzde 12 seviyesi geçmişte iki büyük şoka karşı yeterli oldu" dedi.

Merkez Bankası son toplantıda politika faizi ve faiz koridorunun alt bandını düşürmüş ancak üst banda dokunmamıştı. MB Başkanı "Faiz koridorunun üst bandı, banka kredilerini etkileyen bir parametre. Daha önce üst bant indirimleri, kredi büyüme hızlarını yukarı çekti" dedi. Başçı, son dönemdeki faiz indirimine karşın Merkez Bankası'nın sıkı para politikasının devam ettiğini söyledi.