BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,99
ALTIN 2.315,59
HABER /  EKONOMİ

Merkez'den faize yeni düzenleme

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gecelik faiz oranlarında yeni rakamları belirledi.

Abone ol

Merkez Bankası politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7'de bıraktı. Banka krizden çıkış stratejisinin bir parçası olarak teknik faizde ise 4 puanlık indirim yaptı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) Kasım ayı toplantısında politika faizlerini sabit bırakırken, gecelik borçlanma faizinde beklentinin oldukça ötesinde 400 baz puan indirime gitti.

TCMB politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7'de bıraktı. Banka gecelik borçlanma faizini yüzde 5.75'ten yüzde 1.75'e çekerken, borç verme faizini yüzde 8.75'te tuttu.

Merkez Bankası, bilindiği gibi bir süredir piyasaya gecelik borç vermediği için teknik faizdeki ‘şok’ indirimin piyasaya bir etkisi bulunmuyor.

İŞTE MB'NİN AÇIKLAMASI

MB'nin açıklamasından öne çıkan bölümler şöyle:

Politika faizlerinin bir süre daha mevcut düzeylerde tutulması, uzun süre düşük düzeylerde seyretmesi gerekecek. Kredi koşullarındaki olumlu gelişmeler göz önüne alınarak çıkış stratejisi kapsamındaki diğer düzenlemelerin yürürlüğe konulması uygun olacak.

Son dönemde açıklanan veriler iç talepteki artışın desteğiyle iktisadi faaliyetin toparlanmaya devam ettiğini göstermektedir. Bununla birlikte, dış talebin zayıf seyri nedeniyle imalat sanayinde kapasite kullanımının kriz öncesi seviyelere ulaşmasının zaman alacağı tahmin edilmektedir. İstihdam koşullarındaki iyileşme devam etmekle beraber işsizlik oranları halen yüksek seviyelerde bulunmaktadır. Dolayısıyla, önümüzdeki dönemde enflasyonun düşüş eğiliminde olacağı ve temel (çekirdek) enflasyon göstergelerinin orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrini sürdüreceği tahmin edilmektedir. Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, politika faiz oranının bir süre daha mevcut düzeylerde tutulması ve uzun süre düşük düzeylerde seyretmesi gerektiği yönündeki görüşünü teyit etmiştir.

AYRIŞMA BELİRGİNLEŞTİ

Son dönemde artan sermaye girişleri iç ve dış talebin büyüme hızlarındaki ayrışmayı belirginleştirmekte, bu durum hızlı kredi genişlemesi ve uyarılan ithalat talebi kanalıyla cari dengede bozulmaya yol açmakta ve finansal istikrara ilişkin riskleri gündeme getirmektedir. Kurul, Türk lirası piyasası işlemlerinde vadelerin uzamasını teşvik etmek amacıyla, gecelik piyasada oluşan faizlerin politika faizinden, her iki yönde de konjonktürün gerektirdiği ölçüde sapmasına geçici olarak izin verilebileceğini belirtmiştir. Bu doğrultuda, gecelik borçlanma faizlerinin 400 baz puan daha indirilerek borçlanma faizleri ile borç verme faizleri arasındaki farkın artırılmasına karar verilmiştir.

Ayrıca Kurul, kredi koşullarındaki olumlu gelişmeleri göz önüne alarak, çıkış stratejisi kapsamındaki diğer düzenlemelerin de yürürlüğe koyulmasının uygun olacağını ifade etmiştir.