BIST 9.627
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.496,03
HABER /  GÜNCEL

Merkez’den emekli odacıya Paşa maaşı!

32 bin lirayı bulan ballı emeklilik maaşını veren Merkez Bankası Çalışanları Vakfı'nda hizmetlilerin maaşı da dudak uçuklattı.

Abone ol

32 bin lirayı bulan ballı emeklilik maaşını veren Merkez Bankası Çalışanları Vakfı'nda hizmetlilerin maaşı da dudak uçuklattı.

Toplamda 5.8 bin lirayı bulan hizmetlilerin emekli maaşı emekli paşaların maaşını aşıyor Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı'nın denetim elamanları tarafından yapılan incelemelerde Merkez Bankası'ndan faizi ile birlikte 7.6 milyar liralık kaynak aktarıldığı tespit edilen Merkez Bankası Mensupları Vakfı'nın, üyelerine ödediği emekli aylıklarının ayrıntıları netleşti.

Denetim elamanlarının hesaplamalarına göre, devletten bin ile 2 bin lira arasında emekli maaşı alan Merkez Bankası'nda görevli alt düzeydeki bir personelin, vakıftan gelenlerle birlikte aldığı emekli aylıklarının toplamı, milletvekili ve Genelkurmay Başkanı'nın emekli maaşını geçiyor. 2010 yılının ilk yarısında Genelkurmay Başkanı emeklisi 5 bin 884 lira, milletvekili emeklisi ise 4 bin 967 lira emekli maaşı aldı.

Merkez Bankası'ndan emekli olan hizmetlinin, aldığı ücret de 5 bin 800 lirayı buluyor. Örneğin bir veznedarın eline geçen aylık emekli aylıkların toplamı 6 bin lirayı geçiyor. Kamuoyunda ballı emekli maaşları ile gündeme gelen Merkez Bankası Vakfı'ndan, üyelere 'ek emeklilik aylığı' ve 'reel getiri aylığı' olarak iki ayrı ödeme yapılıyor.

BALLI KAYMAKLI ÖDEMELER

Ek emekli aylığı, üyelerin Merkez Bankası'nda üstlendikleri görevlere göre değişiyor. Bu isim altında yapılan ödemeler, bin 500 lira ile 11 bin lira arasında değişiyor. Ayrıca aynı üyeye, bir de reel getiri aylığı adında ödeme yapılıyor. Bu ödemenin tutarı da, üyeden kesilen paylara göre değişiyor. Yine, Merkez Bankası emeklilerine, bu isim altında 3 bin liradan 22 bin liraya kadar ödeme yapılıyor. Bu tutar, her yıl değişiyor. Bazen daha yüksek bazen de düşük olabiliyor.