BIST 9.463
DOLAR 32,60
EURO 34,83
ALTIN 2.496,12
HABER /  GÜNCEL

Merkez'den bir müdahale de TL'ye

Merkez Bankası Türk Lirası munzam karşılıklarda indirime gitme kararı aldı. İşte kararın piyasalarda yaratacağı değişiklik...

Abone ol

Merkez Bankası'nın son kararına göre, ortalama yüzde 13.1 olan karşılık oranları yüzde 12.5'e çekildi.

Bu hamleyle, bankaların ellerindeki mevduatlara karşılık Merkez Bankası'nda tutmak oldukları miktar azalacak. Merkez bu hamle ile piyasaya 3.2 milyar lira likidite sağlayacak...

Merkez Bankası piyasalara müdahale etmeye devam ediyor. Dün yabancı paralarda munzam karşılıkları indirip rekor döviz satım ihaleleri açan banka, şimdi de piyasadaki likiditeyi artırmak amacıyla TL karşılık oranlarını düşürdü. Böylece bankalar ellerindeki mevduatlara karşılık artık Merkez Bankası'nda daha az para tutabilecek.

Merke Bankası'ndan yapılan açıklamada, yakın dönemde küresel ekonomik aktiviteye ilişkin açıklanan veri ve haberler dikkate alınarak bankacılık sisteminin Türk lirası likidite ihtiyacını daha kalıcı bir yöntem ve daha düşük bir maliyetle karşılayabilmesi amacıyla zorunlu karşılık oranlarında indirime gidildiği belirtildi.

Açıklamada, yapılan indirimlerin aynı zamanda orta ve uzun vadede finansal istikrarı güçlendirmek amacıyla Türk lirası mevduat/katılım fonu dışı diğer yükümlülüklerin (özellikle bankalarca ihraç edilmeye başlanan Türk lirası cinsinden tahvillerin) vadelerinin uzamasını teşvik edecek şekilde belirlendiği kaydedildi.