BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,40
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası'nın eli kolu bağlandı

Yükselen enflasyon ve dolar fiyatı Merkez Bankası'nın elini kolunu bağladı. Merkez Bankası 17 Mart'ta faiz indirimi kararı alabilecek mi?

Abone ol

Merkez Bankası 17 Mart'taki Para Politikaları Kurulu toplantısında faiz indirimi yapabilecek mi?

Daha önce faiz indirimi için enflasyonda düşüş olması gerektiği şartı koşan Merkez Bankası dün açıklanan Şubat ayı enflasyon rakamlarıyla eli kolu bağlandı. Enflasyon Şubat ayında yükselerek 7.55 olarak açıkladı.

Diğer yandan Dolar/TL kurundaki hızlı yükseliş sürüyor. Dolar bugün 2.5444 lira ile tüm zamanların rekorunu kırdı.

Bir yandan yükselen kur diğer yandan enflasyondaki yükselişle eli kolu bağlanan Merkez Bankası 17 Mart'ta nasıl bir karar alacak?

Bu sorunun yanıtını Hürriyet gazetesi yazarı Uğur Gürses bugünkü köşesinden analiz etti. 

"Gürses, Merkez Bankası 17 Mart'ta olasılıkla 0.25 puanlık bir indirime giderken, buna çekirdek enflasyondaki iyileşmeyi işaret edecek. Nitekim şubat toplantısındaki tutanaklardan bu görülebiliyor."


MERKEZ BANKASI'NIN ÇELİŞKİSİ

Merkez Bankası'nın çelişkisi şurada; ocakta geçmiş enflasyondaki iyileşmeye çıta koyarak faiz indirimini öne çekmeye işaret ederken, şubatta faiz indirimine giderken çekirdek enflasyondaki gelecek iyileşmeye işaret ediyordu.

Peki, ama döviz kurunu, enerji fiyatlarını, gıda fiyatlarını görmezden mi geleceğiz?

"TÜFE'yi boşverin çekidek iyileşiyor" mu diyecek? Kaldı ki, kur artışı bir süre sonra çekirdek enflasyona yansımaya başlayacak. Enflasyondaki düşüşün yıl ortalaması doğru en temel unsur olan geçen yılki yüksek bazın hesaplardan çıkacak olması nedeniyle düşeceğini işaret eden analistlerin, yıl sonu için enflasyon tahminleri yüzde 6.5-8 arasında. Henüz kur, enerji ve gıda fiyatlarındaki eğilimin nerede duracağım da bilmiyoruz.

En 'halim-selim' hali üe yüzde 6.5-7 oranında bir yüsonu enflasyon görünümüne karşın Merkez Bankası hala faizi indirme kapısını açık tutabilir mi? Bunun yanıtı hayır tabi ki.

Merkez Bankası ocak sonundaki faiz indirimine koşarak gitmekten, Mart ayında geri vitese sarılır bir pozisyona geçmek üzere.

Özeti şu; Merkez Bankası'nın faiz indirme yeri kalmıyor, en fazlası Mart toplantısındaki 0.25'lik sembolik bir indirim olabilecek.