BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.324,88
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası'ndan 'zorunlu faiz' kararı

Merkez Bankası, bankalara zorunlu karşılık faizi ödenmesine ilişkin ayrıntıları açıkladı.

Abone ol

Merkez Bankası, zorunlu karşılıklara faiz ödemesine yeniden başlıyor. Merkez Bankası, Kasım ayından itibaren bankalara zorunlu karşılıklarına faiz ödeyecek.

Zorunlu karşılığa tabi kuruluşların 2014 Kasım ve Aralık'taki Türk Lirası zorunlu karşılık tesislerine yapılacak faiz ödemesi, TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin 700 baz puan eksiği olacak. Kasım'daki ilk zorunlu karşılık tesis dönemi 24 Ekim'de başlayacak; 24-31 Ekim tesisleri için zorunlu karşılık faizi yüzde 0 olarak dikkate alınacak.

2015'TE ORAN DEĞİŞECEK

2015 yılından itibaren üç ayda bir ödenecek faiz oranının belirlenmesinde ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin 500 veya 700 baz puan eksiği dikkate alınacak. Merkez Bankası’ndan yapılacak açıklamada, “Dengeli büyüme ve yurt içi tasarrufları güçlendirmek için TCMB çekirdek yükümlülüklere ilave bir destek sağlayacak. Finansal kuruluşların zorunlu karşılıklarının Türk Lirası tutulan kısmına ödenmeye başlanacak faizin bu doğrultuda bir teşvik unsuru olarak kullanılmasına karar verildi. Zorunlu karşılıklara faiz ödenmesine 2014 kasım ayında tesis edilen zorunlu karşılıklardan itibaren başlanacak” denildi.

DÖRT YIL SONRA İLK

Merkez Bankası, zorunlu karşılıklara faiz ödenmesine 2010'da son vermişti.