BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.504,62
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası'ndan flaş faiz kararı! Faizler ne oldu?

Merkez Bankası yılın een kritik faiz kararını açıkladı. Son dakika açıklamaya göre Merkez Bankası piyasayı fonladığı geç likidite penceresi faizini 50 baz puan yükseltti.

Abone ol

Piyasaların pür dikkat beklediği o açıklama geldi. Merkez Bankası son dakika kararıyla faiz artırımına gitti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası beklendiği gibi geç likidite penceresi faizini 50 baz puan yükseltti.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yılın son toplantısında sürpriz bir karar imza attı. Merkez, sadece piyasayı fonladığı Geç Likidite Penceresi faizinde 0.5 puanlık artış yaparak yüzde 12.25'ten yüzde 12.75'e çıkardı.

Banka politika faizini yüzde 8'de, faiz koridorunun alt ve üst bandını sırasıyla yüzde 7,25 ve yüzde 9,25 düzeyinde tuttu.

PİYASA NE BEKLİYORDU: Piyasa en az 1 puanlık artış bekliyordu. Kurul'dan yapılan açıklamada "Enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler ve yakın dönemde yaşanan maliyet gelişmeleri beklentiler ve fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, parasal duruşun sıkılaştırılmasına karar vermiştir" denildi.

DOLAR NE TEPKİ VERDİ: Merkez Bankası beklentinin dışında bir adım atınca dolar sert tepki gösterdi. Karar öncesi 13:59'da 3.8284 lira olan dolar 3.89 liraya kadar yükseldi. Euro ise 4.53'ten 4.59'a yükseldi. 

Faiz artırımına ilk tepki Erdoğan'ın Başdanışmanı'ndan geldi

 MERKEZ EKİM TOPLANTISINDA NE YAPMIŞTI?: Merkez Bankası ekim ayı PPK toplantısında politika faizi ile koridorunun alt ve üst bantları ile geç likidite penceresi (GLP) faizini sabit tutmuştu. En son 26 Nisan’da geç likidite penceresini 11.75 puandan 12.25’e yükseltmişti.

HANGİ FAİZ NE ANLAMA GELİYOR?
Haftalık repo faizi: MB'nin ana fonlama aracı ve politika faizi. Merkez bu oranı uzun süredir kullanmıyor.
Geç Likidite Penceresi: Piyasayı fonlama faizi. Son dönemde MB sürekli bu faizi kullanıyor.
Gecelik borç alma faizi: MB'nin piyasada fazla likidite olduğu durumda taahhüt ettiği asgari faiz. Şu anda hiç kullanılmayan bir oran.
Gecelik borç verme faizi: Bankaların fonlamanın yeterli kalmaması durumunda başvurdukları gecelik fonlama faizi.

Dolar da euro da uçuşa geçti 14 Aralık 2017 dolar fiyatı