BIST 9.088
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,64
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası'ndan flaş enflasyon tahmini

Merkez Bankası 2016 yılının ikinci yarısına ait enflasyon raporunu açıkladı. Yeni Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın ilk enflasyon raporunda banka 2016 yılı sonu enflasyon tahmininin yüzde 7.5'de sabit bıraktı.

Abone ol

Merkez Bankası 2016 yılının ikinci yarısına ilişkin enflasyon tahminlerini açıkladı. 

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, enflasyonun 2016 sonunda yüzde 7,5 olacağının öngörüldüğünü söyledi.

Çetinkaya, küresel piyasalardaki gelişmelerin Türkiye ekonomisini olumlu etkilediğini söyledi. Çetinkaya, "Merkez Bankası olarak enflasyon görünümünde sıkı döviz likiditesinde destekleyici politikayı sürdürdük. 2016'nın ilk çeyreğinde enflasyon beklentilerini fiyatlama davranışlarını dikkate alarak likiditede sıkı duruşu sürdürdük. Küresel oynaklığın azalmasıyla geniş faiz koridoruna duyulan ihtiyaç azaldı" dedi.

SIKI DURUŞ KORUNACAK

Para politikasındaki sıkı duruşu gerekli görülen süre boyunca koruyacaklarını belirten Çetinkaya, kredi ve döviz kurunda aşırı oynaklığın azaldığını belirtti. Çetinkaya, küresel oynaklığın devam etmesi durumunda sıkı para politikasını daha dar bir faiz koridoru içinde uygulayacaklarını, önümüzdeki dönemde de sadeleşme adımlarına devam edeceklerini söyledi.

Çetinkaya sözlerine şöyle devam etti:

"Yıllık kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyretmeye devam edeceğini öngörüyoruz. Birikimli döviz etkileri ve hizmet enflasyonu nedeniyle çekirdek enflasyonda henüz iyileşme olmadı. Son çeyrek GSYH'ya göre iktisadi faaliyet ocak enflasyon raporu ile uyumlu.İktisadi faaliyet 2015 yılına kıyasla bir miktar daha güçlü olmasını bekliyoruz.Yurtiçi belirsizliklerin 2015'e göre azalması iç talebe katkı verebilir."

Merkez Bankası enflasyon oranları

MERKEZ BANKASI ENFLASYON TAHMİNİNİ DEĞİŞTİRMEDİ

MB Başkanı Çetinkaya, enflasyonun 2016 sonunda yüzde 7,5 olacağının öngörüldüğünü söyledi. Çetinkaya şöyle devam etti: 

"Cari dengedeki iyileşme devam edecek. Ocak raporu varsayımına göre ham petrol varsayımını yukarı güncelledik. Ham petrol fiyatları varsayımı 2016 yılı için 37 dolardan 40 dolara güncellendi. Gıda fiyatlarındaki düşüşün kısa vadede devam etmesini bekliyoruz. Yıl sonu gıda enflasyonu varsayımı yüzde 9, 2017 için yüzde 8 olarak korundu. Baz etkisi kaynaklı yükselmesi beklenen enflasyonun dalgalı seyir izleyerek yıl sonunda yüzde 7.5 olacağını tahmin ediyoruz. Merkez Bankası fiyat istikrarını temel hedef olarak gözetecek. Tam anlamıyla fiyat istikrarına ulaşıldığını söylemek mümkün değil."

YENİ DÖNEMDE DAHA SADE PARA POLİTİKASI UYGULAYACAĞIZ

Çetinkaya, enflasyonun hedefin üzerinde oynak olmasında yapısal faktörlerin rolünün azımsanamayacak düzeyde olduğunu belirterek "Yeni dönemde tercihimiz daha sade ve öngörülebilir bir para politikasından yana olacak. Nihai amacımız fiyat istikrarını sağlamak ekonomik istikrarı pekiştirmek. Sadeleşmede bir çok faktöre bakıyoruz. En baş faktör küresel faktörler, ayrıca enflasyonu etkileyen faktörler de önemli. Sadeleşme adımlarına imkanlar el verdiği şekilde devam edilecek. Önümüzdeki dönemde tek bir politika faizi daha dar ve simetrik bir faiz koridoru olası risk senaryolarında yeterli politika manevra alanını verecek. Sadeleşmeyi olabilecek en makul hızla tamamlama hedefindeyiz. Sadeleşme konusunda kurul üyelerinin tamamının net ve ortak görüşü söz konusu" dedi.

Çetinkaya, "Döviz rezervlerinde brüt rezervler dikkate alınmalı, koşullar devam ettikçe rezerv biriktirme niyetindeyiz. Botaş'a yapılan döviz satışlarının bu yıl kademeli olarak azalmasını bekliyoruz." dedi.

TEK POLİTİKA FAİZİNE GEÇMEDİĞİMİZ SÜRECE TARTIŞMALAR SÜRECEK

MB kararlarının gecikmeli etkileri olduğunu belirten Çetinkaya, şu an önemli olanın mevduatın artırılması olduğuna dikkat çekti. MB Başkanı "Biz tek politika faizine geçmediğimiz sürece para politikasına dair tartışmalar devam edecek. Sadeleşme adımları hızlandığı taktirde tek fonlama faizine yaklaştığımız ölçüde nihai fonlamayı kurul değerlendirir " dedi.

İletişimin önemine de dikkat çeken MB Başkanı önümüzdeki dönemde iletişim araçları ve stratejisi oluşturup kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade etti.

ENFLASYON TAHMİNLERİ İLE İLGİLİ İHTİYATLI OLACAĞIZ

Enflasyon tahminleri revizyonu ile ilgili de konuşan Çetinkaya, "Enflasyon tahminimizi revize etmek için şartlar vardı ancak gıda enflasyonu ile ilgili olarak geçmişte sürprizler oldu. Enflasyon tahminlerinde ihtiyatlı tarafta yer almaya devam edeceğiz. Yıl sonunda manşet ve çekirdek enflasyonun birbirine yakınsamasını bekliyoruz" dedi.

Sadeleşme konusunda soruları da yanıtlayan Çetinkaya, "Diğer araçlarda gerek olursa sadeleşme olur. Şimdilik diğer araçlarda sadeleşme gündemimizde yok. Sadeleştirmede takvim belirlemedik" dedi.

Çetinkaya, "Faizle ilgili tartışmalar normal ancak önümüzdeki dönemde MB'nin tek faktör olmadığının anlatılması önemli" dedi.

TCMB geçen haftaki toplantısında faiz koridorunun üst bandını piyasa beklentileri doğrultusunda 50 baz puan indirmişti.