BIST 8.823
DOLAR 32,34
EURO 35,08
ALTIN 2.240,43
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası'ndan flaş dövize müdahale açıklaması

Merkez Bankası, 2019 yılıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Kurlarda sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi ve aşırı oynaklık durumlarında piyasaya esnek ihaleler yoluyla veya doğrudan müdahale edileceğini" duyurdu.

Abone ol

TÜRKİYE Cumhuriyeti Merkez Bankası'ndan (TCMB) yapılan son dakika açıklamasında "2019'da fiyat istikrarının sağlanması hedefi doğrultusunda elindeki politika araçlarını en etkin şekilde kullanmaya devam edecektir" denildi.

İşte Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamanın satır başları...

- Döviz depo piyasasında bankalara toplam yaklaşık 50 milyar dolar limitle 1 hafta ve 1 ay vadeli döviz likiditesi imkanı sağlanmaya devam edilecek.

- Türk Lirası Depoları Karşılığı Döviz Depoları ihaleleri ile Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasası işlemlerine 2019 yılında da devam edilecektir.

- Piyasa derinliğinin kaybolmasına bağlı olarak spekülatif davranışlar sonucunda kurlarda sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi ve aşırı oynaklık durumlarında piyasaya esnek ihaleler yoluyla veya doğrudan müdahale edilebilecektir.

- Para Politikası Kurulu, 2019'da önceden açıklanan bir takvim çerçevesinde yılda sekiz toplantı yapacaktır.

MERKEZ'İN KUR HEDEFİ YOK...

- Dalgalı döviz kuru rejimi uygulaması devam edecektir.

- TCMB’nin nominal ya da reel herhangi bir kur hedefi bulunmamaktadır.

ENFLASYON HEDEFİ YÜZDE 5...

- Enflasyonla mücadele devam edecektir...

- Enflasyon hedefi Hükümet ile varılan mutabakatla uyumlu olarak yüzde 5 seviyesinde korunmuştur. Para politikası, enflasyonu bu hedefe kademeli olarak yaklaştıracak şekilde oluşturulacaktır.

- TCMB tarafından Enflasyon Raporlarında güncellenen tahminler, enflasyonun orta vadede hedefe yakınsarken izleyeceği dezenflasyon süreci için referans teşkil edecektir. Belirlenen bu patika ile enflasyonun öncelikle tek hanelere indirilmesi daha sonra kademeli olarak azalarak yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanması hedeflenmektedir.