BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.435,17
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası'ndan Erdoğan'a jest

İngiliz Financial Times gazetesi Merkez Bankası'nın dünkü faiz indirimi kararını 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'a jest' olarak yorumladı.

Abone ol

İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'de Merkez Bankası'nın ekonomistlerin beklentilerine karşın politika faizini yarım puan düşürerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a jest yaptığını yazdı.

Financial Times'ın İstanbul'daki muhabiri Daniel Dombey'nin gazetenin internet sitesinde yayımlanan haberinde, Türkiye'de bazı hükümet çevrelerinin faizlerin çok daha sert bir şekilde indirilmesi çağrısında bulunduklarına dikkat çekildi. Bu noktada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın baş ekonomi danışmanı Yiğit Bulut'un ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un bu yöndeki sözleri hatırlattı.

Haberde bazı uzmanların, "Merkez Bankası'nın Erdoğan'ın faizlerin indirilmesi yönündeki baskısı ile Türk Lirası'nın sık sık kırılganlaşması ve yüksek enflasyon arasında bir denge kurmaya çalıştığı" şeklindeki yorumlarına da atıfta bulunulmuş.

Financial Times'ın haberi şöyle devam ediyor:

"Bankanın sancıları, Türkiye ekonomisini yönetenlerin yüzleştikleri zorlukları gözler önüne seriyor. Son dönemdeki uluslararası eğilimler, özellikle de petrol fiyatlarının hızla düşmesi, onlara yardımcı olmuştu. Ancak Türkiye ekonomisini yönetenler bir yandan da Sayın Erdoğan'ın her zamankinden daha egemen olduğu bir iç siyasi konjektürde hareket etmek zorundalar."

ASIL ÖNEMLİ OLAN GECELİK BORÇLANMA FAİZİ

Financial Times'a konuşan danışmanlık şirketi GlobalSource Partners'tan Murat Üçer, faiz indiriminin ekonomistlerin beklentilerinin üzerinde olduğunu ancak pratikte etkisinin çok sınırlı olacağını söylemiş.

Haberde bazı ekonomistlerin kısmen düşük petrol fiyatlarının enflasyon, büyüme ve cari açık üzerindeki etkisi nedeniyle 0,75 puanlık bir indirime gidilebileceğini düşündüklerini ancak yarım puanlık düşüşü çok az kişinin tahmin ettiğini belirtiyor.

Murat Üçer ise politika faizinden daha önemli olanın bankaların birbirlerine borç verirken aldıkları gecelik borçlanma faizi olduğunu, bu oranın yüzde 11,25'te tutulduğunu vurgulamış.

Financial Times'a konuşan Londra merkezli araştırma şirketi Capital Economics'ten William Jackson ise Merkez Bankası'nın son kararı ile ilgili şu yorumu yapmış:

“Eğer gecelik borçlanma faizi düşürülseydi, insanlar bunu parasal koşulların gevşetilmesine dair gerçek bir çaba olarak algılayabilirdi. Merkez Bankası'nın kararı ise daha çok sunumsal bir girişime benziyor."