BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,67
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası son dakika faiz kararı

Merkez Bankası faiz kararı açıklandı. Merkez Bankası'ndan yapılan son dakika açıklamasında faiz oranlarında değişiklik yapmadı.

Abone ol

Merkez Bankası 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri öncesi son faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası faiz oranlarında ve faiz koridorunda değişiklik yapmadı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Mayıs ayı faiz kararını açıkladı. Banka politika faizinde ve diğer faiz araçlarında değişikliğe gitmedi. Merkez Bankası politika faizini yüzde 7,50 düzeyinde tuttu. Faiz koridoru yüzde 7,25-yüzde 10,75 seviyesinde kaldı. MB O/N borçlanma imkanı faizini de yüzde 10,25'te sabit tuttu.

KREDİ BÜYÜME HIZI MAKUL DÜZEYDE

Merkez Bankası’nın açıklaması ise şu şekilde: "Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

KURDAKİ OYNAKLIK İYİLEŞMEYİ SINIRLANDIRDI

Uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkilemeye devam etmektedir. Ancak döviz kurlarında son dönemde yaşanan oynaklıklar, Enflasyon Raporunda belirtildiği gibi, çekirdek enflasyondaki iyileşmeyi sınırlandırmıştır. Bu çerçevede, küresel piyasalardaki belirsizlikler ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıklar da dikkate alındığında, para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda Kurul, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar vermiştir.

KARARLARI ENFLASYONDAKİ İYİLEŞME BELİRLEYECEK

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir."

BİR SONRAKİ TOPLANTI 23 HAZİRAN'DA

Merkez Bankası'nın bir sonraki faiz kararı ise seçimden iki hafta sonra 23 Haziran'da yapılacak. 

MERKEZ BANKASI KRİTİK FAİZ KARARLARI

Merkez Bankası 20 Ocak'taki PPK'da yüzde 8,25 olan politika faizini yüzde 7,75'e indirmişti. Geçtiğimiz yılın Haziran ayından sonraki 6 aylık sürede yüzde 50'ye yakın düşüş yaşayan petrol fiyatlarının enflasyon görünümüne olumlu katkı yapması bu indirim sürecini tetikleyen en önemli faktör olmuştu. TCMB daha sona 27 Ocak'ta bir açıklama yaparak, enflasyonun bir yüzde puanından fazla düşüş göstermesi halinde olağanüstü toplantı gerçekleştirilerek faiz indirimi kararı verilebileceğini ifade etmişti. Ancak bunun üzerine Dolar/TL 2,37 seviyelerine kadar yaklaşmıştı. Bir hafta sonra 3 Şubat'ta enflasyondaki düşüşün beklentinin altında kalması sonrası, olağanüstü toplantıya gerek kalmadığı açıklandı.

ERDOĞAN'IN TEPKİSİ   merkez-bankasi-faiz-karari-aciklandi-.jpg

Bu tarihlerde Dolar/TL'nin sert şekilde yükselmesinin bir başka sebebi de, Merkez Bankası'na ilişkin siyasi tartışmalar olmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faizlerin daha hızlı bir şekilde indirilmesi gerektiğini defalarca dile getirmesi, Türk lirasının sert şekilde değer kaybettiği döneme denk gelmişti. Kur 27 Ocak'ta başladığı sert yükselişle birlikte 24 Şubat'ta gelen ikinci faiz indirimine dek 2,35 seviyelerinden 2,47'ye kadar çıktı. Merkez Bankası bir haftalık repo faiz oranını 24 Şubat'ta yüzde 7,75'ten yüzde 7,50'ye çekti. Ancak faiz indirimleri, ABD ekonomisinin 2014 ortalarından 2015'in başına dek istihdam piyasası ve büyüme gibi noktalarda ciddi şekilde toparlanma sürecine girdiğini gösteren veriler sayesinde ralli yapan Amerikan doları karşısında TL'nin değer kaybını hızlandırdı.

BABACAN VE BAŞÇI'NIN İSTİFA DEDİKODULARI

Şubat sonlarında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve MB Başkanı Erdem Başçı'nın istifa edeceği yönündeki iddiaların artması ile birlikte TL ciddi şekilde gerilemeye devam etti. Dolar 5 Mart itibariyle TL karşısında 2,60 ile tarihin en yüksek seviyesine çıktı ve yıl başından bu yana yükseliş yüzde 11,6'yı buldu.

merkez-bankasi-faiz-karari-bugun-aciklaniyor.jpg
Dolar/TL'deki sert yükseliş ve petrol fiyatlarının yeniden toparlanması, enflasyon görünümünde ciddi bozulmaya yol açtı ve TCMB, Mart ayında faiz indirimlerine ara verdi. Dolar/TL'de rekor seviyelerin genişleyerek 2,75'lere dayanması ile birlikte Nisan ayında da faiz değişikliği yapılmadı. Bunun aksine döviz kurlarındaki yükselişe karşı önlem olarak TL karşılıklara faiz ödenmesine ve döviz depo faiz oranlarının indirilmesine karar verdi. MB 2 Mayıs'ta ise son önlem olarak yabancı para zorunlu karşılıklara faiz ödeyeceğini açıkladı. Merkez Bankası'nın enflasyon konusunda başını ağrıtan bir diğer konu da gıda fiyatlarının ciddi şekilde yükselmesi oldu. Ocak ayında yüzde 7,2'ye kadar düşen TÜFE, Şubat'ta yüzde 7,5, Mart'ta ise yüzde 7,61 oldu. TCMB en son enflasyon raporunda ise bu durumu göz önünde bulundurarak, yıl sonu TÜFE beklentisini yüzde 5,5'ten yüzde 6,8'e çıkarmak zorunda kaldı.

DOLAR KURU MERKEZ'İN ELİNİ RAHATLATTI

Son dönemde ABD'den gelen zayıf verilerin ilk çeyrekteki zayıflığı net bir şekilde ortaya koyması, doların çoğu para birimine karşı değer kaybına yol açtı. Bu durumdan diğer gelişen ülkelere göre daha fazla faydalanan TL, geçtiğimiz hafta dolar karşısında yüzde 4 yükselerek, tüm dünyada en çok değer kazanan para birimi oldu. Dolar/TL böylece 2,70'lerden 2,57'ye kadar gevşemeyi başardı.