BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Merkez Bankası son dakika faiz kararı

Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu-PPK'dan son dakika faiz kararı... Merkez Bankası faize dokunmadı, faizleri yüzde 8.25'te sabit tuttu.

Abone ol

Merkez Bankası son dakika faiz kararı...

Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu-PPK'dan yapılan son dakika açıklamasında faizlere dokunmama kararı duyuruldu. Politika faizi yüzde 8,25'te sabit tutuldu.

Merkez Bankası Para Politikası yılın son PPK toplantısını gerçekleştirdi. MB politika faizinde, faizin alt ve üst koridorunda değişikliğe gitmedi. Politika faizi yüzde 8,25; gecelik borç verme faizi yüzde 11,25 ve gecelik borçlanma faizi ise yüzde 7,50 seviyesinde sabit tutuldu.

REFORMLAR BÜYÜMEYİ ARTIRACAK

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, “Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi destekleyecektir. Dış talep zayıflarken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmiştir” denildi.

PETROLDEKİ DÜŞÜŞ ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞE DESTEKLEYECEK

Açıklamanın devamında şu sözlere yer verildi:

“Yılın başında alınan makro ihtiyati önlemlerin ve para politikasındaki sıkı duruşun çekirdek enflasyon eğilimi üzerindeki olumlu etkileri gözlenmektedir. Ayrıca, başta petrol olmak üzere düşen emtia fiyatları enflasyonda öngörülen düşüş sürecini destekleyecektir. Mevcut para politikası duruşu altında Kurul, enflasyonun 2015 yılında, ilk yarıda daha hızlı olmak üzere, Enflasyon Raporunda belirtilen görünümle uyumlu bir düşüş sergileyeceğini öngörmektedir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.”

ERDOĞAN'IN ISRARI İŞE YARAMADI

Başbakanlığı döneminde yüksek faiz oranları nedeniyle Merkez Bankası'na sık sık çıkışan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta sonu da faiz konusuna değinen açıklamalarda bulunmuştu.

Cumartesi günü DEİK toplantısında konuşan Erdoğan, yüksek faiz oranları için "Başbakanlık döneminde başarısız olduğum konulardan biri budur" demişti. 

merkez-bankasi-son-dakika-faiz-karari-erdogan.jpg

Erdoğan faiz oranlarındaki yüksekliğe yönelik şu eleştirilerde bulunmuştu:

"Çünkü faizler ne kadar düşerse yatırımcının da önü o kadar açılır. Burada el ele vermek durumundayız. Bunu Başbakanlık döneminde neden yapmadın diyebilirsiniz. Başbakanlık döneminde başarısız olduğum konulardan biri budur."

Erdoğan'ın yaptığı son çıkış da Merkez Bankası'nın faiz kararı üzerinde etkili olmadı. 


BAŞÇI SİNYALİ VERMİŞTİ

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, faizlerin düşmesi için enflasyonda gözle görünür bir iyileşme olması şart olduğunu açıklamış ve "Sıkı para politikaları devam edecek" demişti.

merkez-bankasi-son-dakika-faiz-karari.20141224094403.jpg