BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,73
ALTIN 2.486,63
HABER /  DÜNYA

Merkez Bankası politikalarının başarısı yine tescillendi

Moody’s’in not artışını değerlendiren İEAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bilgin, “Merkez Bankası politikalarının başarısı bir kez...

Abone ol

Moody’s’in not artışını değerlendiren İEAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bilgin, “Merkez Bankası politikalarının başarısı bir kez daha tescillendi” dedi.
İstanbul Ekonomik Araştırmalar Derneği (İEAD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in, Türkiye’nin kredi notunu ’yatırım yapılabilir’ seviyeye yükseltmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bilgin, "Merkez Bankasının uyguladığı para politikasının başarısı bir kez daha tescillendi” diyw konuştu.
Not artışının gecikmiş bir karar olmadığını söyleyen Prof. Dr. Bilgin, zamanlamasını da ilginç bulmadığını belirtti.Son zamanlardaki not artışlarının asıl nedeninin, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ekonomisine ilişkin her zaman dile getirdikleri iki risk unsuru olan cari açık ve mali disiplinde sağlanan iyileşme olduğuna işaret eden Bilgin, özellikle cari açıktaki iyileşmenin çokça eleştirilen Merkez Bankası politikalarının sonucu olduğunu vurguladı.
Not artışının olumlu, ancak yeterli olmadığını ifade eden Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, “Bunun ekonomiyi olumlu etkileyeceği, özellikle borçlanma maliyetlerini azaltacağı da kesin” dedi. Türkiye ekonomisinin önünde hala önemli risklerin olduğuna dikkat çeken Prof. Bilgin, “Ekonomi büyürse, cari açık da yeniden artmaya başlar, dolayısıyla cari açıktaki iyileşmenin sürdürülememesi ihtimali önemli bir risk. Diğer yandan, kamu mali yapısındaki iyileşmenin sürdürülebilirliğine ilişkin de riskler var” diye konuştu. Prof. Bilgin’e göre, kalıcı not artışları için, cari açık ve kamu mali yapısında kalıcı iyileşme şart.
(İHA)