BIST 8.748
DOLAR 32,34
EURO 35,16
ALTIN 2.240,79
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası hakkında şok iddia!

Hürriyet gazetesi yazarı Uğur Gürses, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın görevi bırakmasının istendiği iddia etti.

Abone ol

Hürriyet gazetesi yazarı Uğur Gürses, çeyrek puanlık faiz indirimi kararı sonrası Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hedefi haline gelen ve istifa edeceği yolunda iddia ortaya atılan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın sağlık problemlerine dikkat çekerek, "Belli ki rahatsız olan Başçı’nın bırakması isteniyor. Fazlasıyla yıpratılan Erdem Başçı’nın artık o koltukta oturması çok zor hale geldi" dedi.

YÜKSEK FAİZ VATANI SATMAK

Dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen valiler toplantısında bir kez daha Merkez Bankası'na yüklenen Erdoğan, "Vatanı satmak yüksek faizle, enflasyonla, kötü yönetimle olur" açıklaması yapmıştı. Erdoğan'ın bu sözleri sonrası dolar 2.52'nin üzerine çıkarak tüm zamanların rekorunu kırdı.

Uğur Gürses'in "Başçı bıraksın isteniyor" başlıklı yazısı şöyle:

KUR ARTIŞI DOĞALGAZ İNDİRİMİNİ ENGELLEDİ

‘Faizi indir’ baskısıyla ortaya çıkan döviz kuru artışı, Rusya’nın doğalgaz fiyatında yaptığı yüzde 10’luk indirimin içeride halka yansımasına engel oldu; hane halkına gelen faturaların şimdilik en belirgini bu. Ankara’daki siyasi zirvelerde bunu umursayan olmadığı çok açık; tersine Merkez Bankası’na ve başkanına yaylım ateşinin dozu dün çok ağır bir boyuta getirildi.

“Vatanı satmak yüksek faizle kötü yönetimle emeği heba etmekle olur” sözüyle. Baskı arttıkça piyasadaki dolar kuru 2.5274’e, uzun vadeli faiz de yüzde 8.68’e çıktı. Gerçekten de siyasi zirvedeki kötü yönetim, uzun vadeli faizleri yükseltti; bir çuval inciri berbat etti. Erdem Başçı’nın rahatsız olduğunu yazmıştım. 

BAŞÇI'NIN BIRAKMASI İSTENİYOR

Dün “İstifa konusunda net bir yanıt alabilir miyiz?” sorusuna yanıtı yine dolaylı oldu, ortada bıraktı: “Kamu görevi verildiği sürece yapılır ve en iyi şekilde yapılır. Sağlığımız elverdiği şekilde bu görevin gereklerini yerine getirmeye devam edeceğiz.” Ne yazık ki ‘kör gözüm parmağına’ bu açıklamalar ekonomide ağır bir hasara yol açıyor. Belli ki rahatsız olan Başçı’nın bırakması isteniyor. Fazlasıyla yıpratılan Erdem Başçı’nın artık o koltukta oturması çok zor hale geldi.