BIST 9.525
DOLAR 32,58
EURO 34,73
ALTIN 2.497,76
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası faiz kararı yine pas geçti!

Merkez Bankası faiz kararı açıklandı. Merkez Bankası faiz oranlarını yine sabit tuttu. Merkez Bankası piyasaların beklentisinin aksine ikinci kez faiz oranlarını değiştirmedi.

Abone ol

Merkez Bankası'ndan son dakika faiz kararı açıklaması geldi. Merkez Bankası faiz oranlarında değişiklik yapmadı.

Merkez faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7.25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7.5, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 10.75 seviyesinde tuttu.

Merkez Bankası'nın PPK kararına ilişkin açıklaması ise şöyle:

"Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir.

YAPISAL REFORMLAR BÜYÜMEYİ ETKİLEYECEK

Artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Merkez Bankası faiz kararı 19 ocak 2016
Merkez Bankası 2016 faiz kararı tarihleri

ENERJİ FİYATLARININ ENFLASYONA OLUMLU ETKİSİ SÜRÜYOR

Enerji fiyatlarındaki gelişmeler enflasyonu olumlu yönde etkilemeye devam etmektedir. Bununla birlikte, artan maliyet unsurları çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi sınırlamaktadır. Bu çerçevede Kurul, ücret gelişmelerinin ve küresel piyasalardaki belirsizliklerin enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları üzerindeki etkileri ile enerji ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklıkları dikkate alarak, gerekli görülen süre boyunca likidite politikasındaki sıkı duruşun korunacağını ifade etmiştir.

PARA POLİTİKASINDA SIKI DURUŞ SÜRECEK

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Kurul, ayrıca yılın başından itibaren artan küresel oynaklığı ve Ocak Enflasyon Raporu öngörülerini değerlendirmiştir."

PAS GEÇMESİ BEKLENİYORDU

Fed'in faiz artırımı sonrası sadeleşme beklentilerine karşılık Aralık'ta beklemeyi tercih eden Merkez Bankası'nın (TCMB) izleyeceğini söylediği volatilitenin artması nedeniyle Ocak ayını da bir adım atmadan pas geçmesi bekleniyordu. TCMB Aralık ayında politika faizinde bir artışı beraberinde getirecek bir sadeleşme adımı beklentilerine karşın kısa vadeli faizleri sabit tutarken, küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde bu toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceğini belirtmiş ve bu anlamda VIX ile MOVE endekslerine işaret etmişti.

Merkez Bankası faiz kararı 19 ocak 2016
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın görev süresi Nisan ayında sona eriyor.

MERKEZ BANKASI EN SON FAİZ ARTIŞI 2014'TEYDİ

ABD hisse piyasalarındaki oynaklığın başlıca göstergesi olan VIX .VIX ile ABD Hazine tahvillerinin oynaklığını ölçen MOVE endeksleri Fed'in faiz artırımına gittiği 16 Aralık'tan bu yana yükseliş eğiliminde. Merkez Bankası'nın en son 29 Ocak 2014'te olağan dışı bir toplantı gerçekleştirerek politika faizini yüzde 4.5'ten yüzde 10'a yükseltmişti.

5 YILDIR ENFLASYON HEDEFİNİ TUTTURAMIYOR

Merkez Bankası'nın kısa vadeli faizleri sabit tutması ve ard arda beş yıldır enflasyon hedefinin de tutturulamaması bir yandan bankanın kredibilitesinin zarar gördüğü görüşlerini artırırken, bağımsızlığına dair soru işaretlerinin de tekrar gündeme gelmesine neden oldu. Enflasyondaki yükseliş eğilimi daha sıkı para politikası izlemesi konusunda TCMB üzerindeki baskıyı artırsa da bankanın siyasi nedenlerle bazı sert para politikası adımlarını atmaktan kaçınacağı yönünde ciddi endişeler söz konusu.

Merkez Bankası faiz oranları
Merkez Bankası faiz oranları

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI BEKLENTİLER NE DİYORDU?

Reuters'da yayımlanan bir anket de TCMB'den önümüzdeki dönemde politika faizinde artırım beklentilerini ortaya koyuyor. TCMB'nin bu yılın ilk çeyreğinden itibaren hali hazırda yüzde 7.50 seviyesinde olan politika faizini önce yüzde 8.5'e, ikinci çeyrekte yüzde 8.75'e, üçüncü çeyrekte ise yüzde 9'a çıkararak yılı bu seviyede tamamlaması bekleniyor. Koridorun üst bandı olan borç verme faizinin ise yüzde 10.75 seviyesinde kalması bekleniyor.