BIST 9.066
DOLAR 32,38
EURO 34,97
ALTIN 2.325,77
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası faiz kararı bomba Erdoğan sonrası doların beklediği açıklama

Merkez Bankası faiz silahını çekti ve repo faizi yüzde 17.75'ten yüzde 24'e çıkardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'faiz artırımını' desteklemeyen mesajından 2 saat sonra gelen karar dolar ve euronun çakılmasını sağladı.

Abone ol

TÜRKİYE Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz artışı kararını saat 14.00'da yaptığı toplantı ile duyurdu. Banka 17.75 olan repo faizini 625 baz puan artırarak yüzde 24'e yükseltip bomba bir karara imza attı. Erdoğan'ın 'faiz artırımı'na yönelik çıkışına rağmen Merkez Bankası geri adım atmadı ve dolar ile euroya sert fren yaptıran artırıma gitti. Piyasalarda da beklenti faizlerin artmasına yönelikti.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'ndan gelen son dakika açıklamada faiz artırımına ilişkin şöyle denildi :

*Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17,75’ten yüzde 24’e yükseltilmesine karar vermiştir.

*Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyette dengelenme eğiliminin belirginleştiğine işaret etmektedir. Dış talep gücünü korumakla birlikte iç talepteki yavaşlama hızlanmaktadır.

*Yakın dönemde enflasyon görünümüne ilişkin gelişmeler fiyat istikrarı açısından önemli risklere işaret etmiştir. Döviz kurundaki hareketlerin de etkisiyle fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekmektedir. İç talep koşullarındaki zayıflamaya rağmen fiyatlama davranışlarında gözlenen bozulma enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma gerçekleştirilmesine karar vermiştir.

*Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

*Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

Erdoğan'ın faiz mesajı : Merkez Bankası'nın bu açıklamasından 2 saat önce Erdoğan faiz artırımına karşı olduğunu belirten şu açılamayı yaptı: 
-'Faiz konusundaki hassasiyetim değişmedi. Merkez Bankası bağımsızdır, o kendi kararını alır. Ama özel bankalar neye göre hareket ediyor? Yüzde 50'lere varan faiz uygulaması var? Merkez Bankası'nın bugüne kadar açıkladığı enflasyon oranlarını tutturduğunu görmedim. Enflasyon sebeptir, faiz neticesidir diyorsan bu işi bilmiyorsun demektir.'

Dolar faiz şoku! 13 Eylül 2018 dolar-euro fiyatları

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bomba döviz ve faiz çıkışı