BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,92
ALTIN 2.439,65
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası faiz kararı 20 Ekim 2016 7 ay sonra ilk kez...

Merkez Bankası faiz kararı açıklandı. Merkez Bankası faiz indirimi yapmadı. Merkez Bankası faiz oranlarını sabit tuttu. Merkez Bankası 20 Ekim 2016 tarihli faiz kararının detayları internethaber.com'da.

Abone ol

Merkez Bankası Ekim ayı faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası bugünkü faiz kararında politika faizi ve faiz koridorlarında değişiklik yapmadı.

PİYASALARI ŞAŞIRTTI

Banka faiz koridorunun üst bandında değişikliğe gitmeyerek yüzde 8,25'te bıraktı. Ekonomistler çeyrek puanlık indirim bekliyordu.

MERKEZ BANKASI NEDEN FAİZ İNDİRİMİ YAPMADI?

Merkez Bankası'ndan faiz indirimlerinin devam edebileceği beklentisi dolardaki yükselişte etkili olmuştu. 

Merkez Bankası faiz oranları grafiği

7 AYDIR FAİZLER DÜŞÜYORDU

Faiz koridorunun üst bandında geçen ay 25 baz puan indirime giden banka, faizi art arda yedi kez düşürdü. Faiz koridorunun üst bandını yüzde 8.25 seviyesinde tutan banka politika faizini ise yüzde 7.50 olarak uyguluyordu. Bugüne kadar 250 baz puanlık indirim yapan Merkez Bankası, Ekim ayı faiz kararında indirimi pas geçti. 

MERKEZ BANKASI'NDAN FAİZ KARARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Para Politikası Kurulu'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Son dönemde açıklanan veriler ve yılın üçüncü çeyreğine dair göstergeler iktisadi faaliyetin ivme kaybettiğine işaret etmektedir. Parasal koşullardaki sıkılığın azalması ve makro ihtiyati alandaki düzenlemeler genel finansal koşulları desteklemektedir. Dış ticaret hadlerindeki gelişmelerin gecikmeli yansımaları ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari açıktaki turizm kaynaklı artışı sınırlamaktadır. Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla son çeyrekten itibaren iç talepte toparlanma eğiliminin başlaması beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

"KURDAKİ GELİŞMELER ENFLASYONDA İYİLEŞMEYİ SINIRLIYOR"

Toplam talepteki yavaşlama çekirdek enflasyondaki kademeli düşüşü desteklemektedir. Bununla birlikte, döviz kuru ve diğer maliyet unsurlarındaki gelişmeler enflasyon görünümündeki iyileşmeyi sınırlamakta ve para politikasındaki temkinli duruşun korunmasını gerektirmektedir.

Bu değerlendirmeler çerçevesinde Kurul, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar vermiştir. Kurul, para politikasında sadeleşme sürecindeki bir sonraki adımın yönü ve zamanlamasının verilere göre şekilleneceğini belirtmiştir.

"TEMKİNLİ DURUŞ SÜRECEK"

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir."