BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,93
ALTIN 2.434,45
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası faiz indirirse dolar altın ne olur?

Merkez Bankası faiz indirirse dolar ve altın fiyatları ne olur sorusu yatırımcının ana gündem maddesi. Merkez Bankası'nın çarşamba günü vereceği yeni faiz kararına ilişkin uzman yorumları ile dolar kuru ve altın fiyatlarına ilişkin tahminler haberimizde.

Abone ol

Merkez Bankası yeni faiz kararı 20 Nisan Çarşamba günü açıklanacak. Yeni Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın altında imzası olan ilk PPK kararında faiz indirimi yapılması bekleniyor. Uzman beklentileri faiz üst bandından 50 baz puanlık bir indirim olması yönünde. 

FAİZLER İNERSE DOLAR NE OLUR?

Peki beklendiği gibi faiz oranlarında indirim olursa Dolar TL kuruna etkisi nasıl olur? Vatan gazetesi yazarı Ali Ağaoğlu bugünkü köşesinde, faiz indirimin 50 baz puanla sınırlı kalması halinde dolar kurunun 2.82 lira seviyesine inebileceğini yazdı. 

Ağaoğlu şunları yazdı:

"Kur tarafı bir faiz indirimi beklentisiyle, diğer gelişen ülke para birimlerinde olumsuz olarak ayrıştı ve Ruble, Rand ve Real’e göre dolar karşısında çok da fazla değer kazanamadı. Eğer ki faiz indirimi 50 baz puanda kalırsa dolar/TL kurlarında (Paritede önemli bir değişiklik olmadığı, 1.1250 (+/- 25 pips) seviyelerinde kaldığımız varsayımı ile) şaşırtıcı bir şekilde yeniden 2.8250 (+/- 100 pips) seviyelerine kadar TL’nin değer kazandığını dahi görebiliriz. Hele ki yeni Merkez Bankası Başkanı iyi bir iletişim stratejisi kurgulayabilirse... Eğer ki faiz indirimi 75 ve hatta 100 baz puan olur ise bu durumda da TL’nin değer kaybına hazır olmakta fayda var. 2.8650’nin üzerinde günlük kapanışlar 2.9100 (+ /-50 pips) seviyelerini resmin içine sokacaktır."    

Faiz oranları grafiği
GÖRSEL KAYNAK: Habertürk

MERKEZ BANKASI KANTARIN TOPUZU KAÇIRMAZSA...

Merkez Bankası'nın faiz kararını bugünkü köşesine taşıyan bir diğer isim ise Habertürk gazetesi yazarı Abdurrahman Yıldırım oldu. Yıldırım, "Eğer faiz kararında ölçü kaçırılmazsa piyasa dengelerinde fazla bir bozulma olmaz" dedi ve şunları yazdı:

"...

-İndirim yarım puanın üzerinde olursa dengeler değişebilir. Hem fiyatlama dışı olduğundan hem de yeni başkanın temel misyonunun kariyerine uygun ve hükümetin istediği yönde olduğuna kanaat getirileceği için tepki abartılı olabililir.

- Faiz indiriminde kantarın topuzunun kaçmasının etkileyeceği yer ise döviz kurları. Nitekim son haftalık hareket de bunu gösteriyor. Geçen hafta faizler düştü, borsa yükseldi ve Türkiye bu iki enstrümanda pozitif ayrıştı.

Gelişen ülke kurları dolara karşı yüzde 0.82 prim yaparken TL yüzde 0.08 değer kaybetti. Dolar 11 Nisan’da 2.81’e kadar düşmüşken perşembe günü 2.87’ye kadar yükseldi. Küresel konjonktürle uyuşmayan bu hareket, “TL’nin faizini fazla düşürürler”e oynayanların önceden dolar alımlarını gösteriyor bize.

- Faizin düşüşünden başka, doların yükselişinden başka bir senaryo çıkarmak mümkün. TL faizinde beklenenden daha hızlı indirim, döviz kurunu yukarı yönde hareketlendirebilecek. Belki istenen de budur. Ne de olsa Reel Efektif Döviz Kuru 2003 ile aynı, 100 seviyesinde seyrediyor ve TL’nin değer kaybında gidilebilecek bir mesafe olduğunu gösteriyor. "

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİRSE ALTIN FİYATLARI NE OLUR?

Merkez Bankası faiz kararı sonrası Dolar TL kurundaki hareketlilik iç piyasada altın fiyatlarına da yansıyacak. Dolar TL'de hızlı düşüşe neden olabilecek bir faiz kararı sonrası Kapalıçarşı altın fiyatlarında da düşüş yaşanabilir.