BIST 8.737
DOLAR 32,34
EURO 35,16
ALTIN 2.240,78
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası faiz indirimi kararı krediler ve dolar ne olur?

Merkez Bankası faiz indirimi yaptı. Merkez Bankası faiz üst koridorunda 50 baz puanlık indirim yaptı. Merkez Bankası faiz indirimi kararı sonrası konut kredisi faizleri ve dolar ne olur sorusununu yanıtı merak ediliyor.

Abone ol

Merkez Bankası faiz indirimi kararını açıkladı. Merkez Bankası Para Politikları Kurulu-PPK faiz üst koridorunda 50 baz puan indirdi. Faiz indirimi kararı sonrası faiz üst bandı yüzde 10'dan yüzde 9.50'ye çekilmiş oldu. 

Merkez Bankası politika faizini ise yüzde 7.50'de sabit tuttu. Merkez Bankası faiz alt koridorunda da değişikliğe gitmedi. Faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizi yüzde 7.25'de kaldı.

FAİZ İNDİRİMİ KARARI SÜRPRİZ OLMADI

Faiz kararına ilişkin yapılan beklenti anketlerinde ekonomistlerin büyük bir çoğunluğu faiz üst bandından 50 baz puan indirim bekliyordu. Merkez Bankası'nın kararı piyasaların beklentisi doğrultusunda geldi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI'NDAN İLK YORUM

Merkez Bankası'nın faiz indirim kararıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı'ndan ilk değerlendirme geldi. 

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, "TCMB'nin faiz kararıyla yeni başkanla birlikte piyasanın önünde yer alacağını gösterdi, Fed'in faiz artırması beklenirken TCMB indirim gerçekleştiriyor.TCMB'nin önümüzdeki dönemde çok daha proaktif, yapıcı, büyümeyi destekleyici politikaları gündeme getireceğini göreceğiz" dedi.

Ertem, erken seçim ihtimali görmediğini, 2019'a kadar yeni hükümetin gideceğini söyledi. 

MERKEZ BANKASI'NDAN FAİZ İNDİRİMİ AÇIKLAMASI

PPK'dan faiz indirimi kararına ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. İç talep büyümeye pozitif katkı verirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini korumaktadır. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar artış yaşanmıştır. Kurul, sıkı para politikası duruşunun, temkinli makroihtiyati politika çerçevesinin ve Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmasının ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırdığını değerlendirmektedir. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir. 

SIKI DURUŞA DEVAM

Son dönemde enflasyonda, temelde işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı olarak, belirgin bir düşüş gözlenmektedir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir.

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir."

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMİ DOLAR NE OLUR?

Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararı sonrası dolar kurunda düşüş yaşandı. Faiz indirimi kararı öncesi 2.97 lira seviyesinden işlem gören Dolar/TL kuru faiz indirimi kararının ardından 2.97 liranın altına düştü.