BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.433,82
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası faiz arttırmak zorunda yoksa...

Merkez Bankası'nın Ocak ayında vereceği faiz kararı piyasaların ana gündem maddesi. İşverenlere göre Merkez Bankası faiz arttırmak zorunda kalacak.

Abone ol

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu-TİSK, Fed'in faiz oranını artırması ile enflasyonun daha kritik bir değişken haline geldiği belirtilerek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) enflasyon hedefini tutturması gerektiği belirtildi.

TİSK'in aralık ayına ilişkin ekonomi bülteni yayımlandı. Bültende Fed'in faiz oranını artırması ile enflasyonun daha kritik bir değişken haline geldiği ifade edilerek, ABD kaynaklı likidite bolluğu döneminin sona erdiği kaydedildi.

Faiz artışının devam etmesi ile küresel ölçekte doların fiyatının daha da yükseleceğinin altı çizilen bültende, "Türkiye de para çıkışı yaşanacak ülkeler arasında sayılıyor. Likidite bolluğu dönemine özgü borçla büyüme yönteminin artık uygulanamayacağı, yatırım ve ihracat temelli büyüme dönemine girildiği görülüyor" değerlendirmesinde bulunuldu.

TCMB'nin, dünya emtia fiyatları düşük düzeyde seyrederken, likidite bolluğu sürerken döviz kurunda istenilen stabiliteyi sağlayamadığı belirtilen bültende, Fed'in faiz artırımına rağmen, TCMB’nin faiz oranlarını artırmamasının, olası döviz kuru hareketlenmelerine karşı Bankanın pasif bir politika yürüteceğine işaret ettiği kaydedildi.

ENFLASYON TUTMAZSA DOLAR YÜKSELİR

Fed'in faiz oranını artırması ile enflasyonun daha kritik bir değişken haline geldiği, TCMB’nin enflasyon hedefini tutturması gerektiği ifade edilen bültende, aksi halde, döviz kuru artışının kaçınılmaz olacağı ve

MERKEZ BANKASI FAİZ ARTTIRMAK ZORUNDA KALABİLİR

TCMB'nin faiz oranlarında artış yapmak zorunda kalacağı bildirildi. Ayrıca bültende, Rusya'ya sebze ve meyve ihracatının durmasının kısa vadede gıda fiyatlarında gerileme yaratabileceğinin altı çizilerek, orta vadede enflasyonda kalıcı bir gerilemeye neden olmasının beklenmediğine işaret edildi.