BIST 9.070
DOLAR 32,38
EURO 34,97
ALTIN 2.326,31
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası enflasyon tahmini 2016

Merkez Bankası 2016 yılı enflasyon tahminlerini açıkladı. Merkez Bankası 2016 yılı sonu enflasyon tahminini yüzde 7.5 olarak açıkladı.

Abone ol

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2016 yılının ilk enflasyon raporunu açıkladı. 

Tahminlere göre 2016 yılı sonunda enflasyon yüzde 7.5 olacak.

Öte yandan, Merkez Bankası 2010'dan bu yana hiçbir enflasyon tahminin tutturamadı. En son geçen yıl yüzde 5 olan enflasyon tahmini tutmamış enflasyon yüzde 8.81 olarak açıklanmıştı. 

HÜKÜMETE MEKTUP

Merkez Bankası enflasyon hedefini tutturamadığı için hükümete mektup gönderdi. Mektupta enflasyonun hedeften sapmasının nedenleri ve alınması gereken önlemler anlatıldı.

TEK FAİZ DÖNEMİ

Başçı, tek faiz sistemine geçme yönündeki çalışmalara ilişkin de açıklamalarda bulundu. Başçı, küresel risklerin nasıl bir hal alacağını görene kadar tek faize geçmemenin daha doğru olduğunu söyledi. 

Erdem Başçı'nın açıklamaları şöyle:

ENFLASYON NE ZAMAN DÜŞECEK?

Başçı, "Şubat, Mart, Nisan aylarında enflasyonu yıllık bazda düşürücü baz etkisi gözlenecek. Baz etkileri yılın ilk çeyreğinde enflasyonun düşüşüne yardımcı olacak" dedi.

Küresel büyümeye dair endişeler ve oynaklıkların devam ettiğini belirten Başçı, Ağustos ayında açıklanan çok boyutlu tedbirler paketinin oynaklık etkilerini yumuşattığını söyledi.

Erdem Başçı, "18 Ağustos'ta çok boyutlu tedbirler aldık ve bu tedbirlerin oynaklıkların boyutunu azalttığı gözleniyor. Bundan sonra bu araçların etkilerini ve hangi durumlarda hangisinin kullanılacağını iletişim politikasıyla aktaracağız. Yol haritasını açıkladıktan sonra TL'de sıkı, döviz likiditesinde dengeleyici, finansal istikrarda destekleyici tutumumuzu sürdürdük" diye konuştu.

''TEK FAİZE HENÜZ GEÇEMEYİZ''

Tek faiz konusunda da Merkez Bankası Başkanı, "Tek faize henüz geçemeyiz. Küresel risklerin nasıl bir hal alacağını görene kadar tek faize geçmemek daha doğru. Şu anda likidite politikasıyla faizi ayarlamak daha doğru... Son toplantıda adım atmadık çünkü sıkı duruşumuzu ve geniş faiz koridorunun dengeleyici özelliğini kullanmaya devam ediyoruz. Tek faize geçebilir miyiz sorusunun cevabı henüz değil" diyerek konuya açıklık getirdi.

Başçı tek faizle politika uygulamanın getiri eğrisini sert bir şekilde dikleştirdiğini belirterek "Bizim uyguladığımız çerçevede getiri eğrisi nispeten yatay kaldı, bu çerçeveden memnunuz. Ticari krediler tüketici kredilerine göre daha hızlı büyüdü. Bu, fiyat istikrarına finansal istikrara ve dengelenme sürecine katkı yapacak. Krediler boyutunda enflasyona yukarı yönlü risk görmüyoruz" dedi.

''ENFLASYON İÇİN KOLLEKTİF ÇABA ŞART''

Başçı, enflaslyonu düşürmek için kollektif çaba gerektiğine dikkat çekerek enflasyon konusunda hükümete yazdıkları mektubu bugün iletecekleri bilgisini de verdi.

Erdem Başçı, "Kırmızı et fiyatları ve ekmek fiyatları gıda komitesinde ele alındı, bu konuda açıklama yapılacak, bu konuda kuvvetli bir irade var" dedi.

''OCAK'TA ENFLASYONUN ÇİFT HANEYE ÇIKMA İHTİMALİ AZ''

Ocak ayında enflasyonun artacağını belirten Başçı, ilk çeyrekte çift haneye çıkmaması için gayret göstereceklerini söyledi. Başçı, enflasyonun Ocak'ta çift haneye çıkma ihtimalinin az olduğunu ifade etti.

Erdem Başçı, "H ve I endekslerinin krediler ve döviz kurunda gelecek etkilere dayanıklı olmasına ve düşmesine dikkat edeceğiz; elimizdeki tüm araçları enflasyonu düşürmek için kullanacağız. Enflasyonu yıl sonunda yüzde 7.5'e yaklaştırmak için elimizdeki tüm araçları kullanacağız. Gelinen noktada fiyat istikrarına ulaştığımızı söylemek mümkün değil" dedi.

Cari açık konusunda ise Başçı şunları söyledi:

"Cari açık yönetilebilir düzeyde. 2015 yılında GSYH'nın yüzde 4,5'i düzeyinde gelecek, bu yıl yüzde 4'ün altına inebilir. Bu yıl ilk defa hanehalkının geliri borcundan daha hızlı artacak"

''PETROL VARSAYIMI 54 DOLARDAN 37 DOLARA DÜŞTÜ''

Başçı, ham petrol fiyatları konusundaki varsayımlarını aşağı yönlü revize ettiklerini belirterek 2016 yılı petrol varsayımının 54 dolardan 37 dolara düşürdüklerini söyledi. Gıda enflasyonunun yıllık yüzde 8'den yüzde 9'a çıkardıklarını dile getiren Başçı, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışın enflasylona bu yılki etkisinin 0,4 puan olacağını söyledi.

''YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 7,5''

Başçı enflasyon tahminlerini ise şöyle açıkladı:

"Enflasyon 2016'da yüzde 7.5, 2017'de yüzde 6'ya geriledikten sonra 2018 yılında yüzde 5'te istikrar kazanacak. Enflasyonun 2016 sonunda yüzde 70 olasılıkla yüzde 6.1-8.9 aralığında, orta noktası yüzde 7.5 olacağı öngörülüyor. Enflasyonun 2017 sonunda yüzde 70 olasılıkla yüzde 4.2-7.8 aralığında, orta noktası yüzde 6 olacağı öngörülüyor.''

ENFLASYON TAHMİNİ BU KEZ TUTACAK MI?

Merkez Bankası'nın 2016 yılı enflasyon tahminleri tutacak mı? Son yıllarda hiçbir enflasyon tahminini tutturamayan Merkez Bankası'nın 2010'dan bu yana enflasyon tahminleri ve gerçekleşen enflasyon oranları şöyle:

Merkez Bankası son 5 yıllık enflasyon tahminleri

ENFLASYON KONUSUNDA KARARLIYIZ

Toplantı sonrası soruları da yanıtlayan Merkez Bankası Başkanı Başçı, "Yıl sonunda enflasyonda yüzde 7,5'in altında kalabilmek zorundayız, enflasyonda düşüşü başlatamazsak bu Türkiye'yi daha kötü bir dengeye götürür. Para politikası yeterince sıkı... Emtia fiyatlarındaki yüzde 3 düşüş, TL hafif değer kaybetse bile enflasyonda düşürücü etki yapabiliyor. Enflasyonu düşürücü her aracı kullanıp şokların etkisini azaltmamız gerekiyor, bu konuda kararlıyız" dedi.