BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.505,76
HABER /  EKONOMİ

Davutoğlu'ndan Merkez Bankası'na Erdoğan önerisi

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Ahmet Davutoğlu ile yaptığı faiz indirimi toplantısının detaylarını açıkladı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yanıt verdi.

Abone ol

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, bugünkü Enflasyon Raporu'nu açıkladı.

Toplantının soru cevap kısmında ise Başçı, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptığı 'faiz indirimi' toplantısıyla ilgili ilginç bir detay anlattı. 

Başçı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kendisine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a zaman zaman brifing vermesi önerisinde bulunduğu açıkladı. Başçı, "Sayın Başbakan zaman zaman sayın Cumhurbaşkanı’na da brifing vermenin faydalı olabileceğini söyledi" diye konuştu. 

DAVOS'TA GÖRÜŞTÜLER

Başçı görüşmeye ilişkin şunları söyledi:

"Sıradışı bir gelişme olursa dünyada bizim telefon açıp Sayın Başbakanımızdan randevu isteyip, gidip durumu arz etmemiz mutlaka gerekir. Bizim görevimizdir diye düşünüyorum. Çünkü hükümete danışmanlık görevimiz var. Mesela en son Avrupa Merkez Bankası'nın kararı perşembe günü açıklandı. Hemen akşamına Başbakanımızdan randevu istemiştim. Davos'ta bunu bir değerlendirdik. Tavsiyelerini dinledim Başbakanımızın, benzer brifingleri Cumhurbaşkanımıza da zaman zaman vermemizin faydalı olacağını söyledi. 'Nasıl hükümeti bilgilendiriyorsanız, zaman zaman Cumhurbaşkanımıza da bu tür brifingleri vermeniz iyi olabilir' dedi. Nitekim bu geçmişte çok yapıldı.

Merkez Bankasının kamuoyuna çok duyurmadan geçmiş dönemlerde önceki cumhurbaşkanlarına da brifing verdiğini dile getiren Başçı, "Yine olabilir, olmasına mani herhangi bir şey yok. Buna da her zaman hazırlıklıyız ne zaman uygun görürlerse" dedi.

ÇEKİNMİYORUZ!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan randevu isteyip istemediklerinin sorulması üzerine Başçı, "Hayır, oradan herhangi bir davet gelirse elbette... Biz randevu istemeye hazırız burada sizin aracılığınızla hemen isteyelim istiyorsanız. Orada her zaman brifing vermeye hazırız, herhangi bir çekincemiz yok" diye konuştu.

merkez-bankasi-enflasyor-raporu-faiz-icin-ne-dedi-dolar-ne-olur.jpg

ERDOĞAN'A FAİZ İNDİRİMİ YANITI

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile hükümet üyelerinin 'faiz indirimi' açıklamalarına da yanıt verdi, faizin düşmesi için enflasyonunun düşmesi şartını koydu.

Başçı, "O yüzden de faiz indirimlerinde enflasyonu görüp adım atıyoruz. Temkinli adımlar atıyoruz. Önce enflasyonu görüyoruz sonra adım atıyoruz" diye konuştu.  

Başçı şöyle devam etti:

"Siyasi söylemler dünyanın her yerinde duyarsınız. Bazen üst düzeyde bazen en üst düzeyde bu açıklamaları duyarsınız. En son Çek Cumhurbaşkanı Çek Merkez Bankası'na net bir mesaj gönderdi. Şöyle yapsınlar dedi. Böyle inişli çıkışlı dönemlerde bu açıklamaların artması normaldir.

Her söylenende hakikat payı vardır. Bu taleplerin teknik yönleri vardır. Biz bu açıklamaları dinleriz, teknik şartları da inceleriz. Ancak oturup enflasyonu oturup düşürücü etkilerine bakarız. 

O yüzden de faiz indirimlerinde enflasyonu görüp adım atıyoruz. Temkinli adımlar atıyoruz. Önce enflasyonu görüyoruz sonra adım atıyoruz."

4 ŞUBAT'TA FAİZ İNDİRİMİ SİNYALİ

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, faizle ilgili bir de tarih açıklaması yaptı.

Başçı, "Ocak enflasyonu 1 puandan fazla düşerse ve çekirdek iyi giderse 24 Şubat'ta yapacağımızı 4 Şubat'ta dahi bu parametreleri değerlendirebiliriz. Çünkü 24 Şubat'a kadar çok vakit var. Böyle bir esnekliğimiz de var biliyorsunuz, ama bunu istikrarı bozmadan yapabiliriz" dedi.

Başçı şöyle devam etti:

"Enflasyondaki düşüşle uyumlu reel faizleri hafif artıda bırakacak bir indirimi tartışırız. Kısa ve hızlı karar alacak bir toplantı yapabiliriz. Koridorda da temkinli gideriz."

OLAĞAN TOPLANTI 24 ŞUBAT'TA

Enflasyon yüzde 8,17 düzeyinde bulunuyor. Ocak ayı enflasyonu 3 Şubat'ta açıklanacak. Merkez Bankası'nın Ocak ayı faiz toplantısı ise 24 Şubat'ta gerçekleşecek.

FAİZ İNDİRİMİ SİYASİLERİ KIZMIŞTI!
Merkez Bankası'nın geçen hafta açıkladığı yarım puanlık faiz indirimi kararı siyasi gündemi karıştırmıştı. Bir süredir hükümet tarafından faiz indirim yapılması konusunda telkinlerle karşılaşan Merkez Bankası sembolik faiz indirimi kararı almıştı. Karar reel piyasalar üzerinde fazla etkili olmazken, siyasette tartışma yaratmıştı. En son Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'yı hedef alarak "Merkez Bankası verilen mesajdan nasibini almamış" eleştirisinde bulunmuştu. 

MERKEZ BANKASI'NDAN İDDİALI ENFLASYON TAHMİNİ

Merkez Bankası 2015 yılının ilk enflasyon raporununda iddialı hedefler koydu. 

Merkez Bankası 2015 yılı sonunda enflasyon tahmini yüzde 6.1'den yüzde 5.5'e indirildi. 2016 yılında ise enflasyon tahmini yüzde 5 olarak revize edildi.

SON 45 YILIN EN DÜŞÜK ENFLASYONU

Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın 2015'in ilk enflasyon raporuna ilişkin yaptığı diğer açıklamaların detayları şöyle:

Başçı, "Para politikasında temkinli yaklaşımın olumlu sonuçlarını almaya başladık. Enflasyondaki düşüş eğilimi bu aydan itibaren hız kazanacak. Faiz indirim sürecini Ocak ayından itibaren başlattık. Bu yıl sonunda son 45 yılın en düşük enflasyonunu görmek mümkün" dedi. Merkez Bankası Başkanı, "Petroldeki düşüş, enflasyon ve dış denge de ekonomiyi olumlu etkileyecek. Dış talepteki zayıflama eğilimi ile büyüme ılımlı seyrediyor" diye devam etti.

merkez bankası başkanı erdem başçı'dan cumhurbaşkanı erdoğan'a faiz indirimi şartı.jpg 

YÜZDE 5'E YAKLAŞACAK

Başçı, "Gerileyen petrol fiyatları, 2015'te birikimli kur etkisinin azalması, gıda fiyatlarının etkisiyle enflasyonda kayda değer gerileme bekliyoruz. Yıl ortasında yüzde 5 hedefine uyumlu seviyelere yaklaşacak. Çekirdek enflasyon eğilimleri düşmeye devam ediyor" dedi.

Başçı, "İç talepte yaşanacak kademeli artışla büyümede ılımlı artış bekliyoruz" diye devam etti.

ENFLASYON BASKILARI SINIRLANACAK

Başçı, "Kredilerde mevcut eğilimlerin önümüzdeki dönemde devamını öngörüyoruz. Bu da orta vadeli enflasyon baskılarını sınırlayacak, cari dengedeki düzelmeyi canlandıracak" dedi.

BELİRGİN BİR İYİLEŞME OLACAK

Başçı, yılın ilk çeyreğinde TÜFE'de belirgin bir iyileşmenin olacağını da belirtti ve Başçı, "Enflasyonun yıl ortasında hedefe yaklaşacağını inanıyoruz" diye konuştu.

PETROL ETKİSİ

2014 yıl sonu itibariyle çekirdek enflasyonun yüzde 5'e yaklaştığını söyleyen Başçı, bu dönemde petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisinin görüldüğünü ifade etti. Başçı, "Yılın son çeyreğinde petrol fiyatlarının düşmesinin enflasyona olumlu etkisini izledik" dedi.

2015 ENFLASYON BEKLENTİSİ

Başçı, "2015 yıl sonu enflasyon beklentisi 5.5 olmasını tahmin ediyoruz" dedi. Başçı, 2015 yılı enflasyon beklentisini ise yüzde 5 olmasının beklendiğini açıkladı. 

DÜŞÜK MALİYETLE AVRO BORÇLANMASI

Başçı, "Bankalarımız ve firmalarımız avro bazında şimdiye kadar hiç görmedikleri ucuz maliyetle borçlanabilecek. Burada dikkat edilmesi gereken husus, Avrupa'ya ihracat yapan firmaların avro bazında, ABD'ye ihracat yapanların dolar bazında borçlanmasıdır" açıklamasında da bulundu.

KÜRESEL ÖNLEM ŞART
 
Başçı, avro/dolar paritesindeki hareketlere ilişkin, "Eğer hareketler sertleşirse küresel düzeyde çözüm bulunması gerekir" dedi. 

merkez-bankasi-dolari-başini-döndürdü-dolar-fiyat-bugün-11.50-rakamlari.jpg
DOLAR FİYAT BUGÜN 2.37'Yİ AŞTI

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın, enflasyondaki gelişmelere göre 4 Şubat'ta erken toplantı yaparak faizi indirebilecekleri sinyali vermesi üzerine dolar, 2.5 kuruştan fazla artışla 2.36 lirayı aştı. Dolar akşam saatlerinde 2.3735'e kadar yükseldi.

KAPALIÇARŞI ALTIN FİYATLARI BUGÜN

Dolardaki hareketlilikten doğrudan etkilenen Kapalıçarşı'da altın fiyatları bugün güne şöyle başladı:

  CUMA    PAZARTESİ  
      Alış     Satış                 Alış     Satış               
24 Ayar Külçe Altın(Gr.)     95,80 96,40 95,75 96,35
Cumhuriyet Ata Lira     627,00 643,00 627,00 643,00
22 Ayar Bilezik(Gr.)     87,18 93,94 87,13 93,89
Lira(Tam) Ziynet     604,00 627,00 604,00 627,00
Yarım Ziynet     302,00 315,00 301,00 315,00
Çeyrek Ziynet     150,00 159,00 150,00 159,00 

BORSA DÜŞÜŞTE

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi ikinci seansa, ilk seans kapanışına göre 222,23 puanlık düşüşle 91.014,00 puandan başladı.

BIST 100 endeksi, ilk seans kapanışına göre yüzde 0,24 değer kaybederken, dünkü kapanışa göre de 398,94 puan ve yüzde 0,44 düşüş kaydetti.

Analistler, ikinci seansta, ABD'de açıklanacak makroekonomik verilerin takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinde 92.000 seviyesinin direnç, 90.000 seviyesinin destek konumunda olduğunu kaydediyor.

ABD'de açıklanacak dayanıklı mal ve birinci el konut satışları verisinin olumsuz hava koşulları nedeniyle gecikmeli yayımlanacağını aktaran analistler, Yunanistan belirsizliği ile Avrupa borsalarında ivme kazanan düşüşün yurt içi piyasalarını da negatif etkilediğini ifade ediyor.