BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,71
ALTIN 2.412,83
HABER /  GÜNCEL

Merkel'den itiraf Türkiye olmadan kazanamayız

AB'nin en güçlü 3 ülkesi Almanya, Fransa ve İtalya liderleri son durumu görüşmek için bir araya geldi. ABD Başbakanı Angela Merkel, "Türkiye olmadan insan kaçakçılarıyla mücadeleyi kazanamayız" itirafında bulundu.

Abone ol

AVRUPA Birliği’nin en büyük üç ekonomisi olan Almanya, Fransa ve İtalya’nın liderleri, İngiltere’nin birlikten ayrılma kararının etkilerini görüşmek üzere bir araya geldi.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'nin gündeminde mülteci sorunu da yer alırken, Merkel, Türkiye ile işbirliği olmadan insan kaçakçılarına karşı mücadeleyi kazanamayacaklarını söyledi.

Birleşik Avrupa hayalinin doğduğu İtalya’nın Ventotene Adası’nda buluşan Renzi, Merkel ve Hollande, önce AB’nin fikir babalarından Altiero Spinelli’nin buradaki mezarını ziyaret etti.

İNGİLTERE'SİZ YENİ AVRUPA DENEMESİ

İtalya basınının, "Yeni Avrupa Denemesi" olarak nitelediği üçlü zirve Slovakya’nın başkenti Bratislava’da 16 Eylül’de bloğun İngilteresiz geleceğinin görüşüleceği liderler zirvesine hazırlık kapsamında yapıldı. 

Liderlerin gündeminde, güvenlik, savunma, büyüme ve yatırımlar ile Türkiye-AB ilişkileri, mülteci sorunu, terörizm, Libya ve Suriye meseleleri olduğunu aktardı.

MÜLTECİ SORUNUNDA TÜRKİYE’NİN ÖNEMİ

Angela Merkel, Türkiye ve AB arasında sığınmacılara ilişkin yapılan anlaşmaya değinerek, "Türkiye ile işbirliği doğrudur. Aksi halde insan kaçakçılarına karşı mücadeleyi kazanamayız" dedi.

Ödevlerinin, daha güvenli, ilkelerini koruyan, kucaklayıcı bir Avrupa’yı garanti etmek olduğunu dile getiren Merkel, İtalya’yada olduğu gibi, çok sayıda mültecinin Avrupa’ya gelmesi karşısında, sınırları koruma mekanizmasını daha da iyileştirmeleri gerektiğini söyledi.