BIST 9.056
DOLAR 32,32
EURO 35,12
ALTIN 2.301,84
HABER /  DÜNYA

Merkel'den dokunulmazlık yorumu Kürt siyasetçileri...

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, dokunulmazlıkları kaldırılmasına ilişkin konuştu. Merkel yeni düzenlemenin 'endişe verici' olduğunu söyledi.

Abone ol

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'de hakkında fezleke düzenlenmiş olan milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldıran düzenlemenin 'Kürt siyasetçileri hedef aldığı gerekçesiyle' endişe verici olduğunu söyledi.

Pazar günü Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine bir röportaj veren Merkel, geçen hafta TBMM'de kabul edilen geçici anayasa değişikliğinin başta Kürt siyasetçiler olmak üzere ciddi sonuçları olacağını söyledi.

Merkel'in açıklamaları, Alman Başbakanı'nın İstanbul'da düzenlenecek olan Dünya İnsani Zirvesi'ne katılımından bir gün önce geldi.

Merkel'in bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi bekleniyor.

Türkiye'deki çözüm sürecinden vazgeçilmesinin büyük bir kayıp olduğunu ifade eden Almanya Başbakanı, "Kürt halkının Türkiye'de eşit fırsatlara ve iyi bir geleceğe sahip olması gerek" diye konuştu.

Merkel PKK'yı ise 'bir terör örgütü' olarak tanımladı.

Almanya Başbakanı, kaygılarını İstanbul ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ileteceğini de ifade etti.

ÇIKARLARIN DENETLENMESİ

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında varılan göçmen anlaşmasınıysa savunmaya devam eden Merkel, AB'nin Ankara'ya muhtaç hale getirildiği iddialarını reddetti.

"Elbette karşılıklı bir takım bağımlılıklar var. Buna çıkarların dengelenmesi de diyebiliriz" diyen Merkel, Brüksel - Ankara anlaşması kapsamında Türk vatandaşlarına vize serbestisinin verilmesi için talep edilen tüm şartların yerine getirilmesi gerektiğini bir kez daha vurguladı.

64. hükümete Başbakanlık yapan Ahmet Davutoğlu öncülüğünde Brüksel'e giden Türkiye heyeti, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk'un da aralarında bulunduğu AB yetkilileriyle göçmen anlaşmasını hazırlamıştı.

AB vize serbestisinin hayata geçmesinden önce Ankara'dan toplam 72 reform talep etmiş, Ahmet Davutoğlu'nun Başbakanlığını yaptığı 64. hükümet talep edilen yasal düzenlemelerin büyük kısmını hızla Meclis'ten geçirmişti.

Ancak AB'nin talep ettiği terörle mücadele yasasında değişiklik isteği, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere hükümet tarafından sert tepkiyle karşılanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'nin mevcut durumda terörle mücadele yasasını değiştirmesinin mümkün olmadığını söylemiş ve AB'yi 'iki yüzlülükle' suçlayaran "Biz yolumuza, sen yoluna; Git kiminle anlaşabiliyorsan anlaş" demişti.

Merkel verdiği röportajda, tüm bu konuları Erdoğan'la görüşeceğini ifade etti.