BIST 9.801
DOLAR 32,49
EURO 34,94
ALTIN 2.430,58
HABER /  SAĞLIK

Menopoz yaşını geciktiren tüyolar!

Menopoz belirtileri nelerdir menopoz yaşını geciktirmek mümkün mü? Kadınların en büyük sıkıntısı olan menopoz hakkında kadın doğum uzmanı tüyolar verdi. İşte erken menopoz ile menopozu geciktirme yolu;

Abone ol

Menopoz yaşı genellikle anne ile benzerlik gösterir. Ancak bu kesin bir belirleyici değildir. Sigara gibi etkenler erken menopoza yol açabileceği gibi stres ve sağlıklız beslenme de menapozu erken tarihe alabilir.

Peki menopozu geciktirmek mümkün mü? Bunun için ne yapmak gerekiyor?

Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Yılmaz, menopoz yaşını geciktirebilmeniz için yaşam alışkanlıklarınızda dikkat etmeniz gereken noktaları şöyle sıralıyor:

-Haftada en az üç gün spor yapmaya gayret edin.
-Gün içinde asansör kullanmak yerine merdiven kullanmayı tercih edin.
-Vücut kitle indeksinizi hesaplayın. Ne çok zayıf, ne de kilolu olun.
-Zararlı kimyasal maddelerden uzak durun.
-Stresten kaçının.
-Sigara kullanmayın. Pasif içicilikten uzak durun.
-Balık, ceviz, fındık, brokoli, domates, biber, havuç, üzüm, çilek gibi yüksek antioksidan besinler tüketin.
-Kalsiyumu yüksek gıdalar tüketin. Günde 200 ml. süt, yoğurt ve dondurma yiyin.
-Bol bol güneşlenin ve vücudunuzdan D vitaminini eksik etmeyin.

MENOPOZ NEDİR ERKEN MENOPOZ NASIL OLUR?
Menopoz, her kadının yumurtlama fonksiyonunun sona ermesiyle birlikte yaşadığı doğal bir süreç. Ancak ne kadar doğal bir süreç olsa da, bu özel döneme hazırlıklı olmak, yaratacağı zorlu etkileri azaltmak açısından büyük önem taşıyor. Özellikle menopozun fark ettirmeden yaptığı asıl tahribat olan koroner kalp hastalıkları ile kemik mineral kaybı gibi sorunlar nedeniyle menopoz, tedavi gerektiren bir süreçtir. Dünyada her 100 kadından 3’ü erken menopoza giriyor.

Günde 20’den fazla sigara içen kadınların menopoz yaşı 1-2 yıl kadar öne çekilmektedir.

JİNEKOLOG VE KADIN DOĞUM UZMANI ANLATTI

Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Güçer ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli, menopoz hakkındaki gerçekleri anlatarak, doğru bilinen yanlışlara dikkat çekerken, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Yılmaz ise daha sağlıklı bir menopoz dönemi için kadınlara önerilerde bulunuyor.

ERKEN MENOPOZUN SEBEPLERİ
Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli araştırmaların, erken menopoza girme sebebinin yüzde 60’ının genetik olduğuna işaret etse de yaşam tarzı, beslenme ve stres gibi faktörlerin de erken menopozda son derece etkili olduğunu belirtti. Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Güçer de “Uygun dozda ve doktor kontrolünde sürdürülen hormon tedavileri rahim kanseri ve kolon kanseri riskini ayrıca koroner kalp hastalığı riskini ileri derecede azaltıyor. Hormon tedavisi alan kadınların altı ayda bir düzenli kontrolden geçmeleri de olası hastalıklarda erken tanı ve tedavi başarısını sağlıyor” açıklamasında bulundu.