BIST 9.509
DOLAR 32,51
EURO 34,84
ALTIN 2.488,41
HABER /  GÜNCEL

Menepoz döneminde buna dikkat edin!

Kadınların 40'lı yaşlarından sonra ortaya çıkan menepoz döneminde yapılması gerekenleri Aylin Totan bakın nasıl dile getirdi...

Abone ol

Op. Dr. Aylin Totan, menopoz dönemlerinde kadınların bol bol yürüyüş yapmaları tavsiyesinde bulunarak, menopoz belirtileri başlayan kadınların mutlaka doktor kontrolünden geçmeleri gerektiğini söyledi.

Özel Lokman Hekim Sincan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde görevli Op. Dr. Aylin Totan, kadınlarda adetin doğal yollardan bitmesi anlamına gelen menopozla birlikte, kadınlar için sıkıntılı bir sürecinde başladığını ifade ederek, kadınların bu dönemlerinde bolca yürüyüş yapmaları tavsiyesinde bulundu.

40-45'Lİ YAŞLARA DİKKAT

Dr. Totan, menopozun en büyük belirtisinin adet düzensizlikleri olduğunu ifade ederek, "Ateş basması, terleme, çarpıntının yanı sıra zaman zaman yüzde ve boyunda kızarıklıklar meydana gelebilir. Bu belirtiler menopoz ilk dönemlerinde sıklık gösterse de zamanla azalmaktadır. Menapoz döneminde gerginlik ve sıkıntı gibi psikolojik sorunlar da meydana gelirken uykunun kalitesi düşer. Cinsel birliktelikte ağrı hissi, idrar yapmada zorluk gibi belirtilerde menopoz döneminde görülen şikayetlerdir" dedi.

Menopozun genellikle 40-45'li yaşlarda görülmeye başladığını sözlerine ekleyen Totan, "Bu dönemde her kadın aynı şiddette belirtilerle karşılaşmaz. Hatta kimi bireylerde hiç sorun çıkmamakta ya da çok hafif seyretmektedir. Ancak, kendini iyi hissetmeyen, menapozun hayatını nasıl etkileyeceğini merak eden bireyler mutlaka doktorundan destek almalıdır. Kişinin menopoz dönemine bilinçli ve hazırlıklı girmesi menapoz belirtilerinin şiddetini azaltır" dedi.

YÜRÜYÜŞ ÖNEMLİ

Menopoz döneminde östrojen hormonunun ve koruyucu etkisinin azalmasından dolayı kalp ve damar hastalıklarında artış gözlendiğini ifade eden Dr. Totan, "Tansiyon ve şeker hastalarının yanı sıra sigara kullanan bireyler risk taşırlar. Menopozdan sonra kadınlarda düşük dansiteli kolesterolde hızlı bir yükselme görülür ve bunun sonucunda koroner kalp hastalığı riski artar. Bu dönemde bireye doktorunun muayene bulguları neticesinde östrojen tedavisi uygulanabilir. Kalp için koruyucu olan yüksek dansiteli kolestrol oranı yalnızca egzersizle arttığından kişinin yürüyüş yapması kemik erimesini önlediği gibi kalp için de koruyucu olacaktır" diye konuştu.