BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,69
ALTIN 2.488,25
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Menderes Türel'den Büyükşehir açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel, 13 İlde Büyükşehir Belediyesi Kurulması kanununda Antalya'ya ayrılan bütçeyi açıkladı.

Abone ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel, 13 İlde Büyükşehir Belediyesi Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Antalya'nın bütçesinin 493 milyon liradan 910 milyon liraya çıkacağını belirterek, ''Yani 500 milyon geliri olan Antalya'nın geliri 1 milyara çıktığında, 100 milyon lirasının köylere ayrılması zorunlu'' dedi.

Menderes Türel, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Konferans Salonu'nda, halk arasında Büyükşehir Yasası olarak bilinen 13 İlde Büyükşehir Belediyesi Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hakkında bilgi verdi.

ÜLKE NÜFUSUNUN YÜZDE 75'İ FAYDALANACAK

Büyükşehir Yasası 'nın belediye başkanlarının daha fazla çalışmasını ve verimli hizmet üretimini öngördüğünü belirten Türel, 2004 yılında İstanbul ve Kocaeli'nde Büyükşehir Yasası'nın uygulamaya konulduğunu ve başarılı sonuç alındığını söyledi. İstanbul ve Kocaeli'ndeki bu modelin şimdi 27 vilayete daha uygulanacağını anlattı. Türel, ''13 yeni 14 de eski büyükşehir olmak üzere, İstanbul ve Kocaeli de dahil toplam 29 büyükşehir, yani ülke nüfusunun yüzde 75'i bu sistemden faydalanacak'' dedi.

Türel, muhalefet partilerinin yasa hakkında kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini, yasanın farklı amaçlarla çıkarılmak istendiğini öne sürdüklerini de hatırlattı. Yapılan düzenlemelerin, ''federal düzene yönelik çalışmalar'' şeklinde tanıtılmak istendiğini ifade eden Menderes Türel, ''Böyle bir şey yok. 2006 yılında 26 kalkınma ajansı kurarken de 'Türkiye'yi federalleştiriyorsunuz, eyaletlere bölüyorsunuz' diye iddialarda bulunmuşlardı. Ama sonra 'Neden benim kentime de kalkınma ajansı kurmuyorsunuz' diye Meclis'e önerge verdiler'' diye konuştu.

KÖYLER BÜTÇEDEN YÜZDE 10 PAY ALACAK

Büyükşehir Yasası'nın yerel yönetimleri güçlendirdiğini dile getiren Türel, köylere daha büyük ve çabuk hizmet gideceğini ifade etti. Köylerin mahalle statüsüne geçmesiyle büyükşehir bütçesinden yüzde 10 pay alacağını kaydeden Türel, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Antalya'nın bugünkü bütçesi 493 milyon liradan 910 milyon liraya çıkıyor. Yani 500 milyon geliri olan Antalya'nın geliri 1 milyara çıktığında, 100 milyon lirasının köylere ayrılması zorunlu. Bu yasayla korunmuş ve yapmak zorunda. Belediyelerimiz bu parayı köylerimiz için harcayacak. Peki bu yasadan önce ne kadardı? Şimdi bu köylere hizmeti İl Özel İdaresi götürüyor. Yatırım bütçesi de Milli Eğitim'i çıkarsanız 10 milyon lira. 15 milyon lira da Milli Eğitim Müdürlüğü içindir. 10 milyon lira ile Antalya'nın tüm köylerine hizmet götürürken bu yasayla bunun 10 katı yatırım gelecek demektir.''

Bazı belediyelerin Büyükşehir Yasası'na yönelik yaptığı referandumu da eleştiren Menderes Türel, ''Referandum yaparak 'Belediyeniz kapatılsın mı, kapatılmasın mı?' gibi bir soru soruyorlar. Yani bu şu demek, 'Evinizi yıkayım mı, yıkmayayım mı?'. Burada verilecek cevap bellidir. Siz eğer 'Daha çok hizmet için kapatılsın mı, kapatılmasın mı' derseniz, daha çok hizmeti tercih edecektir'' dedi.

Köylerin ciddi bir kaynağa sahip olacağını dile getiren Türel, evini genişletmek isteyene ilçe belediyesi tarafından verilecek projenin de ücretsiz olacağının altını çizdi. Su ücretlerinin belediyenin en düşük su tarifesinin 4'te birinden daha fazla olmayacağını kaydeden Türel, köylerde yaşayanların büyükşehir belediye başkanını belirlemek üzere oy verebileceklerini vurguladı.

Toplantıya Alanya Kaymakam Vekili Gazipaşa Kaymakamı Muhittin Pamuk, AK Parti İlçe Teşkilatı üyeleri, belediye başkanları, köy muhtarları, kamu kurum ve kuruluşların yöneticileri katıldı.