BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,11
ALTIN 2.309,35
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Memurlar için düğmeye basıldı! 657 sil baştan

51 yıl önce yazılan ve 962 defa revize edilen Devlet Memurları Kanunu değişiyor. Hükümet işçi memur farkını kaldırıp,memurun yargı zırhını sınırlamayı planlıyor.

Abone ol

 3.1 milyon kamu çalışanını ilgilendiren yasal düzenleme için düğmeye basıldı. 1965'te yazılan 1969 yılında yürürlüğe giren 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu (DMK) yeniden yazılıyor.

Geçen hafta ilgili bürokratlar konuyu yeniden masaya yatırdı. Amaç memurların daha aktif olarak çalışması olarak belirlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen çalışmada iki ana unsur üzerinde duruluyor.

İŞÇİ MEMUR FARKI KALACAK

Bunlardan ilki tüm memurların kamu çalışanı yapılması. İşçi ile memur arasındaki fark ortadan kalkarken, tek bir statü olacak.

MEMURUN YARGI ZIRHINA SINIRLAMA

Yeni çalışmada ikinci önemli unsur ise disiplin hukukuna yönelik madde ile ilgili. Bu kapsamda memura tanınan yargı güvencesi zırhına bazı sınırlamalar üzerinde duruluyor. Örneğin herhangi bir suç işleyen kamu çalışanının memurluktan çıkarılması daha kolay hale gelecek.

İŞ AKİTLERİNİN FESHİ VE ÜCRET DEĞİŞİMİ

İş akdi feshedilenin yargıya gitmesinin önüne geçilmesine yönelik bir düzenlemenin büyük tartışma oluşturacağı belirtiliyor. Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye bürokratlarının ilk taslak çalışmasında ücretlerin değişmesi ise düşünülmüyor. Maliye Bakanlığı'na yakın kaynaklar, çalışmanın bu yıl içerisinde tamamlanmasının öngörüldüğünü belirterek "Özel sektöre yargı güvencesi varken devlet adına iş yapanın yargı güvencesinden mahrum tutulması veya bu güvencenin sınırlandırılması konusunun netleştirilmesi gerekiyor" dedi.

ANAYASA'DA DEĞİŞİKLİK ŞART

Devlet memurlarına mevcut kanunda yargı güvencesi olduğuna dikkat çeken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan bir yetkili ise Anayasa değişikliği yapılmadan sorunun çözüme kavuşmasının uzun zaman alacağını dile getiriyor. Bakanlıktan edinilen bilgilere göre geçen haftada konuyla ilgili bir araya gelen Devlet Personel Başkanlığı ile Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü bürokratları konuyu yeniden ele aldı. Yeni yasanın yazımında memurların daha fazla çalışmasının hedeflendiğini dile getiren üst düzey bir ekonomi yetkilisi düzenlemenin özellikle Meclis sürecinin uzun sürebileceğine dikkat çekiyor.

ESKİ MEMUR VE EMEKLİLERİ ETKİLEYECEK

47 yıl önce yürürlüğe giren Kanun kapsamında bugüne kadar 962 defa revizyon yapıldı. DMK'daki değişikliğin eski memur ve emeklileri de etkileyebileceğine dikkat çekiliyor. Konuyla ilgili taslak çalışmanın henüz tam olarak netleşmediğine dikkat çeken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kaynakları kamudaki işçi ve memur ayrımının ortadan kalkacağını dile getiriyor.

BAŞARIYA ÖDÜL MASADA

Memur ve işçi ayrımının kaldırılmasının planlandığı yasal düzenleme ile başarılı personelin ödüllendirilmesi üzerinde de duruluyor. Bu kapsamda ödül yönetmeliğinin yeniden düzenlenebileceği ifade ediliyor. Memurların performansını artırıcı bazı ilave mekanizmalar devreye alınacak. İş tanımlarının yeniden yapılacağı belirtiliyor.