BIST 8.905
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.240,36
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  MEMUR

Memur zammı ne kadar 2018-2019 toplu sözleşme zam oranı!

Memur zammı ne kadar sorusunun yanıtı belli oldu. Memur toplu sözleşme görüşmeleri 2018-2019 memur zammı oranları açıklandı. 2018-2019 yılı memur zammı için hükümet on teklifini verdi. Peki Memur Sen zam teklifine ne diyor? İşte memur zammıyla ilgili günün son dakika gelişmeleri;

Abone ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, memur ve memur emeklilerinin maaşlarına 2018 için yüzde 3,5+3,5, 2019 için yüzde 4+5 zam teklif ettiklerini açıkladı. Teklifle ilgili konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, "Teklifi müzakere edilebilir buluyoruz. Konuyu konfederasyonumuzda değerlendirecek ve kamuoyuna ayrıca bir teklif sunacağız" demişti. Yalçın akşam saatlerinde yaptığı açıklamada hükümetin teklifinin müzakereye uygun ancak imza için yetersiz olduğunu söyledi.

MEMUR-SEN SON SÖZÜNÜ SÖYLEDİ

Memur-Sen hükümetin son teklifine yanıtını açıkladı. Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, hükümetin sunduğu teklifi yeterli ve ikna edice bir rakam olmadığını söyledi. Yalçın, "Hükümetin teklifi müzakereye uygun ancak imza atmaya değil" dedi.

4-5 PUAN ÜZERİ GEREKİR

Memur-Sen hükümete "Gelen rakamın 4-5 puan üzeri gerekir" diye seslendi. 

Bakan Sarıeroğlu, saat 24.00'e kadar sürecin olumlu sonuçlanmasını umduğunu belirtti. 4. dönem toplu görüşmelerinde yasal süre bugün sona eriyor.

1 Ağustos'ta başlayan görüşmelerde, hükümet 14 Ağustos'ta 2018 ve 2019 yıllarının birinci ve ikinci altı aylık dönemleri için yüzde 3'er zam ile enflasyon farkından oluşan teklifte bulunmuştu. 

Hükümet ile memur sendikalarının zam oranında anlaşamaması halinde zam oranı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu tarafından belirlenecek.

MEMURLAR NE İSTİYOR?

Memur-Sen, 2018 ve 2019 yılları için üç alternatifli teklifte bulundu.

İlk teklifte, 2018'in ilk altı ayında yüzde 10, ikinci altı ayında yüzde 6, 2019'un ilk altı ayında yüzde 10, ikinci altı ayında yüzde 8 zam öngörülüyor.

İkinci teklifte, 1 Ocak 2018'den geçerli olmak üzere taban aylığa 75 lira net zam, aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına birinci altı ayda yüzde 7, ikinci altı ayda yüzde 7 zam talep ediliyor. 1 Ocak 2019'dan geçerli olmak üzere de taban aylığa 75 lira net zam, aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına birinci altı ayda yüzde 7, ikinci altı ayda yüzde 7 zam isteniyor.

Üçüncü teklif ise 1 Ocak 2018'den geçerli olmak üzere ek ödeme oranlarına 15 puan ilave zam ve birinci altı ayda yüzde 6, ikinci altı ayda yüzde 6 zam ile 2019 için birinci altı ayda yüzde 10, ikinci altı ayda yüzde 8 zam talebini içeriyor.

Türkiye Kamu-Sen ise 2018'de seyyanen net 150 lira, yüzde 10+10 artış ve bu artışların üzerine ekonomik büyüme ve refah paylarını içeren yüzde 3'lük zam ile 2019'da seyyanen net 150 lira ve yüzde 8+8 artış ile yüzde 3 ekonomik büyüme ve refah payı artışı teklifinde bulundu.

2016 ile 2017'yi kapsayan 3. dönem toplu sözleşmeyle, kamu çalışanlarına geçen yıl için yüzde 6+5, bu sene için ise 3+4 zam yapılmıştı.

HAKEM KURULU NEDİR?

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay Başkan, Başkanvekili, Başkan Yardımcısı veya daire başkanları arasından Bakanlar Kurulunca Başkan olarak seçilecek bir üye, Kamu İşveren Heyeti Başkanınca Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığından görevlendirilecek birer üye, en fazla üyeye sahip konfederasyon tarafından belirlenecek iki, ikinci ve üçüncü sırada bulunan konfederasyonlardan birer üye, üniversitelerin ilgili bölümlerinden en az doçent unvanını taşıyanlar arasından Bakanlar Kurulunca seçilecek bir üye ve sendikalarca belirlenen en az doçent unvanını taşıyan yedi öğretim üyesi arasından Bakanlar Kurulunca seçilecek bir üye olmak üzere toplam 11 üyeden oluşuyor. 

Kurul, başkanın çağrısı üzerine başkan dahil en az sekiz üyenin katılımı ile toplanıyor. Mazereti nedeniyle toplantıya katılamayacak üyelerin yerine yedekleri çağrılıyor.

Kurul, toplantıya katılanların çoğunluğu ile karar alıyor. Üyeler, çekimser oy kullanamıyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu taraf çoğunluğu sağlamış sayılıyor.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, tarafların başvuru tarihinden itibaren beş gün içinde kararını veriyor. Kurul kararları kesin ve toplu sözleşme hükmünde oluyor. Kararlar taraflara üç gün içerisinde yazılı olarak bildiriliyor ve Resmi Gazete'de yayımlanıyor.