BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,55
ALTIN 2.492,44
HABER /  GÜNCEL

Memur 10 yılda yüzde 240 zam aldı!

Bakan Şimşek, 10 yılda memura toplamda yüzde 240 zam yapıldığını söyledi.

Abone ol
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,  yatırımcıya yeni teşvikler getiren amme alacaklarının tahsiline ilişkin tasarıyı değerlendirirken, getirilen teşvik sisteminin iyi düşünülmüş ve oldukçe detaylı olduğunu söyledi. Memur maaşlarında 2002'den bu yana yüzde 240 zam yapıldığını söyleyen Şimşek, Türkiye'de yoksulluğun gözle görülür biçimde azaldığını iddia etti.

TBMM Genel Kurulu, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun Tasarısı'nı tartıştı.
Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Şimşek, teşvik sistemine değindi. 2009 yılı sonrasında uygulanan teşvik sisteminin başarılı olduğunu belirten Şimşek, şimdi atılan adımla, bugüne kadar yapılmış en kapsamlı destekleri sunacaklarını ifade etti.
 
Yeni teşvik sisteminde sektörel, bölgesel, büyük yatırımlar, stratejik boyutların söz konusu olduğuna dikkati çeken Şimşek, ''Öyle yatırımlar var ki hangi il ve ilçede olursa olsun 5. bölge teşviğinden yararlanacak. Madencilik, deniz veya demir yoluyla yolcu ve yük taşımacılığına yönelik yatırımlar, kültür ve turizm koruma ve geliştirme bölgelerinde yapılacak turizm yatırımları, özel sektör tarafından gerçekleştirilecek ilk, orta ve lise yatırımları, yatırım tutarı 20 milyon liranın üzerinde belirli ilaç ve savunma sanayi yatırımları. Bu yatırımlar nerede olursa olsun 5. bölge teşviğinde olacak'' diye konuştu.
 
Şimşek, şöyle devam etti: 
 
''Geçmişle karşılaştırılamayacak kadar kapsamlı, iyi düşünülmüş, detaylı bir teşvik sistemi. Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi indirimi. Çünkü, biz aslında vergiden vazgeçiyoruz. Özellikle, 6. bölgede tamamen vergiden vazgeçiyoruz. Bu teşvik sisteminin hem cari açığı azaltmada hem de istihdamı artırmada büyük katkısı olacağına inanıyorum.''
 
1 DOLARIN ALTINDA YAŞAYAN VATANDAŞ YOK!

Memur maaşlarına yapılan zamma ilişkin eleştirileri de yanıtlayan Şimşek, ''Bu yıl aslında memura verilen geçen yılın enflasyon farkından yüzde 2.7, artı yüzde 4, artı yüzde 4. Yani yüzde 11 civarında bir artış söz konusu' dedi.
 
Geçen yıl yaklaşık 450 bin memurun maaşına, eşit işe eşit ücret adı altında ciddi artışlar verildiğini kaydeden Şimşek, bunların hepsinin dikkate alınması halinde ortalama memur maaşının 2002 yılından bu yana yüzde 240 oranında arttığının görüleceğini söyledi.
 
Toplanan bütün vergilerin tamamının millete geri verildiğine işaret eden Şimşek, eğitim, sağlık ve altyapıda son yıllarda ne kadar gelişme olduğunu herkesin çok iyi bildiğini belirtti. 
 
CEP İÇİN ÖZEL DÜZENLEME YAPILDI

Cep telefonlarına ilişkin bir soruya yanıt veren Şimşek, Türkiye'de geçen yıl 15 milyonun üzerinde cep telefon ithal edildiğini söyledi. Bu konuda ciddi tedbirler aldıklarını anlatan Şimşek, ''Bu tedbirlerden biri cari açığı sınırlamak için bir miktar vergi getirdik. Bu vergilerin tamamını yine milletimize harcıyoruz'' diye konuştu.
 
Yoksulluk sınırı ile ilgili bir çok gösterge olduğunu kaydeden Şimşek, şöyle devam etti: 
 
''Türkiye'de günlük 1 doların altında yaşanan vatandaş yok. 2 dolar 15 sentin altında yaşayan nüfus binde 2 dolayında. Bu oran, 2002'de yüzde 3 civarındaydı. 4 dolar 30 sentin altında yaşayan nüfus yüzde 3.7'ye düşmüş durumda. 2002'de bu oran yüzde 30 civarındaydı. Türkiye'de yoksulluğun azaldığı açık ve net. Memurlarımıza maaş artışında enflasyonun çok üzerinde bir artış söz konusu olduğu, refah düzeyinin arttığı görülüyor.''
 
Tasarı üzerindeki görüşmeler sürüyor.