BIST 9.722
DOLAR 32,59
EURO 35,00
ALTIN 2.425,26
HABER /  DÜNYA

Memecan o karikatürü neden çizdiğini anlattı

Gezi eylemlerinde ölen gençleri çizen karikatürist Salih Memecan, gelen eleştirilere cevap verdi.

Abone ol

Mahalle baskısına, tweetlere pabuç bırakmayacağını söyleyen Salih Memecan, karikatürü birilerinin gençleri şiddete bulaştırıp kendi siyasi amaçları uğruna kullandığını anlatmak için çizdiğini açıkladı.

Son zamanlarda çizdiği karikatürler çok konuşulan karikatürist Salih Memecan, A Haber canlı yayınında Nihan Günay’ın sorularını yanıtladı. İşte son günlerin konuşulan ismi olan Memecan'ın açıklaması:

ANNE VE BABALAR DİKKATLİ OLSUN

"Yanlış anlaşılmış. Birileri benim aleyhime tweet atma fırsatı bulmuş. Karikatürde birisi çocuklara işbölümü yapıyordu. 'Sen barikat kur, sen molotof kokteyli at, sen kaldırım taşı at, sen de öl' diyor. Anlatmak istediğim birileri bu çocukları şiddete bulaştırıp kendi siyasi amaçları için kullanıyorlar. Güneydoğu'da ataş atan çocuklar veya meydanlara çıkıp kaldırım taşı söküp atanlar, atabilir. Gençtir bunları hepsini yapabilir. 

GERİYE BAKINCA DERSİMİZİ ALIYORUZ AMA

Benim dikkatini çektiğim şey birileri bunları kullanıyor olması, o konuda uyanık olması lazım annelerin de babaların da. Gençlerin ölümü çok acı oluyor. Bizim nesil bunu çok yaşadı. 70'lerde yaşadı, 80'lerde yaşadı. Geriye bakınca dersimizi alıyoruz ama bize faydası yok artık. Birileri bizi kullanmış, ve şiddete bulaştırmış. Protesto en doğal haktır. Ama şiddet başka bir şey.

Gezi olayları tam ben orada oturuyordum. Polisin beklenmedik ve orantısız gücü yüzünden olay çığrından çıktı. İş başka yerlere gitti. Orada işte acı olaylar oldu. 

Karikatürist doğru bildiği şeyleri çizmesi lazım. Kolay gibi görüyor ama zor bir şey. Anormal bir mahalle baskısı olabiliyor. Fikrinizden saptığınız oluyor. Onun için dik durmak lazım. Mahalle baskısına, tweetlere papuç bırakmamak lazım. Ama bu da çağın şeyi. Ona da alışmak lazım. "

gezi-karikatürü.jpg