BIST 9.085
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,82
HABER /  GÜNCEL

Meksikalı öz savunma birimleri silahsızlanmak istemiyor

Uyuşturucu kartellerine karşı örgütlenerek yaşadıkları bölgelerin güvenliğini sağlamaya girişen gönüllü öz savunma birimleri, hükümetin kendilerini silahsızlandırma girişimine can güvenlikleri olmadığını söyleyerek direniyor.

Abone ol

Meksika'da uyuşturucu kartellerine karşı kendi kendine örgütlenen gruplar, hükümetin silahsızlandırma çabalarına direniyor.

"Öz savunma" grupları geçen yıl batıdaki Michoacan eyaletinde kendilerini Tapınak Şövalyeleri gibi uyuşturucu kartellerinden korumak isteyen halkın örgütlenmesiyle oluşmuştu.

Gönüllüler, çeşitli yollarda barikatlar kuruyor ve kontrol ettikleri kasabalarda güvenlik güçlerinin de girişini engelliyor.

Silahsızlanmaları yolunda atılan adımlara, gruplar en az 15 farklı yerde yaptıkları protesto gösterileriyle yanıt verdi.

Gönüllü öz savunma birimlerinin sözcüsü Jose Manuel Mireles, "Eğer silahsızlanırsak Tapınak Şövalyeleri gelip bizi öldürür" diyor.

Mireles, örgütlenmeye ve uyuşturucu kartellerini toplumun içinden söküp atmaya devam edeceklerini söyledi.

Meksika ordusu en az 9 yerleşim yerindeki gönüllü grupları dağıtmayı başardığını söylüyor.

Kartel tehdidi

Hükümet, önce öz savunma örgütlenmelerine hoşgörüyle yaklaşmış ve onları Kırsal Savunma Birlikleri adı verilen güvenlik birimlerine katılmaya çağırmıştı.

Fakat geçen hafta yetkililer bir açıklama yaparak, gönüllülerin silahlarını bırakma zamanının geldiğini ve bundan böyle izinsiz silah taşıyanların gözaltına alınacağını bildirdi.

Hükümet yetkilileri, Tapınak Şövalyeleri kartelinin önde gelen liderlerinin güvenlik güçleri tarafından tutuklanmasından sonra gönüllülerin yapacağı bir şey kalmadığını söylüyor.

İçişleri Bakanı Miguel Angel Osorio Chong hükümetin "sonuç alıcı adımlar" attığını, şimdi diğer tarafın da sözünü yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Fakat, gönüllülerin sözcüsü Mireles, henüz bütün yerleşimlerde güvenliğin sağlanmadığını ve hükümetin özellikle de yerel halkın can güvenliği söz konusu olduğunda "işleri yarım bırakmaması" gerektiğini söyledi.

Ağır silahlarla donanan öz savunma gönüllüleri geçtiğimiz aylarda sadece uyuşturucu kartelleriyle değil, hükümet güçleri ve birbirleriyle de çatışmalara girmişti.

Halk savunma örgütlenmesinin kurucularından Hipolito Mora, geçen ay iki gönüllünün vurularak öldürülmesine karıştığı kuşkusuyla gözaltına alınmıştı.

Yarı dini bir suç örgütü olan Tapınak Şövalyeleri kartelinin dört önemli liderinden üçü son haftalarda güvenlik güçleri tarafından yakalandı ya da öldürüldü.

Ama en güçlü liderleri eski öğretmen Servanto "La Tuta" Gomez hala yakalanmış değil.