BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  EKONOMİ

Mehmet Şimşek'ten flaş dolar ve Merkez Bankası açıklaması

Başbakan Yardımcı Mehmet Şimşek, yükselen dolara karşı hamle üstüne hamle yapan Merkez Bankası'yla ilgili flaş bir açıklama yaptı. Şimşek Merkez Bankası'nın geç de olsa adım attığını belirtti. Bankanın gerektiğinde yine adım atacağını söyledi.

Abone ol

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek piyasaları tedirgin konularda önemli açıklamalarda bulundu. Merkez Bankası'nın dolara karşı hamlesini hükümetin desteklediği söyledi. Adım atmakta geç kalındığının da altını çizdi. Merkez Bankası'nın bağımsız olduğuna vurgu yapan Şimşek, yükselen kura karşı bankanın gerektiğinde adım atmaya devam edeceğini de ifade etti. Türkiye'nin piyasalarla inatlaşmayacağını söyledi.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, NTV yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlıyor. Şimşek'in açıklamasının satır başları şöyle: 

"MERKEZ GEÇ ADIM ATTI"

Merkez Bankası geç de olsa güçlü bir adım attı ve etkili oldu. Bazen hemen akabinde piyasaların normalleşmesi bekleniyor ama öyle olmuyor. Patikaya oturması zaman alıyor.

- Etkiyi sınırlayan dün birkaç etken oldu. Bunlardan biri Halkbank'a ilişkin asılsız iddialar. Halkbank bunu yalanladı. Halkbank'a ilişkin bir karar yok. Bunlar uydurma. Halkbank'a 49 milyar dolar ceza verileceği uydurma bir haberdi.

- Sanki gelişmekte olan ülkelerde sorun yok da Türkiye'de sorun var gibi gösterildiğini de görüyoruz. ABD'de uzun vadeli faizler hızla artarak yüzde 3'ü aştı. Yüzde 3 kritik bir eşiktir. Bunun etkisi oluyor. ABD doları tüm para birimlerine karşı değer kazanıyor.

"MALİYE POLİTİKASINA İLİŞKİN ENDİŞELER VAR"

- Bu trendler Türkiye'ye özgü değildir. Türkiye'yi olumsuz anlamda ayrışmasına sebep olan gelişmeler var. Seçim arifesindeyiz. Maliye politikasına ilişkin endişeler var. 

"MERKEZ BANKASI NE GEREKİYORSA YAPACAKTIR"

- Merkez Bankası'nın spekülatif saldırılara karşı eli kolu bağlı değildir. Merkez Bankası tepki vermeye devam edecektir. Hükümetimizin tam desteğine sahiptir. Bunun altını çiziyorum. Merkez Bankası ne gerekiyorsa yapacaktır.

- Merkez Bankası güçlü bir tepkiyle aslında bağımsız olduğunu gerektiğinde gerekeni yapacağını ortaya koymuştur

OHAL NE ZAMAN BİTECEK?

- OHAL olmasaydı lira bu kadar değer kaybetmezdi deniyor. Peki OHAL niye geldi, bir mecburiyetten dolayı geldi. Terör örgütü hendek siyaseti ile işi yeni bir boyuta taşıdı. O dönemde DEAŞ'ın bölücü terör örgütünün saldırıları var. Türkiye OHAL'le terörün nefesini kısmıştır. Türkiye terörle mücadelede eli rahatladığı an bir gün dahi OHAL devam etmeyecek.