BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.508,91
HABER /  GÜNCEL

Mehmet Şimşek: Twitter yasağı siyasi değil

BBC'ye konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter yasağının Türkiye ile ilgili yarattığı algının farkında olduklarını ancak 'Twitter’ın kendisini yasaların üstünde görmeyip, mahkeme kararlarına uyması gerektiğini' söyledi.

Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter yasağının Türkiye ile ilgili yarattığı algının farkında olduklarını ancak Twitter’ın 'kendisini yasaların üstünde görmeyip, mahkeme kararlarına uyması gerektiğini' söyledi.

BBC Newshour’a konuşan Şimşek, Twitter’ın “Amerikan ve İngiliz hükümetlerinin isteklerine verdiği gibi Türk makamlarının isteklerine de cevap vermesi gerektiğini” söyledi.

“Ben de bir Twitter kullanıcısıyım ve Twitter’a erişimimin olmasını istiyorum. Fakat Twitter’ın mahkeme kararlarına uyması gerektiğini de düşünüyorum” diyen Şimşek, Twitter’ı kendi platformunda meydana gelen taciz ve kişilik haklarına saldırı gibi konularda duyarlı olmamakla eleştirdi.

Maliye Bakanı ayrıca, “865 bin civarında takipçim var. Her twit attığımda Twitter üzerinden birçok saldırıya maruz kalıyorum. Ben bunları görmezden geliyorum, fakat başka kişiler böyle yapamayabilir. Sosyal medyada bu tür saldırıların engellenmesinin önemli olduğunu düşünüyorum.”

Şimşek, Türkiye’nin Twitter’ı yasaklayan ülkeler listesinde Kuzey Kore, Çin ve İran ile birlikte anılmasını nasıl karşıladığı sorusunu ise şöyle yanıtladı:

'İyi bir algı yaratmıyor'

“Beni memnun etmiyor. Bu noktaya gelmesini istemezdim. Twitter’ın İngiliz ya da Amerikan hükümetinin isteklerine yanıt verdiği gibi Türk telekomünikasyon kurumunun isteklerine de yanıt vermesini ya da Türk mahkeme kararlarına da uymasını isterdim. Konuyu bu açıdan da ele almalıyız. Twitter’ın toptan yasaklanmasının iyi bir algı yarattığını söylemiyorum. İyi bir algı yaratmıyor.”

Twitter’ın belirli bir düzeyde mahkeme kararlarına uyduğu haberlerini aldığını belirten Şimşek, bunun iyi bir haber olduğunu ve bu sayede Twitter’a erişimin yeniden sağlanmasını umduğunu da belirtti.

Şimşek: Twitter yasağının, yolsuzluk konusundaki iddiaları gizlemek için alınıp alınmadığı şeklindeki bir soruya ise:

“Belirttiğiniz malzemelere Youtube, Facebook ve başka sosyal medya platformlarından erişilebiliyor. Eğer bu sansürle ilgili olsaydı. Tüm bu diğer sosyal medya ağlarının da sansürlenmesi gerekirdi. Bu sadece Twitter’ın Türk telekomünikasyon denetleme kurumlarının isteklerini cevap vermemesi ile ilgili bir durumdur.” dedi.

Türkiye'den Twitter'a girmeye çalışanlar, Samsun ve İstanbul'daki şikâyetler üzerine alınan mahkeme kararları doğrultusunda Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın siteye koruma tedbiri koyduğu mesajıyla karşılaşıyor.