BIST 9.684
DOLAR 32,59
EURO 34,87
ALTIN 2.500,44
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'nin milli geliri 3 katlandı!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ekonomik programını anlattı, milli gelirin üçe katlandığını söyledi.

Abone ol
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin, milli gelirini son 10 yılda 3 kattan fazla artırdığını söyledi.

Şimşek, Batman'ın Sason ilçesinde yapılacak 200 yataklı kız öğrenci yurdu inşaatının temelinin atılması ve 200 yataklı erkek öğrenci yurdunun hizmete açılması dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, tüm dünyadaki annelerin ''Anneler Günü''nu kutladı.

Şimşek, bütçeden en fazla parayı eğitime harcadıklarını belirterek, 2002 yılında 11 milyar lira harcanan eğitim için bu yıl ön görülen paranın 56 milyar lira olduğunu, muhtemelen bunun da ötesine geçeceklerini kaydetti. İlimin erkeğe de kadına da farz olduğunu vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu:

''Dinimizde de böyledir. Kültürümüz de anlayışımız da böyle olmalıdır. Önümüzdeki dönemde 4 4 4 eğitim sistemi çok önemli. Bugün Türkiye'de 25 yaş üstü bütün nüfusumuzun ortalama okulda geçirdiği süre 6,5 yıldır. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde bu süre 11,5 yıl civarındadır. Biz bunu en az 12 yıla çıkartıyoruz. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin de ötesine geçiyoruz. Okul öncesini dikkate alırsanız, Türkiye, 13-14 yıllık asgari eğitim sistemine geçmiş oluyor. İnşallah bu, ülkemizin ileriki yıllarda, çok daha etkin, çok daha iyi bir konuma gelmesi için katkıda bulunacak.''  

"MİLLİ GELİR SON 10 YILDA 3 KATTAN FAZLA ARTTI"

Şimşek, 1990'da 200 milyar dolar olan milli gelirin 2000'li yılların başına gelindiğinde yerinde saydığını ve üzerine bir kuruş eklenmediğini kaydetti. 10-12 yılın bu ülkede heba olduğunu belirten Şimşek, şunları bildirdi:

''Türkiye, milli gelirini son 10 yılda 3 kattan fazla artırdı. Vatandaşlarımızın sağlık, eğitim imkanları artmıştır. Geçmişte olmadığı kadar bu ülkede güzel şeyler oluyor. Kardeşliğimiz de pekişiyor. Biz sadece olaya ekonomik açıdan bakmıyoruz. Olaya sadece güvenlik açısından da bakmıyoruz. Teröristle mücadele önemlidir. Terörle mücadele çok daha kapsamlıdır. Biz her alanda ülkemizin önünü açıyoruz, inşallah daha fazlasın yapacağız.''
Şimşek, balı marka olan Sason ilçesinin yapısının arıcılık yapmaya uygun olduğunu belirterek, arıcılık yapmak isteyen herkese devlet olarak yardımcı olacaklarını sözlerine ekledi.