BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,74
ALTIN 2.506,53
HABER /  GÜNCEL

Mehmet Hakan Atilla davasında flaş gelişme

İran’a yönelik ABD yaptırımlarını deldiği iddiasıyla New York’ta yargılanan eski Halkbank Genel Müdürü Mehmet Hakan Atilla davasında önemli bir gelişme yaşandı.

Abone ol

New York'ta tutuklu bulunan Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın avukatları, müvekkillerinin yargılandığı davada tanıklık yapan Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu firari eski Komiser Yardımcısı Hüseyin Korkmaz'ın "çalıntı deliller sunması" ve "yanlış ifade vermesi" nedeniyle davanın hükümsüz kılınması talebinde bulundu. 

Korkmaz, Atilla'nın yargılandığı davanın 12. gününde tanık olarak ifade vermeye devam etti. Savunma makamı, Korkmaz'ın tanıklığı ve savcılığın sunduğu delilllerin kabul edilemeyeceği gerekçesiyle mahkemeye itiraz dilekçesi sundu. 

Atilla'nın avuklatları itiraz dilekçesinde, Korkmaz'ın "çalıntı deliller sunması" ve "yanlış ifade vermesi" nedeniyle davanın hükümsüz kılınması talebinde bulundu. Savcılığın Korkmaz'ın ABD'ye beraberinde getirdiği "çalıntı belgeleri tereddütsüz kabul edip" delil olarak sunmasının "kabul edilemeyeceğine"  dikkat çekilen dilekçede Korkmaz'ın "Türkiye'de işkenceye maruz kalacağı yönündeki spekülatif ifadeleriyle" jüriyi "zehirlediğine" işaret edildi. 

DELİLLER NEREDEN VE NASIL GELDİ: Yargıç Richard Berman ise savcılıktan Korkmaz'ın elindeki delillerin nereden ve nasıl geldiğini açıklayan bir dilekçe sunmaları talebinde bulundu.  Savcılığın sorgulaması bittikten sonra Atilla'nın avukatlarından Todd Harrison Korkmaz'ın çapraz sorgulamasına başladı. 

Atilla'yı ne gördüğünü ne de onunla tanıştığını belirten Korkmaz'a, savcılıkta ve kendisinde olmayan ses kayıtlarının içeriğine ilişkin nasıl yorum yaptığı ve dinlediğini iddia ettiği yüzlerce ses kaydından bu ses kayıtlarını nasıl hatırladığı soruldu. 

Korkmaz, bu görüşmelerin kendisinin ilk dinlediği ses kayıtları olduğunu, mahkeme salonunda da transkriptlerini görüp hatırladığını iddia etti. Darbe girişimi sırasında İstanbul'da olduğunu, 16 Temmuz'da ise Afyon'a geçtiğini anlatan Korkmaz, darbenin arkasında FETÖ'nün olup olmadığı sorusunu, "Bunu benim onaylamam için o soruşturmalarda olmam lazımdı." şeklinde cevapladı.

ABD'ye gelmeden önce 3 ülkeye gittiğini ve ABD'ye ise transit geldiğini ifade eden Korkmaz, 10 aydır ABD'de olduğunu söyledi.

KORKMAZ TANIKLIĞA HAZIRLIK SÜRECİNDE SAVCILIKLA 40'TAN FAZLA GÖRÜŞME YAPMIŞ Korkmaz tanıklığa hazırlık sürecinde savcılıkla 40'tan fazla görüşme yaptığını,  bazı günler 2, bazen 4 saat, bazen de daha uzun süre bir araya geldiklerini anlattı.  

Yasadışı dinleme yaptığı iddialarını da reddeden Korkmaz, yürüttükleri soruşturmadaki bütün dinlemelerde 30'dan fazla mahkeme ve hakim kararı olduğunu ileri sürdü.

FETÖ ile bağlantısını reddeden Korkmaz, "Cemaat mi dersiniz, terör örgütü mü dersiniz, benim o örgütle, o yapıyla hiçbir ilgim yoktur. Ben polisim." ifadelerini kullandı.

Korkmaz, "Spark" adlı uygulamada "Biz onları sürekli baskı altında tutar, kabineyi burada toplarız." mesajının hatırlatılması üzerine ise, böyle bir yazışma yapmadığını ileri sürdü. 

FETÖ'cü komiserden itiraf: FBI’dan 50 bin dolar aldım

KORKMAZ SARRAF HAKKINDA KONUŞTU: Korkmaz'ın savcılık makamı tarafından sorgusu sırasında ise kendisine iş adamı Rıza Sarraf'a sorulmayan sorular yöneltilmesi dikkati çekti. Korkmaz, ses kaydı mahkemeye sunulmayan ancak transkripti olan konuşmaları Türkiye'de polisken dinlediğini iddia ederken, bunlarda adı geçen Sarraf hakkındaki sorulara yanıt verdi. 

Söz konusu sorulara cevapları sırasında "Hatırladığım kadarıyla", "Yüzde yüz emin değilim" ifadelerini kullanan Korkmaz'ın sorular karşısında uzun süre düşünmesi yukarıya bakması da dikkati çekti. 

Korkmaz'a Halk Bankası eski Genel Müdürü Süleyman Aslan ve Sarraf arasındaki WhatsApp ve Viber mesajları da gösterilirken, kendisine Sarraf'ın altın ve "hayali" gıda ticareti hakkında da neler bildiği soruldu. 

17 Aralık soruşturması kapsamında İran'ın petrol gelirleriyle "gıda ticareti olarak belirtilen bir ticaret" yapıldığıyla ilgili delil elde edildiğini belirten Korkmaz, hayali gıda ticareti kapsamında Sarraf'ın yaptığı "teknik" hatalara Atilla'dan gelen uyarıların 2 Temmuz 2013'de gerçekleşen bir telefon görüşmesinde yer aldığını kaydetti. 

ABD'nin İran'a karşı ambargolarındaki değişiklikler nedeniyle Sarraf'ın altın ticaretinden sonra transit gıda ticaretine yöneldiğini ifade eden Korkmaz, 2013'ün ikinci yarısında Sarraf'ın tekrar altın ihracatına başladığının saptandığını belirtti. 

Korkmaz, elindeki telefon görüşmeleri ses kayıtları, transkriptleri, dijital delil ve bilirkişi raporlarıdan faydalanarak Sarraf'ın altın ihracatı konusunda bir "excel tablosu" oluşturduğunu söylerken, bu tabloyu ekim ayında tamamladığı bilgisini verdi. 

Sarraf tarafından 1 Temmuz  2013'ten sonra ihraç edilen altının hacminin 9-10 ton olduğunu iddia eden Korkmaz, "O tarihte bir ton altının fiyatının 45-50 milyon dolar civarında olduğunu hatırlıyorum ... Sarraf'ın sahte gıda işlemlerinin toplamı da 700 küsür milyon avro ve 900 küsür milyon Türk lirası." ifadelerine yer verdi. 

Ayrıca, ABD'li büyük finansal bankalardan Bank of America, Citibank, Deutsche Bank, JPMorgan Chase, Wells Fargo ile İngiliz HSBC ve Standard Chartered''ın finansal dökümanlarını sunmak için mahkemeye yetkililerinin çağırılabileceğini, ABD'li teknoloji devlerinden Google, Microsoft, Apple ve Yahoo'ya da elektronik postalarını dava kapsamında paylaşmaları için FBI tarafından arama emri verilebileceği konusunda savcılık ve savunma makamlarının anlaşmaya varıldığı duyuruldu. 

Duruşmada, Citibank'ta çalışan Robert Peri de dinlendi. Peri  Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisinin (OFAC) yaptırımlar listesinde yer alan kişi ve kuruluşların Citibank yazılımları tarafından nasıl tespit edildiği hakkında bilgi verdi. 

FBI, 50 BİN DOLAR VERMİŞ SAVCILIK EVİNİN KİRASINI KARŞILIYOR: Atilla'nın yargılandığı davada tanıklık yapan Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu firari eski Komiser Yardımcısı Hüseyin Korkmaz, Salı günkü ifadelerinde ABD Federal Soruşturma Bürosunun (FBI) kendisine 50 bin dolar verdiğini ve ABD'de oturduğu evin kirasını ise savcılığın ödediğini söylemişti.

Korkmaz, ABD'ye geldiği günden beri hiç çalışmadığını ancak çalışma başvurusunda bulunduğunu ve iki hafta önce olumlu yanıt aldığını anlatarak ABD hükümetinden yardım alıp almadığı sorusuna, "Savcılık 3 defa 300 dolar, toplamda 900 dolar verdi. FBI 50 bin dolar verdi. Oturduğum apartmanı savcılık tuttu, kirasını savcılık ödüyor." yanıtı vermişti. 

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) firarisi eski emniyet mensubu Korkmaz'ın ifadelerinde yer alan bu iddialar üzerine FBI'ın Türkiye'deki görevlisi, Emniyet Genel Müdürlüğüne davet edilmişti.

FETÖ FİRARİSİ TÜRKİYE'DEN NASIL KAÇTIĞINI ANLATMIŞTI: Firari Korkmaz, Pazartesi günü verdiği ifade de ise şubat 2016 serbest bırakıldıktan sonra ağustos ayında Türkiye'den nasıl kaçtığı hakkında bilgiler vermiş ve 17 Aralık operasyonuna ait belgeleri nasıl beraberinde kaçırdığını anlatmıştı.

İfadesinin ilk gününde zaman zaman ağladığı gözlenen Korkmaz, delillerin bir kısmını ismini açıklamadığı soruşturma savcısından bir kısmını da soruşturmada görev almış bir polis memurundan aldığını ifade etmişti. Kokmaz, deliller ve ailesiyle beraber Türkiye'den kaçışını "Bir kaçakçı buldum, beni kaçırmasını istedim. Kara sınırından kaçtım." sözleriyle anlatmıştı.

BELGELERİ HAVAALANINDA AMERİKAN GÜVENLİK KUVVETLERİNE VERMİŞ: İlk girdiği ülkeden pasaport temin edemediğini, başka bir ülkeye geçtiğini ve orada da pasaport alamadığı için üçüncü bir ülkeye gittiğini ifade eden Korkmaz, bu ülkede kendi adına düzenlenmiş bir pasaport edindiğini anlatmıştı.


Bu ülkelerden Türkiye'ye iade edileceğinden korktuğunu belirten firari FETÖ üyesi Korkmaz, daha sonra ABD'ye kaçmaya çalıştığını anlatmıştı.


Korkmaz, Amerikan emniyet kuvvetleriyle irtibata geçtiğini, onların "katkısıyla" ABD'ye kaçtığını ve beraberinde getirdiği delilleri havalimanında teslim ettiğini belirtmişti.

Türkiye’de yargılandığı davada Korkmaz, 17/25 Aralık dosyalarında hiç görev almadığını ve gelişmeleri medyadan takip ettiğini savunarak "tek parafım yok, 17 aydır neden tutukluyum?” şeklinde ifadelerde bulunmuştu.