BIST 9.652
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.498,66
HABER /  GÜNCEL

Mehmet Görmez'den son dakika Paris saldırısı açıklaması

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Paris'te mizah dergisi Charlie Hebdo'nun ofisine düzenlenen silahlı saldırıyı değerlendirdi.

Abone ol

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Fransa’da yapılan saldırıyı kınadı.  Görmez, Fransa'da bir dergiye yapılan saldırının İslam'ın kendisine yapılan bir saldırı olduğunu açıkladı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, kameralar karşısına geçerek 12 kişinin öldürüldüğü Paris'teki silahlı saldırıya ilişkin basın açıklaması yaptı.

TASVİP ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL

Saldırıyı kınayarak konuşmasına başlayan Görmez, "Bu saldırı sadece Fransa'ya, Avrupa'ya, batıya karşı işlenmiş bir saldırı değildir. Dünyanın barışa değer veren bütün insanlarına karşı işlenmiş bir saldırıdır. Derin bir üzüntü içindeyim. Şiddetle kınıyor başta Fransız halkı olmak üzere bütün insanlık ailesinin acısını derinden paylaşıyorum" dedi.

İSLAM'A SALDIRI

Görmez, "Müslümanlar olarak terör ve şiddete dayalı hiçbir eylemi tasvip etmemiz mümkün değildir. Bu saldırı, İslam'ın ve bu yüce dine mensup Müslümanların kendisine doğrudan yapılmış bir saldırıdır. İslam Peygamberi Hz. Muhammed'in (S.a.v.) adının kullanılarak bir intikam duygusu ile yapıldığı söylenen bu katliam, aslında Hz. Muhammed'in (S.a.v.) bütün insanlığa kazandırdığı yüce değerleri yok etmeye yönelik açık bir saldırıdır. Bu saldırı, katliam, İslam'ın ve bu yüce dine mensup Müslümanların kendisine doğrudan yapılmış bir saldırıdır. Hiç kimse ve hiçbir Müslüman, ifade özgürlüğünü istismar ederek Hz. Peygambere karşı yapılan saygısız ve seviyesiz düşüncelere karşı onun asla tasvip etmeyeceği çirkin yöntemlerle karşılık veremez" diye konuştu.

SORU - CEVAPLAR

Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığındaki basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

TEPKİ OLARAK DİN DEĞİŞTİRENLER VAR MI?

Bir gazetecinin "İslam adına işlendiği ileri sürülen terör olaylarından sonra Müslümanlar arasında tepki olarak din değiştirme olaylarının arttığına dair iddialar var. Bu konuda size gelen bilgi var mı?" sorusu üzerine Görmez, "Bize gelen böyle bir bilgi yok' karşılığını verdi. Görmez, şunları söyledi:

"Son yıllarda İslam coğrafyasında yaşananlar, İslam dünyasında şiddetin, baskının, zulmün gölgesinde yaralı bilinçlerin, ölümcül kimliklerin, cehaletle birleştirerek İslam'ı bütün inanlara farklı göstermesi, bunun İslamofobi'ye dönüşmesi, bu fobinin bir nefrete ve düşmanlığa dönüşmesi gerçekten bütün Müslümanları derinden yaralamaktadır. Ancak Müslümanların özellikle İslam'ı temsil noktasında zaafları, sadece başka insanları değil, bugünün genç kuşaklarını İslam dininden soğutmaktadır, uzaklaştırmaktadır. Bilmeyenler, İslam dininin hakikatini bilmeyen insanlar bunları İslam zannederek yanlış algılara, düşüncelere sapabilirler. Onun için zaten İslam bilginlerine, İslam'ı temsil iddiasında olan bütün toplumlara, insanlara çok büyük görevler düşüyor. Bu nefreti, düşmanlığı biz yine hikmetle, sevgiyle, merhametle ortadan kaldırabiliriz. Yüce Kur'an bize en acımasız düşmanlıkları, en sıcak dostluklara dönüştürmenin yolunu gösteriyor, o da yer yüzünde bütün kötülükleri kötülüklerle değil, iyiliklerle ortadan kaldırmak."

Bununla ilgi bütün İslami kurumların, İslam alimlerinin çok daha hassas olması gerektiğini ifade eden Görmez, "Adı Ahmet, adı Mehmet olan bu tür yanlış işlere karışarak İslam'ın simgelerini kullanan insanların, en büyük zararı İslam'ın kendisine, Hazreti Peygamber'in ümmetine verdiklerini bilmeliler ve buna karşı hep birlikte adeta bir hikmet, sevgi, merhamet seferberliği başlatarak bu nefreti, korkuyu, düşmanlığı ortadan kaldırmanın yollarını birlikte aramalıyız" diye konuştu. 

GÖLGE DÜŞÜRMEYELİM

Görmez, başka bir gazetecinin "AK Parti Milletvekili Mehmet Metiner, geçtiğimiz günlerde akrabaları torpille bir yere yerleştirmeyle ilgili Kur'an-ı Kerim'den bir ayeti referans göstermiş ve bunun normal olduğunu söylemişti. Değerlendirmeniz ne olacaktır?" sorusuna, "Yanlış olduğu açıkça bilinen şeyleri gündeme getirerek bugünkü açıklamaya gölge düşürmeyelim" karşılığını verdi.

İSLAM KARŞITI GÖSTERİLER

Paris'teki saldırının ardından Diyanet İşleri Başkanlığının bir gün sonra açıklama yapmasının eleştirildiği belirtilerek, bunun nedeninin sorulması üzerine Görmez, "Konu gerçekten çok üzücü ve sonuçları itibariyle özellikle batıda yaşayan bütün Müslümanların geleceğini olumsuz etkileyecek bir hadise olduğu için sadece yazılı bir açıklamayla geçiştirmek yerine, onu sizlerle yüz yüze, üzerinde düşünerek, ilgili kurum ve kuruluşlarımızla, batıda birlikte çalıştığımız kuruluşlarla konuşarak, değerlendirerek açıklama yapmayı daha doğru buldu Diyanet İşleri Başkanlığımız" yanıtını verdi.

Başkan Görmez, "İslam karşıtı gösterilere Hristiyan dünyasından da tepkilerin gelmesine" ilişkin bir soru üzerine de "PEGIDA olayı"nda olsun, İsveç'te camilere yapılan saldırılarda olsun, insanlık için umut verici hususları gözden kaçırmamak gerektiğini söyledi.

İsveç'te camilere saldırı yapıldığını, peş peşe üç caminin kundaklandığını anlatan Görmez, "Ama hemen arkasından çocuklar, gençler, hangi inançtan olursa olsun, bütün insanların bir cuma günü söz konusu camilere yahut en yakın camilere götürüp kalp yapıştırması aslında insanlık adına umutlarımızı artıran bir davranış olmuştur. Arkasından özellikle PEGIDA yürüyüşleri başladıktan sonra Alman halkının gösterdiği tepki de aynı şekilde takdire şayan" diye konuştu.

Görmez, medyadan bu olumlu örnekleri de görmesini ve bunu öne çıkarmasını isteyerek, şunları kaydetti:

"Bence bilhassa Alman kiliselerinin geceleri ışıklarını söndürerek 'Yaptığınız bu eylemler karanlıktır, sizin düşünceleriniz karanlıktır' mesajını vermiş olmaları her türlü takdirin fevkindedir. Ben şahsen mektup yazarak bu davranışı tebrik ettim ve bunun ne kadar önemli olduğunu ifade ettim. Dolayısıyla özellikle sağduyulu insanların bütün bu hareketlere karşı yaptıkları gösteriler, verdikleri mesajlar son derece önemli. Diyanet İşleri Başkanlığı bildiğiniz gibi aslında 40 senedir Avrupa'da hizmet yürüten, oradaki bütün kuruluşlarla birlikte din hizmeti yürüten bir müessesemiz."

Bu vesileyle aynı zamanda Diyanet İşleri Başkanlığının yaklaşık 40 yıldır batının, Avrupa'nın her şehrinde yürüttüğü hizmetlerin ne kadar önemli olduğunun, orada toplumların huzuruna, istikrarına, barışına ne kadar büyük katkılarda bulunduğunun çok daha açık şekilde ortaya çıktığını dile getiren Görmez, bu diyalogları, ilişkileri sürdürmeye devam edeceklerini bildirdi.

Görmez, "İnşallah insanlık 11 Eylül olaylarıyla başlayan ve bütün dünyayı sarsan, dinler ve medeniyetler arasında çatışmaları, savaşları öngören bu ateşin sönmesine katkıda bulunur. Ben bütün insanlığı, inancı, dini, düşüncesi ne olursa olsun bütün insanlığı, bütün dünyamızı kuşatmaya çalışan bu ateşi söndürmeye davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

HER TÜRLÜ GAYRETİ SARF ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Avrupa'da İslam karşıtı bazı eylemlerin artmasının ardından Diyanet İşleri Başkanlığının yurt dışındaki dini kuruluşlarla temaslarda bulunup bulunmadığının sorulması üzerine ise Görmez, bölgedeki müşavir, ateşe ve din görevlileriyle diyalog halinde olduklarını belirtti.

Görmez, diğer dini kurumlarla da ilişkilerinin yüksek seviyede yürüdüğünü vurgulayarak, herkesi kuşatan ateşin sönmesi için ellerinden gelen her türlü gayreti sarf etmeye devam edeceklerini bildirdi.