BIST 9.716
DOLAR 32,55
EURO 34,82
ALTIN 2.430,69
HABER /  POLİTİKA

Mehmet Bozdemir: Tabela partisi değiliz

İdris Naim Şahin ile birlikte Millet ve Adalet Partisi'ni kuran Mehmet Bozdemir, tabela partisi olmadıklarını iktidara alternatif parti olarak kurulduklarını söyledi.

Abone ol

İdris Naim Şahin ile birlikte Millet ve Adalet Partisi'ni kuran Mehmet Bozdemir, tabela partisi olmadıklarını iktidara alternatif parti olarak kurulduklarını söyledi. 2015 seçimlerinde diğer partilerle birleşerek çatı parti oluşturacakları iddialarını değerlendiren Bozdemir, Fethullah Gülen cemaatini geçmiş dönemlerde AK Parti'ye destek vermekle ağır şekilde eleştirirken herhangi bir cemaatle de organik bağlarının olmadığını belirtti. Ertuğrul Günay ve Mansur Yavuş gibi isimlerin önümüzdeki dönemde MİLAD partisine katılacağı iddialarını da değerlediren Bozdemir, bu isimlerle ilgili bir açıklama yapmazken bir çok milletvekilinin istifa ederek kendi partilerine katılacağını iddia etti.


Mehmet Bozdemir, Eş Başkanlığını İdris Naim Şahin ile beraber yürütecekleri Millet ve Adalet Partisi'nin iktidara alternatif olarak kurulduğunu söyledi. Kesinlikle bir tabela partisi olmayacaklarını kaydeden Bozdemir, herhangi bir cemaatle de organik bir bağlarının olmadığını belirtti. Bozdemir, "Kanunlara aykırı, hukuka aykırı, ahlaka aykırı hareket etmeyen herkesi takdir edeceklerini belirten Bozdemir, Fethullah Gülen cemaatinin AK Parti'ye verdiği destek nedeniyle en büyük yanlışı yaptığını söyledi.  Bozdemir, önümüzdeki dönemde bir çok milletvekilinin partilerinden istifa ederek kendi partilerine katılacağını iddia etti. 

İdris Naim Şahin'le birlekte Millet ve Adalet Partisi'ni (MİLAD) kuran Demokraside Birlik Vakfı ve İnsani Değerler Derneği Genel Başkanı Mehmet Bozdemir, yeni kurulan partileri hakkında Vedat Yavuz'a özel açıklamalar yaptı.

İşte Millet ve Adalet Partisi (MİLAD) Eş Başkanı Mehmet Bozdemir'den önemli açıklamalar:

İşte Mehmet Bozdemir'in Vedat Yavuz'a verdiği o demeci:

TÜRK SİYASETİNDE BİR MİLAT OLMAK İSTİYORUZ

Millet ve Adalet Partisi’ni kuruluş amacını ve aşamalarının sizlerden öğrenebilirmiyiz. Millet ve Adalet partisi hangi hedefler doğrultusunda kuruldu? Hedefi nedir? 

Değerler hareketi olarak 5 aydır çalışıyorduk. Toplumda şöyle bir talep vardı. Şuan iktidar partisi Türkiye'yi yönetemiyor. Kötü yönetim sergiliyor. İşsizlik, yolsuzluk had safhada, yargının itibarsızlaştırılması, güvenlik güçlerinin itibarsızlaştırılması, dış politikanın tamamen iflası. Genelde bir talep oluştu bunun yanında bu kadar kötü yöneten bir hükümete rağmen muhalefette etkili bir muhalefet yapamadı. Daha ziyade bir siyaset kurumunun artık bir iş yapamaz, çözüm üretemez noktaya geldiğini gördük. Liderler suntası olan, ötekileştiren menfaat ve çıkar kapısı olan, toplumda kin ve nefret söylemleriyle toplumu ayrıştıran bir siyaset anlayışı var. Biz yeni partiden ziyade "siyaseti yeniden dizayn edebilir miyiz?" diye uzun istişareler sonucunda karar verdik. Toplumu barıştıran, kucaklaştıran hiç bir ayrım yapmayan, soğuk savaş döneminde bir ayrım vardı sağcılar solcular şimdi daha fazla nefret söylemi var ayrımcılık. Bu sebeple iktidara alternatif olacak toplumun önünde bir çıkış yolu koyabilecek bir siyasi parti olarak Millet ve Adalet toplumun birliğini ve beraberliğini gösteriyor. Adalet şuan en fazla hırpalanan ve toplumun adalete olan güvenin kaybetti tekrar bu güveni sağlarmıyız diye partimizi kurduk. Kısa adımıza Milat dememizin de sebebi bu. Şuan Türkiye siyaset hayatında bu dönemeçte bir milat olmak istiyoruz.



BİZ KESİNLİKLE TABELA PARTİSİ DEĞİLİZ

- Partinizi kurduktan sonra kamuoyundan nasıl tepkiler aldınız? Bunun sandığa nasıl yansıyacağını düşünüyorsunuz?

Çok iyi yansıdı. Bir takım engellemeler oldu. Tuttuğumuz otel iptal edildi. Partiyi kurarken bürokratik olarak bir takım sıkıntılar çıkartmaya kalktılar. Şuan edindiğimiz intiba Hem İdris Naim Şahin'in hem benim telefonlarım susmuyor büyük bir ilgi var. Medya da ilgiyi gösterdi. Biz kesinlikle tabela partisi değiliz. Hedefimiz iktidara alternatif olmak. 

PARTİMİZE BÜYÜK KATILIMLAR OLACAK

- Ertuğrul Günay,  cemaate yakınlığıyla bilinen Hakan Şükür ve AK Parti’den istifa eden milletvekillerinin haricinde Mansur Yavaş gibi Türk siyasetinde önemli isimlerin İdris Naim Şahin’le hareket edeceği konuşuluyor Bu isimlerin partinize katılma ihtimali var mı? 

Büyük katılımlar olacak şuan onu bekliyoruz. İsimden ziyade şuan biz nasıl bir rahatsızlık duyuyorsak parlamentoda mevcut her partiden milletvekillerinde büyük rahatsızlık var. Bir siyaset üretemiyorlar, çözüm üretemiyorlar. Bizim "Değerler hareketi" iken yani partiyi kurmadan önce görüştüğümüz milletvekillerimiz var. Onlarla tekrar görüşülecek inşaallah kongerimzde büyük kurultayımızda katılımlar olacak. Şuan Türkiye'nin gidişatından bizim gibi rahatsız olan birçok kanaat önderi, toplum önderi insanlarda partimize katılacaklar. 

3 DÖNEM KURALINA TAKILAN VEKİLLERLE İLGİLENMİYORUZ

- AK Parti'den katılım olacak mı? Şuanki Milletvekillerinden?

Tabi tabi. İllerden ilçelerden istifa edip bize gelenler var. Milletvekillerinden biz 3 dönem kuralına takılmış olanları düşünmeyiz. Bilmiyoruz şuan birşey söylemek yanlış olur. Bütün partilerde bir rahatsızlık var şuan.

TÜRKİYE'NİN MESELELERİNİ ÇÖZECEK KADROYA SAHİBİZ

İdris Naim Şahin gibi Türk siyasetinde önemli bir isim çevresinde hareket eden partinizin diğer partilerden ayıran özellik nedir? Neyi ön plana çıkaracaksınız?


Bizim en önemli özelliğimiz toplumsal uzlaşmayı ve barışı sağlamak. Değerler Hareketi demiştim. Toplumda erozyonuna uğrayan değerlerimizi tekrar siyaset kurumuna taşımak. Parti içi demokrasiyi bizim farkımız şudur biz bir program, misyon partisiyiz bir kadro partisi olmaya çalıştık. Kesinlikle lider suntası yok. Zaten dikkat ederseniz iki eş genel başkanlık sistemini de kurduk. Türkiye'de ne çekildiyse liderler suntasından çekildi. Türk siyaseti bir türlü oturmadı bu sebeple biz Mart ayında yapılan kanun değişikliğini dikkate aldık. Farkımız bu. Her kesimden insanı kucaklıyoruz Toplumsal uzlaşmayı ve barışa çok önem veriyoruz. Hem akedemisyen olark hem bürokrat olarak hem işadımı olarak Türkiye'nin çok iyi yetişmiş kadroları var her konuda çok hazırlıklız. Türkiye'nin meselelerini çözecek kadroya sahibiz. Biz kadro hareketiyiz. Misyon ve program hareketiyiz.

BİZİM CEMAATLE ORGANİK BİR BAĞIMIZ YOK

Siyasi kulislerde cemaatin desteklediği İdris Bal’ın kurduğu Demokratik Gelişim Partisi  ve Abdurrahim Karslı’nın kurduğu Millet Partisi ile 2015 seçimlerinde ortak bir çatı altında hareket edeceğiniz iddiaları var. Bu konu ile ilgili görüşleriniz nedir? Böyle tekliflere açık mısınız?

İleride göreceksiniz siyasi parti bizimle birleşmek isteyebilir. Biz iktidara alternatifiz diye çıkıyoruz. Bizim kesinlikle hiç bir cemaatle, bir grupla bir organik bağımız yoktur. Öyle bir şey yanlış olur. Ben Demokraside Birlik Vakfı başkanıyım. 21 senedir biz demokrasi mücadelisi veriyoruz. Burada her cemaate her grup, siyasi görüşte arkadaşlarımız var. İnsani Değerler Derneği'nde öyle her siyasi görüşten arkadaşlarımız var. Bizimle kesinlikle öyle bir bağ kurmak son derece yanlış olur. Ama bir Türkiye'deki bütün cemaatlere, gruplara, kaanat önderlerine, siyasi görüşlere saygılıyız. Hepsine saygı duyuyoruz. Kanunlara aykırı, hukuka aykırı, ahlaka aykırı hareket etmeyen herkesi takdir ederiz. Ama bize basında böyle bir yaftalama çıkmış bunu kesinlikle reddediyoruz. Tamamen özgür irademizle çok değişik arkadaşlarla bir araya gelinerek kurulmuştur.



CEMAAT ZATEN YANLIŞ YAPTI

- Cemaat çıkar da "Biz Millet ve Adalet Partisi'ni destekleyeceğiz" derse bunu nasıl karşılarsınız?

Öyle bir şey demez. Cemaat zaten yanlış yaptı. AK Parti'yi destekledi ve başına neler geldiğini gördünüz. Niye öyle bir şey desin ki tekrar siyasete girsinler. Cemaatin en büyük yaptığı yanlışlardan biri AK Parti'yi böyle desteklemesiydi.

AK PARTİ YANLIŞ BİR SİYASET İZLİYOR

- Çözüm süreciyle ilgili partinizin izleyeceği yol nedir? İktidar olmanız durumunda süreç sizin döneminizde nasıl ilerleyecek?

Türkiye'de kan dökülmemesini herkes kabul eder. CHP, MHP kabul etmiyor mu herkes kabul ediyor. Önemli olan çözüm bulmak. Biz şuna üzülüyoruz çözüm süreci şuan AK Parti getirişi tamamen yanlış ve oyalamadır. Keşke gerçek olsa. Türkiye'nin böyle genel terör meselesi ancak ana muhalefetle anlaşarak çözülmesi lazım bir mutabakat lazım. Siz CHP'yi bırakıyorsunuz Türkiye'nin büyük bir meselesini terör örgütüyle görüşerekten çözmeye çalışıyorsunuz bu yanlış bu böyle çözülmez. Genel meselelerle ilgili kesinlikle Suriye meselesi, iş politika ve terör meselesi. Mesela başörtüsü meselesi: Uzlaşarak çözüldü. CHP razı olmasaydı başörtü sorunu çözülemezdi. Sayın Kılıçdaroğlu iyi yaklaşımlarda bulunmasaydı başörtüsü meselesi çözülmezdi. Diğer partilerde bu mana da mutabakata vardılar. MHP de bu işe müspet davrandı. Terör konusunda da öyle düşünüyoruz. Bir milli mutabakat şart. Biz uzlaşarak bu işi çözeriz. AK Parti yanlış bir siyaset izliyor. Buradan gelecek bir siyasi rant elde etmeye çalışıyor. Bu durumu daha da vahim hale getiriyor. 

DOĞRULARA DOĞRU YANLIŞLARA YANLIŞ DİYECEĞİZ

- Türkiye’de CHP, MHP ve HDP gibi güçlü muhalif partiler var. Millet ve Adalet Partisi iktidara gelene kadar nasıl bir muhalif çizgi izleyecek?

 Biz doğrulara doğru yanlışlara yanlış deriz. Ama siyasette kin ve nefret söylemleri var. Siyasete nezaket, saygı, sevgi getirmeyi düşünüyor ve kesinlikle böyle davranacağız. Şuanki siyaseti kesinlikle tasvip etmiyoruz. Böyle düşmanca, hasımca birbirini "vatan haini", "şerefsiz" gibi çok ağır laflarla bir siyaseti reddediyoruz. Siyaseti ilerilere taşıyacağız. Çok farklı olduğumuzu göreceksiniz işaallah.

Röportaj: Vedat YAVUZ / HABER KİTA