BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.431,05

Medya okur yazarlığı ve İnternethaber

Bu sitenin demokrasimizin işleyişi açısından çok önemli işlevi olduğunu düşünüyorum ve nice verimli yıllar diliyorum.

         Amerikan insanı önemli bir sosyal problemle karşılaştığında karamsarlığa kapılmaz, ideolojiye sığınmaz, sorunun kendiğininden geçmesini beklemez tamamen pragmatik, rasyonel davranır. İlk önce ele alınan sorunu iyice tanımlar. Sorundan yana ve karşı fikirleri de yanyana koyar. Sonra da o sorunu en iyi çözecek yolu aramaya başlar. Hatta sorun olarak algılanan şeyi bir fırsata çevirmeye de çalışır..
         Amerika bu tavrı nedeniyle yaratıcı beyinlerin, yaratarak zengin olanların ülkesidir.

         Şimdi aynı şey de medya sekrtöründe yaşanıyor.
         Türkiye de dahil bir çok ülkede gazeteciler medya teorisyenleri kağıt gazeteciliğinn sonu geldi kağıt gazeteler artık bitti diyerek kaçınılmaz diye tanımladıklaı sonu beklemeye başladılar. Yenilmişlik eziklik duygusu hakim medya sektörüne.

         Ancak Amerika’da insanlar yenilgiyi kolay kabuıl etmiyorlar. Eğer tek bir kağıt baskı gazete kalacaksa bile bunun yeni ortamda nasıl olması nasıl değşişmesi gerektiği üzerine düşünüyorlar. Eğer internet gazeteciliğe girilecekse şu bilgi bombardımanı altında ve herkesin katılımcı gazeteci gibi davrandığı koşullarda bu yeni tür gazeteciliğin nasıl olması gerektiği meselesini tartışıp düşünüyorlar.

        İşte bu yüzden Harvard . MİT, Stonybrook gibi önemli, üniversitelerde medya merkezleri birbiri üstüme bilimsel çalışmalar yayınlayıp duruyorlar. Yeni çalışma alanları oluşuyor. Bunlardan en çönemlisi de ‘media li,teracy’ yani medya okur yazarlığı denilen yeni sosyal bilim dalı. Bir çok üniversitede bu yeni sosyal bilim dalında dersler veriliyor doktoralar yapılıyor. Medya okur yazarlığı dalında öğrencilere çeşitli medyadaki haberi , makaleyi, fotoğrafı, filmi doğru okuma ve anlama yolları öğretiliyor, okuyucuya kendisine verileni sorgulama ve doğruyu bulma yöntemleri anlatılıyor.
Sosyal bilimciler bu yeni sosyal bilimin demokrasinin en temel güvencesi olacağını düşünüyorlar. Biz bu bilim dalından haberdarız ama üniversitelerimizde henüz medya okur yazarlığı desleri kurumlaşmadı.

         Bir boşluk var. Bu boşuluğu en iyi 5 mayıs 2013 tarihinde 13’üncü yayın yıldönümünü kutladığını öğrendiğim internet haber sitesi dolduruyor. Bu site hergün yaptığı yayınlarla dünyada yeni olan bir sosyal bilim dalını, medyada okuryazarlık kavramını Türkiye’ye getirdi.
        Hangi haber neden verildi, hangi koşullarda yazıldı bu yorumun asıl anlamı nedir, söylemi neden böyle, medyadaki güç ilişki,leri yapılan yorumlara verilen haberlere nasıl yansıyor gibi Amerika'nın ünlü üniversitelerinde okutulmaya başlanan medya okuryazarlığı derslerinin konusu olan meseleler hergün internet haberin doğal çalışma alanını oluşturuyor.
        Bu nedenle bu sitenin demokrasimizin işleyişi açısından çok önemli işlevi olduğunu düşünüyorum ve nice verimli yıllar diliyorum.