BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,70
ALTIN 2.527,95
HABER /  POLİTİKA

Meclis'te yeni dönem başladı! Erdoğan'dan önemli açıklamalar

TBMM'nin 27. dönem 2. Yasama yılı resmen açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'de yeni yasama yılının açılış konuşmasında kritik mesajlar verdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni yasama yılıının açılışında dış politikadan muhalefete, ekonomiden terör meselesine kadar çok sayıda başlıkta önemli açıklamalar yaptı.  Muhalefet partilerine kanun teklifi vermeleri çağrısında bulunan Erdoğan, ekonomideki sıkıntılara ilişkin milletten sabır istedi.

Brunson davasına değinen Erdoğan, ABD'yi diyalog yerine tehdit ve şantaja başvurmakla eleştirdi. Rusya'ya sıcak mesajlar veren Erdoğan, AB ile ilişkilerin rayına oturmaya başladığını söyledi.

MECLİS yeni yasama yılına başladı. TBMM Genel Kurulu 27. Dönem 2. Yasama Yılı'nın açılışında Meclis Başkanı Binali Yıldırım'ın konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan milletvekillerine hitap etti. İşte Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan satır saşları:

-Terör örgütlerini kullanarak ülkemize diz çöktürmeye çalıştılar. Buna da eyvallah etmedik. PKK'sından FETÖ'süne hep birlikte başını ezdik. Darbe yapmaya teşebbüs ettiler. Sınırlarımız içinde terör koridoru oluşturmaya kalktılar. Ardı ardına yaptığımız harekatlarla bu planı da paramparça ettik.

EKONOMİMİZİ ÇÖKERTMEYE ÇALIŞTILAR
-Gece yarısı operasyonlarıyla ekonomimizi çökertmeye çalıştılar. Allah'ın izniyle bu saldırıyı da atlatma yolunda ilerliyoruz.

HER SIKINTIYA ANINDA MÜDAHALE EDİYORUZ
-(Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi) Elbette her geçiş dönemi gibi, bu süreçte de birtakım sıkıntılar yaşanıyor olabilir. Tespit ettiğimiz her sıkıntıya anında müdahale ediyor ve hemen hal yoluna koyuyoruz. Ancak ekonomide, asla hak etmediğimiz ve ülkemizin gerçek durumunu kesinlikle yansıtmayan dalgalanma, bu tür sıkıntıların daha çok göze batmasına yol açıyor.

KANUN TEKLİFLERİ ÇAĞRISI
-Bildiğiniz gibi yeni yönetim sisteminde Cumhurbaşkanı'nın Meclis'e bütçe dışında kanun teklifi ya da tasarı sunma imkanı yok. Kanunlar ancak sizlerin teklifiyle Meclis gündemine gelebiliyor. Gerek AK Parti grubundaki, gerekse diğer partilere mensup milletvekillerimizin kanun teklifiyle ülkemize çok önemli hizmetler yapacağına inanıyorum. AK Parti grubundaki arkadaşlarımız, kanun teklifleriyle yasama faaliyetlerine daha çok katkıda bulunacaklardır. Diğer partilere mensup milletvekillerinin de bize destek olacak, yolumuzu açacak kanun teklifleri bekliyoruz.


-Hedefimiz, çıban başı olarak gördüğümüz Kandil'i, yeni Kandil olma yolunda ilerleyen Sincar'ı bölücü terör örgütünden tamamen temizlemektir.

SURİYE MESELESİ
-Soçi'de Rusya ile İdlib çatışmasızlık bölgesindeki 3,5 milyon insanın hayatını doğrudan ilgilendiren mutabakata imza attık. Bu mutabakat aynı zamanda Suriye'de yeni anayasa ve özgür seçimler esasına dayalı umutların canlanmasına vesile olmuştur. Böylece Türkiye en büyük yükünü kendisinin çektiği Suriye krizinde doğrudan sahada inisiyatif alan ve söz söyleyen bir ülke durumuna gelmiştir. İdlib'de ülkemizin güvenliğini sağlamayı garanti ettiği bölgeye de şimdiden 60 bin üzerinde Suriyeli geriye dönmüştür.

"AVRUPA İLE SIKINTILI SÜRECİ YAVAŞ YAVAŞ GERİDE BIRAKIYORUZ"
-Son yıllarda haksız ithamlarla üzerimize gelmesi sebebiyle AB ile ve bazı Avrupa devletleriyle gerilimler yaşadık. Ülkemize uygulanan çifte standartlar karşısında elbette sessiz kalamazdık. Kimi Avrupa ülkelerinin Türkiye karşıtlığını iç politika malzemesine dönüştürmesi sıkıntıların yaygınlaşmasına neden oldu. Bu sıkıntılı süreci yavaş yavaş geride bırakıyoruz. 

-En büyük ticaret ortağımız olan 5 milyon civarında Türk kökenli kardeşimizin, milyonlarca samimi dostumuzun yaşadığı böyle bir coğrafyaya sırtımızı dönmemiz kesinlikle söz konusu olamaz. Bununla birlikte haksızlığı düzeltmek, oradaki kardeşlerimizin hukukunu korumak için sonuna kadar mücadele edeceğiz.

RAHİP BRUNSON MESAJI
-(ABD ile ilişkiler) Halkbank davası hukuksuzluk örneğidir. Terör örgütleriyle karanlık ilişkileri sebebiyle yargılanan bir rahibi bahane ederek, ülkemize yaptırımlar uygulamaya kalkan bu çarpık anlayışla diplomasinin ve hukukun sınırları içinde mücadele etmekte kararlıyız.

-İnşallah, en kısa sürede, aramızdaki meseleleri çözüp, Amerika ile yeniden siyasi ve ekonomik alanlarda stratejik ortaklık ruhuna uygun ilişkiler geliştirmeyi ümit ediyoruz."

RUSYA İLE OLUMLU İŞBİRLİĞİ DAHA DA GÜÇLENDİRİLECEK
Rusya ile aramızı bozmak için de pek çok provokasyon yapıldı. Karşılıklı olarak sağduyuyu ve soğukkanlılığı elden bırakmayarak, bu sıkıntıların üstesinden geldik. İnşallah, önümüzdeki dönemde Rusya ile aramızdaki bu olumlu işbirliği iklimini daha da güçlendireceğiz.

"TÜRKİYE KİMSEDEN PARA TALEP ETMİYOR"
-ABD güvenilirliğini iyice yitirmiştir. Bizim yaşadıklarımızdan sonra dünyadaki hiçbir ülkenin Amerika ile ilişkilerine güvenle bakması artık mümkün değildir. Türkiye ekonomisi saldırılarla yıkılmayacak kadar güçlüdür. Kurdaki yükselişin yol açtığı belirsizlik yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Bütçe disiplininde asla taviz vermiyoruz. Adımları birer birer atıyoruz. Türkiye kimseden para talep etmiyor. Bizim tüm çabamız uluslararası sermayenin ülkemizde yatırım yapmasını sağlamak. Bunun için gereken her türlü güvenceyi veriyoruz. 

MİLLETİMİZDEN BİRAZ DAHA SABIRLI OYMASINI İSTİYORUZ
-Faizlerden, enflasyondan bunalan, işini çevirmekte zorlanan herkesin yaşadıklarını yakından takip ediyoruz. Finans sıkışıklığının yol açtığı zincirleme sıkıntıların öneminin ve aciliyetinin farkındayız. Hiçbir sanayicimizi, tüccarımızı, çalışanımızı, vatandaşımızı, vicdan ve ahlak yoksunu tefecilerin, fırsatçıların insafına terk etmeyeceğiz. Serbest piyasa ekonomisinin kurallarından taviz vermeden her türlü tedbiri uygulayacağız. Yeni bir ekonomik program hazırladık. Yatırımları teşvik edecek, üretime istihdama öncelik verecek bir ekonomi anlayışıyla Türkiye'yi yeniden yükselişe geçirmekte kararlıyız. Milletimizden biraz daha sabırlı olmasını, ülkesine güvenmesini istiyoruz. En zorunu geride bıraktık, inşallah bundan sonra daha kolay olacak. 

YENİ DÖNEMDE MECLİSE ÇAĞRI
-Çıktığımız bu uzun yolculukta, Meclisimizle yürüyecek başarıyı birlikte yakalayacağız. Yeni dönemde Meclisimizin yeni bir anlayışla çalışması ülkemizin en büyük kazanımı olacak. Gerekiyorsa Anayasayı iç tüzüğü değiştirerek Meclisimizin itibarını artırmamız, demokrasimiz bakımından çok önemlidir. Bu konuda ben siz milletvekili arkadaşlarıma güveniyorum."

GENELKURMAY BAŞKANI ARKA TARAFTA
Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler Bakanların arkasında ayrılan bölümde yer aldı. Bakanlara da cumhurbaşkanın sağ tarafında bir oturma alanı oluşturuldu. Bakanlar burada kuvvet komutanlarının önünde yer aldı. Onların arkasında da başkanlıklara atanan isimler yer aldı.

AKŞENER’E BALKONDA YER AYRILDI
Meclis’in yeni oturma sisteminde bakanlar milletvekillerinin üzerindeki balkonda oturuyor. Yeni oturma düzeninde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e Yüksek Yargı mensuplarının bulunduğu alanda yer ayrıldı. Ancak Meral Akşener gelmeyince yeri boş kaldı.

Meclis bugün açılıyor! Dedektör köpeklerle arama yapıldıMeclis bugün açılıyor! Dedektör köpeklerle arama yapıldıMeclis bugün açılıyor! Dedektör köpeklerle arama yapıldıMeclis bugün açılıyor! Dedektör köpeklerle arama yapıldıHABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

CUMHURBAŞKANI TABELASI ASILDI
Meclis Genel Kurulu'nda yeni sisteme uygun değişiklikler yapıldı. Sandalye sayısı 550'den 600'e çıkarılırken, bakanlar kurulu sırası da kaldırıldı. Milletvekili odaları yenilenirken, Meclis’te yer alan eski Başbakan odasına Cumhurbaşkanı levhası asıldı.