BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,81
ALTIN 2.412,41
HABER /  POLİTİKA

Meclis'te 'pis pazarlık' kavgası

MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan'ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül için kullandığı "Pis bir pazarlık" ifadesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde tartışma başlattı.

Abone ol

İNTERNETHABER/ ÖZEL

NESRİN YILMAZ

TBMM Genel Kurulu, saat 14.00'te yoklama yapılmaksızın müşahede ile açıldı.

Birleşimi TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetti. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan'ın internet yasasının onaylanmasıyla ilgili Cumhurbaşkanı Abdullah Gül için kullandığı "Pis bir pazarlık" ifadesinden dolayı Meclis'in içtüzük gereği üç birleşimden uzaklaştırma cezası verilmesini talep etti.

MHP ve CHP'liler Yakut'un talebine tepki gösterince Genel Kurul'da tansiyon yükseldi.

Oğan, bu sözün hakaret kasıtlı söylenmediğini belirterek, yanlış bir ifade kullanmaları halinde özür dileyeceklerini kaydetti. 

KÜRSÜYE ÇIKIP TÜRK MİLLETİNDEN ÖZÜR DİLEYİN

Başbakan'ın "Adli Tıp raporlarını nerenize koyacaksınız?" sözlerini hatırlatan Oğan'a AK Partililer tepki gösterdi. Oğan, "Bu cezayı bana parmakla verecekseniz; gelin Sayın Başbakan'ın grup başkanvekilleri burada, gelsin Türk milletinden özür dilesin" dedi.

Ahlak cellatlığına burada müsaade etmeyeceklerini vurgulayan Oğan, Başbakan'ın bu hakaretini sahiplenmediğini dile getirdi. Hakaret kastıyla "Pis bir pazarlık içinde" ifadesini kullanmadığını kaydeden Oğan, "Hakaret etmediğim için özür dilemiyorum. Ama 'pis' ifadesi şık düşmediği için geri alıyorum" ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, "Hakaret kastıyla söylenmişse özür diliyorum deyin. Ne var bunda." diye konuştu. Tartışmalar uzayınca birleşime 10 dakika ara verildi.

İNTERNETHABER'E KONUŞTU

Meclis'te verilen oturum arası sırasında eleştirilerin hedefi haline gelen Oğan İNTERNETHABER'e çarpıcı açıklamalarda bulundu.

"Pis pazarlık" tabirini halk arasında kullanıldığına dikkat çeken Oğan, "Bizim için her zaman Cumhurbaşkanının saygınlığını korumak öncelikli gelmiştir" dedi ve ekledi:

"Hakaret kastım yok ama yanlış anlaşıldıysam özür dilerim."

Sinan Oğan'ın İNTERNETHABER'e yaptığı açıklamaları şöyle:

Benim ve MHP'nin Cumhurbaşkanı'na hakaret veya hakaret kastı olmaz. Ben normalde kullanılan bir halk tabirini kullandım. Eğer Sayın Cumhurbaşkanı hükümet ile Meclis'i atlayarak, bir pazarlık içerisine girmişse bu iyi bir pazarlık değil, pis bir pazarlıktır.

Cumhurbaşkanının böyle bir yetkisi yok. Sayın Cumhurbaşkanı önüne gelen bazı maddeleri onaylar, diğerlerini geri gönderir. Bu yapılana ilk kez tanık oluyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı Meclis'i atlayarak yasama faaliyetlerini atlayarak bazı şeylerin yürütülmesini istemiştir.

Bu anlama sayın Cumhurbaşkanı Başbakanla ve hükümetle görüşerek bazı kısımları onaylayacağım ama siz bazı kısımlarını düzeltin pazarlığı içine girmiştir.

Bu iyi bir pazarlık mıdır?

Pis kelimesi bu anlamda hakaret kastıyla söylenmiş bir kelime değildir. Ben yaptığım konuşmada eğer yanlış anlaşıldıysam bu sözü geri aldığımı ifade ettim. 

ÖZÜR DİLERİM

Özür dilemek bir erdemdir. Bilmeyerek, istemeyerek haraket ettiysem özür dilerim. Bu çok önemli bir mesele değil ama Sayın Cumhurbaşkanı malzeme yaptılar, tartışma konusu yaptılar.

Sayın Cumhurbaşkanının böyle bir tartışmanın içine çekilmiş olması hiç hoş değil. Ben sözümü geri aldığımı ifade ettim, kastımın haraket olmadığını ifade etti.

HEMŞEHRİLİK DUYGUSU AĞIR BASTI

Oğan, Sadık Yakut'un hakkında 3 oturuma katılmama cezası talebine ilişkin ise şunları söyledi:

"Meclis Başkanvekilinin hemşehrilik duygusu ağır bastı. Kendisi de Kayserili olduğu için..."

ÜZÜNTÜ DUYUYORUM

Cumhurbaşkanı'nın kendisini bu duruma düşürmesinden üzüntü duyuyorum. 'Klavyelere özgürlük' diyordu ama klavyeleri kısıtlayan bir yasayı onayladı.

Sayın Cumhurbaşkanı'nı bir tarafından hükümet bir tarafından da cemaat tutmuş ortada sıkışmış durumda. Sayın Cumhurbaşkanı siyasi hesaplarla ve gelecek kaygısıyla önüne gelen evrakları değerlendiremez. Böyle bir hakkı ve yetkisi yok.