BIST 9.712
DOLAR 32,54
EURO 34,83
ALTIN 2.428,74
HABER /  POLİTİKA

Meclis'te Kutlu Doğum Haftası polemiği

CHP'nin araştırma önergesi Meclis'te ilginç bir tartışmayı da beraberinde getirdi.

Abone ol

CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes'in, AK Parti'nin Kırklareli eski il Başkanı'nın, Hz. Muhammed'e yönelik kimlik çıkardığına yönelik sözlerine, AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, ''Bizim camiamızda ferdi yanlışları kurcalarsanız sizin kurumsal yanlışlarınız o kadar fazla ki, milletin yüzüne bakamazsınız'' diye karşılık verdi.

CHP, Danışma Kurulu toplanamadığı için milli değerler üzerindeki olumsuz yaklaşımların belirlenmesine yönelik araştırma önergesinin, bugün görüşülmesini, grup önerisi olarak Genel Kurul gündemine getirdi.

CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, öneri lehinde yaptığı konuşmada, Kutlu Doğum Haftası 'nın kutsiyetine yakışmayan davranışlarla karşılaştıklarını savundu.

PEYGAMBERİMİZE NÜFUS CÜZDANI

Özkes, AK Parti Kırklareli eski İl Başkanı'nın, Hz. Muhammed'in nüfus cüzdanını hazırlatarak, Hz. Peygamber ile partiyi ilişkilendirmeye çalıştığını, Hz. Muhammed'e atıfla, oluşturulan çocukları sütununda Tayyip ismine yer verildiğini, cüzdanın alt kısmına AK Parti'nin sembolü olan ampul ile broşürü hazırlatan il başkanının telefonlarının bulunduğunu söyledi. Özkes, konuşması sırasında hazırlanan bu broşürü kürsüden gösterdi.

Erdoğan'ın daha önceki konuşmalarında, siyasi mücadelesini, hatta İmralı sürecini kutlu doğuma benzettiğini savunan Özkes, Erdoğan'ın, ''Zor olmadan kolay olmuyor, kutlu doğumlar zor ama kutlu olur'' dediğini ifade etti.

Özkes, ''Kutlu doğum denilince, Peygamber efendimizin doğumu akla gelir. Başbakan, kutlu doğumu bir çok şeye benzetti ama en sonunda İmralı sürecine de benzetti. 13 Nisan 2013'de Ankara'da yapılan Kutlu Doğum Haftası programını, Başbakan adeta siyasi mitinge çevirdi, Kevser süresini kendi görüşleri doğrultusunda yorumladı, dinimizi kendi siyasi amaçlarına alet etti'' diye konuştu.

TASVİP ETMİYORUZ

AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, öneri aleyhinde söz alarak, Özkes'in anlattığı olayın 1 yıl önce gerçekleştiğini, haddini aşan bir hareket olduğunu söyledi. İşler, il başkanının geçen kasım ayında görevden alındığını ifade ederek, AK Parti'nin, büyük camia olduğunu, kendini bilmez kişilerin, maksadını aşan ifadeler kullanabildiklerini, bunları tasvip etmediklerini kaydetti.

Kırklareli İl Başkanı'nın adının bulunduğunu ancak bu olayı kendisinin yapmadığını, yapan kişi hakkında dava açıldığını ifade eden İşler, bu kişinin de duruşmada, ''İl Başkanı arkadaşımdı, kendisine sürpriz yapmak istedim, bunun için böyle bir şey yapmak istedim'' diyerek, yaptığı yanlışı kabul ettiğini aktardı.

DİN YOK MİLLET VAR

İşler, CHP Samsun Milletvekili Ruşeni Barkur'un 1926'da, ''Din yok, milliyet vardır. Benim dinim, benim Türklüğümdür'' dediğini ifade ederek, 1941'de, tarih kitaplarında dine yönelik yazılan bölümlerden okudu. İşler, ''Bunlar sizin yazdığınız tarih ders kitaplarında. Bizim camiamızda ferdi yanlışları kurcalarsanız sizin kurumsal yanlışlarınız o kadar fazla ki, milletin yüzüne bakamazsınız'' dedi.

CHP Eski Genel Sekreteri Önder Sav'ın, Hacca gitmek isteyen bir vatandaşa, ''Araplara para mı yedireceksin'' dediğini ifade eden İşler, ''Geçmişiniz de gelecek haliniz de bu'' dedi.

ERDOĞAN'A DOKUNMAK İBADETTİR

Özkes, sataşma gerekçesiyle söz alarak, AK Parti'den bir milletvekilinin, ''Erdoğan'a dokunmak bence ibadettir'', bir milletvekilinin, ''Başbakan ilelebet, ezeli ve ebedi başkandır'' diyerek, Allah'a ait sıfatları Başbakan için söylediğini belirtti. Özkes, ''Erdoğan'dan değil Allah'tan korkuyorsanız bunların şirk olduğunu bilirsiniz'' ifadesini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de sataşma gerekçesiyle yaptığı açıklamada, kariyerinde ilahiyat profesörlüğü olan birinin, gerçeklere aykırı şekilde polemik yapmasını millete havale ettiğini ifade etti.

İşler de üslubuyla gurur duyduğunu, Kutlu Doğum Haftası'nın kutsiyetine aykırı bir ifadede bulunmadığını belirterek, ''Bizim üslubumuz da sizinki de ortadadır. Hiç bir şeyi çarpıtmadım, saptırmadım'' görüşünü dile getirdi.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada, CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.